Claudiu Zamfir

Cât valorează afacerea românească Allview: profit, venituri, capitalizare

Thumbnail

Compania românească Visual Fan, care vinde telefoane, tablete, laptopuri și alte produse electronice asamblate în China, sub marca sa, Allview, s-a listat, luni, 26 iulie 2021, pe piața alternativă AeRO, a Bursei de Valori București. Cifra de afaceri și profitul companiei au „explodat” în anul 2020, marcat de pandemia COVID, iar acum putem să vedem și valoarea de piață a firmei brașovene.

Sub simbolul ALW , acțiunile Visual Fan au debutat pe AeRO la o valoarea de 150 de lei, ceea ce ar fi conferit companiei o valoare de piață de 166,6 milioane de lei (1,1111 milioane de acțiuni).

Imediat, acțiunile companiei au picat la 130 de lei, după care s-au stabilizat la 134 de lei, în 4 primele ore de tranzacționare. La acest nivel, valoarea de piață a afacerii este de 148,8 de milioane de lei.

Astfel, compania a scăzut sub capitalizarea sa anticipată de 155,5 milioane de lei, stabilită la un plasament privat făcut anterior de Allview pentru a atrage bani de la investitori.

Reamintim că, prin plasamentul privat desfășurat anterior listării pe AeRO, Visual Fan SA (Allview) a atras de la investitori suma de 15,5 milioane de lei. Fondurile vor susține finanțarea activității curente a companiei, pentru accelerarea vânzărilor și intensificării activității de promovare.

În cadrul plasamentului de atunci au fost vândute către 161 de investitori, dintre care 32 calificați și 129 de retail, un număr de 111.100 acțiuni la un preț de 140 lei/acțiune, peste valoarea de 134 de lei, înregstrată luni, ora 16.00, pe piața AeRO.

Allview - afaceri și profit în creștere mare

Fondată în anul 2002, firma brașoveană a mers pe profit mai tot timpul.

În anul 2020, marcat de pandemia COVID-19, a crescut cererea de laptop-uri, tablete și alte gadget-uri mobile conectate la internet, mai ales că elevii și studenții au trecut la cursurile online, iar o parte dintre angajați, la telemuncă.

Așa se face că în 2020, business-ul Allview a explodat. A înregistrat cea mai mare cifră de afaceri din istoria de aroape 20 de ani a companiei: 405,5 milioane lei (82,4 milioane euro), în creștere cu 370% față de anul 2019. Practic, cifra de afaceri a companiei a crescut de aproape 5 ori în anul 2020 față de 2019.

Veniturile totale ale companiei, în anul 2020, au fost de 416,6 milioane de lei (84,66 milioan euro), în creștere cu 310% față de anul 2019.

De asemenea, în anul 2020, Visual Fan  a avut un profit net de circa 23,4 milioane de lei (peste 4,7 milioane euro), în creștere cu 1166% față de anul 2019. Practic, în anul 2020 profitul firmei a crescut de aproape 13 ori față de 2019.

Compania brașoveană a avut însă și ani cu profit mai mare. În 2016, Visual Fan a făcut un profit de 34,5 milioane lei (peste 7 milioane de euro, în banii de acum). În 2014, firma a avut profit de 28 de milioane de lei (circa 5,7 milioane euro la cursul de azi), conform datelor oficiale colectate de Listafirme.ro.

Cine este patronul Allview

Thumbnail

Patronul Allview, Lucian Peticilă, sună clopoțelul la bursă (Sursa foto: Allview via Facebook)

Allview este o afacere cu capital integral românesc, fondată la Brașov, în 2002. Patronul firmei Visual Fan S.A. este  Lucian Peticilă (51 de ani), care deține 82,8% din companie, conform datelor anterioare listării pe bursă. El a lansat brandul Allview împreună cu soția sa,  Manuela Peticilă, care are 4,5% din acțiuni, și cu sora lui, Camelia Cotună, care deține 2,7% din firmă. Restul de aproximativ 10% din acțiuni sunt deținute de persoane fizice și juridice și reprezintă free-float-ul companiei.

„În 2022, vom aniversa 20 de ani ai brandului Allview într-o nouă ipostază, de companie listată, ceea ce ne motivează să venim cu noi produse inovatoare pe piața IT&C, prin care să răspundem exigențelor tot mai ridicate ale clienților și să obținem rezultate de business prin care să dovedim că suntem un emitent atractiv pe BVB”, a declarat Lucian Peticilă, fondator și director general al Allview, conform unui comunicat oficial emis de BVB.

Pasionat de electronică, în perioada comunistă, tânărul Lucian Peticilă făcuse un liceu cu profil electrotehnic, la Brașov, orașul natal, iar apoi s-a apucat de facultate, tot în domeniu. El s-a lăsat, însă, de facultate în anul al doilea, și a intrat în lumea business-ului, în capitalismul românesc de după Revoluția din decembrie 1989. Mai întâi a făcut ceva agricultură, dar și comerț cu electronice. La început, aducea televizioare din străinătate și le vindea în România, pe o piață avidă de astfel de produse, la începutul anilor '90.

Pe lângă faptul că este fondator și proprietar al Visual Fan S.A., Lucian Peticilă și conduce firma, din funcția de unic administrator.

În 2019, averea lui Lucian Peticilă era estimată la 28-31 de milioane de euro, conform Top 300 Capital, citat de Biz Brașov.  Acum, valoarea acțiunilor deținute de Peticilă la Allview ajunge la aproximativ 123 de milioane de lei (circa 24 milioane euro).

În prezent, Allview (Visual Fan S.A.) spune că „investește constant în cercetare și dezvoltare și își propune ca, pe termen lung, să creeze un robot inteligent - asistent personal”.

Brandul Allview livrează produse în peste 10 țări, cele mai importante piețe externe fiind Polonia, Germania și Țările Baltice. Compania avea 79 de angajați la finalul anului 2020.

Parallax

Vizualizari
4449
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri