Claudiu Zamfir

LISTA: 8 firme vor primi ajutoare de stat de peste 30 milioane Euro pentru investiții

Thumbnail

Statul român a semnat miercuri acorduri pentru ajutoare în valoare totală de de 151 milioane de lei (circa 31 milioane euro) acordate unui număr de 8 firme care s-au angajat să realizeze 9 proiecte de investiții în România, pe diverse domenii, de la băuturi răcoritoare la piese auto.

Dacă vor fi realizate până la capăt, proiectele aprobate vor avea  o valoare totală de 379,1 milioane de lei, din care ajutorul de stat promis ar urma să ajungă la 151,1 milioane de lei, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.  

Potrivit MFP, cele 9 proiecte ar urma să creeze 882 noi locuri de muncă și să contribuie cu 175,4 milioane de lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite.

Primele acorduri de finanțare din 2019 acordate în baza schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie au fost semnate miercuri de MFP cu următoarele firme:

  • COSKUNOZ MA SRL - proiectul de investiții vizează înființarea unui nou amplasament de producție pentru fabricarea de părți pentru structura principală a autovehiculului, respectiv subansamblu șasiu, pentru industria auto de la nivel național și internațional, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 39,2 milioane de lei.
  • MASPEX ROMÂNIA SRL - proiectul vizează extinderea activității prin dotarea cu două linii de producție sucuri și echipamentele aferente fluxului de producere sucuri, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 23 milioane de lei.
  • MASPEX ROMÂNIA S.R.L – proiectul vizează extinderea activității de îmbuteliere apă minerală naturală plată și carbogazificată, prin achiziția de echipamente, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 22,5  milioane de lei.
  • MENNEKES ELECTRIC SRL - proiectul vizează investiția de tip greenfield pentru producerea de cabluri de încărcare pentru mașinile electrice, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 17,6 milioane de lei.
  • HERAEUS ROMANIA S.R.L. - proiectul vizează extinderea capacității actuale de producție pentru plăci cu circuite imprimate pe substrat ceramic, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 9,3 milioane de lei.
  • ELECTROPRECIZIA ELECTRICAL MOTORS SRL - proiectul vizează extinderea capacității de producție a Electroprecizia Electrical Motors, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 7,5 milioane de lei.       
  • CIA Aboliv S.A. – proiectul vizează extinderea capacității existente ca urmare a creșterii pe piața internă de produse crud uscate, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 3,8 milioane de lei.
  • NYMPHAEA RESORTS SRL – proiectul vizează construirea unei noi structuri de primire turistică cu funcțiuni integrate de cazare, alimentație și agrement, de tip hotel 4* în municipiul Oradea, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 22,1 milioane de lei.
  • ROSSINI SLEEVE TECHNOLOGIES S.R.L – proiectul vizează extinderea capacității de producție de tuburi baze din fibră de sticlă și materiale compozite (sleev-uri) pentru piața imprimării flexografice și rotocalc a ambalajelor flexibile cu ajutorul tiparului, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 6,1 milioane de lei.

În Legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 mld. lei, ceea ce presupune finanțarea unor proiecte de investiții de cel puțin 4 miliarde de lei de lei - spune MFP.

Cererile de acord pentru finanțare se depun și se analizează în sesiune continuă. În situația în care bugetul alocat schemei se epuizează, MFP spune că va asigura la rectificarea bugetară sumele necesare, astfel încât toate proiectele eligibile să primească finanțare pentru implementare.

Reamintim că, prin HG 880/2018, statul a scăzut pragul minim al investiției care poate fi finanțată cu ajutorul de stat. Astfel, investiția minimă trebuie să aibă o valoare totală, fără TVA, de 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro. Anterior pragul era de 10 milioane de euro, iar apoi a scăzut la 3 milioane de euro.

Mai multe informații despre această schemă de ajutoare de stat, pe site-ul oficial al MFP.

Citește mai multe despre schema de ajutor de stat:

Parallax

Vizualizari
6230
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri