Claudiu Zamfir

Ajutoarele de stat pentru HoReCa: Ordonanța 224 e în Monitorul Oficial. Calendar orientativ de aplicare

Thumbnail

Restaurantele, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism și alte astfel de firme vor primi în anul 2021 ajutoare de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite la încasări ca urmare a crizei COVID-19, conform ordonanței de urgență 224/2020, publicate joi, 31 decembrie 2020, în Monitorul Oficial.

Ordonanța de urgență a Guvernului 224/2020 - privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19 - a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1330, Partea I, din data de 31 decembrie 2020.

Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi care vor acoperi 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor anumitor coduri CAEN HoReCa, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019.
Valoarea maximă a ajutorului de stat va fi de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.

Firmele eligibile sunt:

  • Agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990,
  • structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590,
  • structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

Toate aceste firme trebuie să fie înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României.

Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, de la bugetul de stat al României, deși Legea bugetului pe anul 2021 nu este gata. Statul estimează că vor primi aceste ajutoare un număr de 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.

Înscrierile se vor face pe internet. Banii se vor acorda în ordinea înscrierilor, dar fostul ministrul al Ecnomiei, Virgil Popescu, spunea că există fonduri pentru toți beneficiarii posibili.

Calendar schemă HoReCa 2021: Când începe finanțarea

Chiar dacă ordonanța de urgență este deja în Monitorul Oficial, mai durează până se deshide linia de finanțare.

  • În primul rând, e nevoie ca Ministerul Economiei să facă un ghid de implementare și abia apoi va deschide sesiunea online de depunere a cererilor de finanțare. De azi, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, are la dispoziție maximum 30 de zile să aprobe ghidul și să-l publice în Monitorul oficial.
  • Schema de ajutor durează până la data de 30 iunie 2021.
  • Semnarea contractului de finanțare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor în 30 de zile, de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021.
  • Antreprenorii vor primi banii de la stat în termen de 30 de zile de la semnarea contractelor de finanțare.

Situația pierderilor din HoReCa 2020

Analizând datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, Ministerul Economiei a constatat următoarele:
-    În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%. Cei mai afectați au fost marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,4%) și de cei mici (-36,8%);
-    În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);
În privința agențiilor de turism, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmați de cei mijlocii (62,8%) și de cei mici (51,6%).

În proiectul său de OUG, Ministerul Economiei a anticipat că, probabil, vor urma noi măsuri restrictive împotriva firmelor HoReCa.

„În contextul celui de-al doilea val al pandemiei, în care deja au fost aplicate noi restricții și probabil vor mai urma altele, se impune adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin pentru continuarea și restartarea activităților economice în acest sector”.

Astfel, schema de ajutor de stat își propune două efecte:

  • salvarea de la faliment a unui număr important de actori economici din sector și salvarea locurilor de muncă generate de aceștia. Intrarea acestora în faliment ar genera un efect de domino economic ce ar avea grave implicații economice la nivel național;
  • stimularea întreprinderilor din acest sector să mențină activitatea pentru o perioadă de minim 6 luni.
Parallax

Vizualizari
18636
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Dorel
Goleanu
Oare vom fi eligibili pentru statul roman care pentru firma mea nu a facut nimic sunt in pragul dea baga firma in faliment firma debea deschisa in octombrie 2019 si sa constat ca am aruncat bani pe fereastra cum se spune!!! Pacat pacat.
poza de profil
Dorel
Goleanu
poza de profil
Tudor
Claudiu
Si eu sunt cam in aceeasi situatie, am deschis in iunie 2020 , tot horeca si ca noi sunt multi, macar sa rezistam pana incepe sezonul teraselor, desi e cam greu.
poza de profil
Camelia
Lucut
Pai și cu noi care am deschis în iunie 2019, ce faceți, că avem cifra de afaceri mai mare in 2020???!!
poza de profil
Filip
One
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit, la Digi24, despre măsurile de sprijin financiar care urmează să fie acordate celor din domeniul HoReCa:

„Ca să înțeleagă toată lumea imaginea generală, practic avem un minister care are deja schemele acestea de procesare și s-a mai adăugat încă una mamut. Noi nu am vrut să o întârziem, practic ea era gata când am venit în minister, este meritul fostului ministru, dar am vrea să o modificăm în niște aspecte-cheie, și anume: în primul rând, este vorba de 2.5 miliarde de lei care ar veni 100% din bani naționali, 100% din banii contribuabililor, în condițiile în care poate putem totuși să accesăm fonduri europene și atunci vreau să punem această schemă pe fonduri europene”, a explicat Claudiu Năsui.

poza de profil
Vasile
Popa
Doar unii cu cod caen din horeca beneficiază, dar sunt multe alte firme care suferă mult mai mult. Organizările de evenimente, artiști, muzicanți, interpreți, domeniul cultural... din care unii au avut ZERO evenimente tot anul, și care probabil nici anul ăsta nu vor avea unde și voie să își desfășoare activitatea, sunt total abandonați. S-a vorbit prin noiembrie de scheme de ajutor și pentru acest sector dar a fost lăsat baltă, nu mai zice nimeni nimic. Aveam și noi rate la echipamente, leasinguri, care au fost amânate 9 luni, dar începând de luna asta trebuiesc plătite. Dar activitatea o avem în continuare suspendată și interzisă... Așa că vor curge falimentele pe bandă rulantă iar băncile și firmele de recuperări vor intra în trepidații.
poza de profil
Oana
Boia
Bine ca vin toate aceste "ajutoare" la sfantul asteapta. Si daca ai inchis activitatea ca nu ai mai avut cum sa astepti ajutoarele vietii, nu mai beneficiezi de nimic? De ce nu putem recupera macar o parte din sumele pierdute? Isi pune careva si problema asta? Conditii de toata jena.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri