Claudiu Zamfir

Ajutoarele de stat pentru firmele private: 2 exemple de investiții și viitorul Ghid

Thumbnail

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de Ghid al solicitantului pentru firmele private care vor să facă investiții de minimum 3 milioane de euro în România, cu ajutoare de stat de 10%-50% din costurile eligibile, cu exemple.

Guvernul a redus la 3 milioane de euro pragul minim al investiției pentru acordarea ajutoarelor de stat în baza HG 807/2014 privind stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Astfel, ar putea fi mai ușor pentru companiile românești de nivel mai mic să aibă acces la aceste ajutoare de stat. În anii trecuți, firmele romînești se plângeau că nu aveau posibilități materiale pentru a întruni pragul minim de 10 milioane de euro.

Ajutoarele de stat variază între 10% și 50% din cheltuielile eligibile ale investiției, dar nu mai mult de 37,5 milioane de euro, în funcție de regiunea în care se realizează.

Statul dă 2 exemple:

  • Pentru o întreprindere care realizează o investiţie de 13,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 3 milioane euro, iar valoarea costurilor eligibile este de 9 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 2 milioane euro, în Iaşi, localitate situată pe harta regională în regiunea Nord-Est, regiune cu intensitate maximă de 50%, ajutorul de stat se determină după cum urmează:

Valoarea totală a costurilor eligibile x Intensitatea maximă = 9 milioane lei x 50% = 4,5 milioane lei

 

 

  • Pentru o întreprindere care realizează o investiţie de 315 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 70 milioane euro, iar valoarea costurilor eligibile este de 270 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 60 milioane euro, în Iaşi, localitate situată pe harta regională în regiunea Nord-Est, regiune cu intensitate maximă de 50%, ajutorul de stat se determină după cum urmează:

Valoarea maximă a ajutorului = 0,5 × (225.000.000 lei + 0,50 × 45.000.000 lei) =0,5 × 247.500.000 lei = 123.750.000 lei

Cheltuieli eligibile sunt costurile fără TVA, aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile legate de închirierea construcţiilor,  aferente realizării investiţiei iniţiale.

Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se va realiza pe baza unui anunț care va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la secțiunea www.mfinante.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat, care cuprinde data de la care se depun cererile de acord pentru finanțare, precum și bugetul alocat conform legii bugetare anuale.

Cererile de acord pentru finanțare se vor putea depune în sesiune continuă până la epuizarea bugetului anual. Firma beneficiară va putea demara proiectul de investiții după depunerea cererii de acord pentru finanțare, potrivit MFP.

Bugetul mediu anual al schemei va fi de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.

Ghidul Solicitantului HG807 Revizia2 11iulie2018 by Claudiu on Scribd

Citește și:

Proiect: Fonduri de la stat pentru firme care investesc minimum 3 milioane Euro în România. Descarcă modelul de plan de investiții

Parallax

Vizualizari
2756
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri