Claudiu Zamfir

Banca Transilvania și CEC introduc plățile instant

Thumbnail

Românii pot efectua plăți instant cu sume mai mici de 50.000 de lei, printr-un nou serviciu introdus, de luni, de Banca Transilvania și CEC Bank. Serviciul Plăți Instant poate fi introdus și de magazinele online, a informat, luni, într-un comunicat remis StartupCafe.ro, Transfond, administratorul si operatorul  Casei de Compensare Automata  a platilor comerciale interbancare. 

Serviciul Plăți Instant asigură transferul banilor, în mai puțin de 10 secunde, între banci. O astfel de plată va putea fi efectuata oricînd (24/7/365).

Primele doua institutii de credit care au introdus in oferta lor acest serviciu sunt Banca Transilvania si CEC Bank.

„Ne bucuram sa fim una dintre cele doua banci care dau startul Platilor Instant in Romania, aducand clientilor o experienta noua in ceea ce priveste gestionarea banilor. Clientii vor putea transfera lei, in timp real, spre bancile din tara noastra care adera la aceasta tehnologie, inclusiv in intervalul off hours – si anume a doua parte a zilei, la final de saptamana sau in zilele de sarbatori. Acestia vor putea folosi serviciul Plati Instant prin BT24 Internet Banking si Mobile Banking, precum si prin aplicatia BT Pay, gratuit primele trei luni de la lansare. Ne bucuram sa avem astazi ocazia sa anuntam aceasta noutate, pentru care ne-am pregatit inca de anul trecut prin dezvoltarile de aplicatii si testarile necesare”, a declarat Omer Tetik, directorul Băncii Transilvania.

Utilizatorii finali (consumatori, autoritati, business-uri etc.) vor putea utiliza serviciul Plati Instant pe masura inrolarii bancilor (sau altor prestatori de servicii de plăți) cu care acestia lucrează, în infrastructura interbancară pentru plăți de retail în timp real.

Serviciul a fost dezvoltat de TRANSFOND, operatorul Casei de Compensare Automate a platilor interbancare, in colaborare cu bancile comerciale, Asociatia Romana a Bancilor (Administratorul Schemelor Nationale de Plati) si Banca Nationala a Romaniei (Supraveghetorul Schemelor de Plati). Platile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri in siguranta, acestea fiind procesate interbancar de catre TRANSFOND, cu decontarea finalizata de catre Banca Nationala a Romaniei.

Asociatia Română a Bancilor, in baza mandatului acordat de Banca Nationala a Romaniei si a acordului de licenta semnat cu European Payment Council, administreaza implementarea, functionarea si dezvoltarea Schemelor Nationale de Plati pe structura standardelor europene, inclusiv a schemei de Plati Instant pentru platile in lei care intra in functiune astazi.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plati INSTANT bunuri si servicii achizitionate in mediul online sau in mediul real, de a face plati INSTANT catre apropiati, furnizori sau alti destinatari. Business-urile de orice marime pot initia oricand plati urgente cu incadrare in plafonul mentionat, care sa le permita firmelor respective o continuitate a afacerii neafectata, de exemplu, fie de partenerii care nu livreaza propriile servicii sau produse decat in urma confirmarii platii sau chiar a incasarii fondurilor, fie de orice alta situatie care presupune urgenta pentru efectuarea uneia sau mai multor plati.  

Pentru operatorii economici care implementeaza singuri sau cu sprijinul bancilor cu care colaboreaza, capacitati de încasare prin instrumentul „Plăți Instant” (comercianți traditionali, magazine virtuale, businessuri din orice alt domeniu), avantajele sunt date de receptionarea imediată a banilor în cont, precum și de oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/ promovare a propriilor servicii si produse, bazate pe stimularea clientilor de a achita prin „Plăți Instant”.

”O serie de banci se afla in etapele finale de pregatire, inrolarile acestora in infrastructura pentru Plati Instant urmand sa fie realizate in functie de propriile strategii pentru produsele oferite clientilor si de stadiul concret al actiunilor interne de conectare ale fiecareia la infrastructura centrala. Este de asteptat ca toate bancile sa adere la acest serviciu, devenind accesibil astfel tuturor clientilor bancari din Romania. In completarea serviciului Plati Instant, TRANSFOND urmeaza sa lanseze in productie serviciul AliasPay, ce va permite initierea de plati prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului, in locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clientii serviciilor de plati vor putea sa initieze sau sa incaseze diverse sume, in plafonul mentionat, fie prin Plati Instant, fie prin ordine de plata traditionale.” – a declarat directorul general al TRANSFOND, Sabin Carantina.

TRANSFOND este administratorul si operatorul  Casei de Compensare Automată a platilor comerciale interbancare.  Activitatea principala constă în furnizarea de servicii institutiilor financiare si financiar-bancare, in ceea ce priveste platile interbancare de retail in moneda locala si in euro, atat national cat si transfrontalier. Obiectivul TRANSFOND este acela de a consolida si diversifica activitatea curenta, cu accent pe componenta IT&C.

Parallax

Vizualizari
3581
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri