Claudiu Zamfir
Restaurantele, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism și alte astfel de firme vor primi în anul 2021 ajutoare de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite la încasări ca urmare a crizei COVID-19, conform ordonanței de urgență 224/2020, publicate joi, 31 decembrie 2020, în Monitorul Oficial.
Ordonanța de urgență a Guvernului 224/2020 - privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19 - a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1330, Partea I, din data de 31 decembrie 2020.
Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi care vor acoperi 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor anumitor coduri CAEN HoReCa, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019.
Valoarea maximă a ajutorului de stat va fi de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
Firmele eligibile sunt:
Toate aceste firme trebuie să fie înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României.
Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, de la bugetul de stat al României, deși Legea bugetului pe anul 2021 nu este gata. Statul estimează că vor primi aceste ajutoare un număr de 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.
Înscrierile se vor face pe internet. Banii se vor acorda în ordinea înscrierilor, dar fostul ministrul al Ecnomiei, Virgil Popescu, spunea că există fonduri pentru toți beneficiarii posibili.
Chiar dacă ordonanța de urgență este deja în Monitorul Oficial, mai durează până se deshide linia de finanțare.
Analizând datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, Ministerul Economiei a constatat următoarele:
- În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%. Cei mai afectați au fost marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,4%) și de cei mici (-36,8%);
- În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);
În privința agențiilor de turism, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmați de cei mijlocii (62,8%) și de cei mici (51,6%).
În proiectul său de OUG, Ministerul Economiei a anticipat că, probabil, vor urma noi măsuri restrictive împotriva firmelor HoReCa.
„În contextul celui de-al doilea val al pandemiei, în care deja au fost aplicate noi restricții și probabil vor mai urma altele, se impune adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin pentru continuarea și restartarea activităților economice în acest sector”.
Astfel, schema de ajutor de stat își propune două efecte:
„Ca să înțeleagă toată lumea imaginea generală, practic avem un minister care are deja schemele acestea de procesare și s-a mai adăugat încă una mamut. Noi nu am vrut să o întârziem, practic ea era gata când am venit în minister, este meritul fostului ministru, dar am vrea să o modificăm în niște aspecte-cheie, și anume: în primul rând, este vorba de 2.5 miliarde de lei care ar veni 100% din bani naționali, 100% din banii contribuabililor, în condițiile în care poate putem totuși să accesăm fonduri europene și atunci vreau să punem această schemă pe fonduri europene”, a explicat Claudiu Năsui.