Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat de 500 milioane euro în total pentru restaurante, pensiuni și alte firme HoReCa

Thumbnail

Restaurantele, pensiunile și alte firme din domeniul HoReCa vor putea obține, din anul 2021, noi ajutoare de stat pentru a compensa o parte din pierderile suferite ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19 în anul 2020, printr-o schemă în valoare totală de 500 de milioane de euro, a anunțat, miercuri, ministrul Economiei.

Beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro - precizat Virgil Popescu, într-o conferință. Plafonul de 800.000 de euro pe firmă este prevăzut în cadrul tanzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din criza COVID-19.

Schema, cu un buget total estomat la 500 de milioane de euro, se află în procedură de notificare la Comisia Europeană și urmează să fie aprobată și în Guvern.

„Am dat drumul schemei de ajutor de stat pentru notificare la Consiliul Concurenței, urmând să plece la Bruxelles. Este vorba de ajutor de stat de 20% pentru pierderile suferite la nivelul cifrei de afaceri din anul 2020 față de anul 2019. Vom avea în primă lectură, în prima ședință de guvern, care cred că va fi săptămîna aceastam ordonanța de urgență care va detalia schema de ajutor de stat și va intra în vigoare - o să aibă clauză suspensivă - în momentul în care va fi aprobată de Comisia Europeană. În momentul când vom obține aprobarea, vom da drumul la ajutor” - a spus ministrul Virgil Popescu, într-o conferință.

Pentru a putea accesa schema, firmele HoReCa vor rebui să aibă cifra de afaceri pe anul 2020 certificată prin bilanț.

„Lucrurile or să fie foarte simple, evaluăm cifra de afaceri a anului 2019 și cea din anul 2020, aferente codurilor CAEN autorizate, ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care s evor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020” - a expliact Popescu.

Pentru ca beneficiarii să aibă cât mai repede acces la bani, o posibilă soluție discutată cu reprezentanții antreprenorilor HoReCa este ca băncile să ofere un mecanism de scontare, în baza ajutorului de stat aprobat pentru fiecare firmă.

„Am găsit o soluție din partea mediului de afaceri, vom avea discuții cu bpncile în păeriada următoare și vom găsi o soluție pentru cac cei din HoReCa să poată sconta acest ajutor de stat și să poată avea acces mai rapid la bani, pentru că dacă este un ajutor de stat aprobat, este garanția statului și banii vor putea ajunge mai repede la dânșii”- a menționat Popescu.

Viitoarea schemă de ajutor a fost discutată miercuri dimineața, la Guvern, între reprezentanți ai patronilor HoReCa și premierul Ludovic Orban.

Parallax

Vizualizari
11531
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Liana
Grigore
Reprezint o firma care produce suveniruri pentru piata turistica din Romania. Anul aceasta cifra noastra de afaceri a scazut cu 80%. Conform codului CAEN nu ne incadram pentru a accesa acest ajutor desi suntem legati strict de activitatea turistica. Nu ar trebui sa conteze in mod special cat de mult a scazut de fapt cifra de afaceri? Limitarea doar la codurile CAEN din lista exclude o serie intreaga de firme care au fost extrem de afecatate, poate chiar mai grav decat unele firme din domeniul HORECA. Va exista vreo dezbatere publica pentru adaugarea de coduri CAEN in masura in care se poate demonstra o scadere dramatica a cifrei de afaceri legata de efectele pandemiei?
poza de profil
Lavinia
Stanescu
Din păcate nu ați prins in propunerea dumneavoastră coduri CAEN extrem de afectate si legate de domeniul HORECA , de exemplu furnizorii de marfa pentru baruri si restaurante , pensiuni si hoteluri , adică distribuitori de cafea , băuturi alcoolice , apa , băuturi răcoritoare . Aceste domenii de activitate au suferit si au fost uitați si la alte ajutoare , vezi granturi , vezi șomaj tehnic după 1 Iunie , etc . Va rog sa reveniri asupra codurilor CAEN , așa ar fi corect .
poza de profil
Andrei
Faur
Daca firma a fost infiintata in anul 2019 cu cifra de afaceri 0, iar in 2020 cifra de afaceri a fost (oricat ar fi), nu se acorda ajutorul de stat?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri