CZ

A doua cea mai mare bancă din România vrea să investească într-o bancă de top din Republica Moldova

Thumbnail

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă comercială din România, și-a anunțat marți intenția de a investi în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia.

Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe respectiva piață, se arată într-un comunicat oficial al Băncii Transilvania, remis StartupCafe.ro.

Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României şi a Băncii Naționale a Moldovei pentru această investiție.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri - BT şi BERD - vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.

”Ca parteneri strategici, Banca Transilvania şi BERD doresc să contribuie la dezvoltarea domeniului bancar din Republica Moldova. De asemenea, vor susține obiectivul Victoriabank, de a fi în continuare una dintre cele mai bune şi apreciate bănci din Republica Moldova” - se arată în comunicatul BT.

“Suntem încântați să ne alăturăm BERD-ului şi celorlalți acționari în demersul de a dezvolta piața bancară locală şi de a susține economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o bancă solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiționali” - declară Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienți, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii.

În iunie 2017, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piață, de 39%. Victoriabank se remarcă, de asemenea, prin activitatea de carduri:

  • peste 17% cotă de piață ca număr de carduri (aproape 285.000),
  • aproape 25% cotă de piață ca număr de POS-uri şi
  • peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianți.

La rândul său, Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România şi nucleul Grupului Financiar BT.

Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail Banca are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de angajaţi şi peste 500 de sedii.

Grupul BT are experiență în Republica Moldova din 2008, datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piață în Republica Moldova în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Parallax

Vizualizari
2770
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri