Claudiu Zamfir

Statul vrea să dea ajutoare pentru stimularea investitorilor tip business angels

Thumbnail

Statul intenționează să acorde ajutoare pentru stimularea investitorilor de tip business angels, adică persoane fizice care finanțează startup-uri și le rețin un pachet minoritar de părți sociale.

Într-un proiect de hotărâre de guvern pentru organizarea noului Minister al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), se prevede că această instituție va avea printre antribuții și elaborarea de „scheme de ajutor de stat sau de minimis privind stimularea investitorilor individuali-business angels instituite prin lege conform art.  7  din Legea nr. 120 / 2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels”.

Reamintim că Legea business angels 120/2015 oferă acestor investitori persoane fizice 2  facilități fiscale principale atunci când investesc în firme:

  •     scutirea de la plata  impozitului pe dividende pentru primii 3 ani de la momentul realizării investiției (dobândirii părților sociale)
  •     scutirea de la impozitului pe câștigurile de capital realizat la momentul transferului părților sociale ale investitorului, cu condiția că exit-ul să aibă loc după cel puțin 3 ani de la momentul investiției .

Ei trebuie să îndeplinească și anumite condiții pentru a obține facilitățile fiscale, cum sunt:

  •     limitarea investiției la o suma cuprinsă între 3.000 și 200.000 de euro,
  •     limitarea domeniilor în care se poate realiza investiția (domenii precum cel bancar, de asigurări/ reasigurari, imobiliar, jocuri de noroc etc. neintrând în incidența prevederilor legislative),
  •     limitarea participației ce poate fi deținută de investitor la 49% etc.

Consultantul Georgiana Matei de la Taxhouse arăta, în anul 2019, pe StartupCafe.ro, că în alte țări din Europea statul se implică și cu bani pentru stimularea investițiilor business angels / angel investors.

„În multe țări europene există fonduri de co-investiție business angel care includ un parteneriat între câțiva business angel independenți, dintre câțiva business angel și o instituție publică, dintre câțiva business angels și o instituție privată etc., prin care se facilitează finanțarea startup-urilor și scale-up-urilor, diminuând concomitent și riscurile asumate de investitori” - spunea Georgiana Matei.

Revenind la organizarea noului Minister al Economiei, proiectul de HG mai prevede că MEAT se va mai ocupa, printre altele, de:

  • Elaborarea, gestionarea și monitorizarea implementării proiectelor și programelor pentru stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și a societăților cooperative, precum și pentru creșterea competitivității și eficienței acestora în condițiile mediului concurențial și ale fenomenelor specifice economiei de piață,
  • Organizarea de cursuri în domeniul întreprinderi mici și mijlocii,
  • Promovarea de scheme de ajutor de stat în domeniile economie, politici industriale și competitivitate.

Referitor la schema de ajutoare de stat de 1,5 miliarde de euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM), PFA, cabinete medicale, ONG, ministerul afirmă că aceasta va fi continuată, dar nu menționează dacă se va suplimenta sau nu bugetul.

„Sprijinirea accesului la finanțare reprezintă o prioritate cheie pentru consolidarea și dezvoltarea sectorului antreprenorial. Pe termen scurt, în contextul relansării economiei post COVID19, pentru a rezolva problemele acute de lichidități financiare de capital de lucru precum și pentru investiții și din rațiuni de predictibilitate și stabilitate, se vor continua programele de sprijin aflate deja în derulare, precum schemele de finanțare destinate creșterii competitivității şi alocarea financiară aferentă POC 2014-2020 potrivit OUG nr. 130/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene” - se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Economiei va avea în componență 12 direcții, printre care și Direcţia generală ajutor de stat.

„Aceasta structură are rolul de a gestiona ajutorul de stat acordat prin schemele de ajutor de stat. Prin înfiinţarea acestei structuri se doreşte eficientizarea şi optimizarea activităţii în domeniul ajutorului de stat şi a gestionării programelor cu finanţare internă şi externă. În cadrul direcției generale vor fi constituite compatimente funcționale la nivel de direcții. Astfel, aceasta va include  un compartiment cu atribuții privind: programe și ajutor de stat, în sens generic, un compartiment distinct care să deservească domeniul antreprenoriatului și să conducă la crearea/ implementarea programelor pentru IMM, o structură care să concentreze competențe și atribuții in materia evaluării și contractării” - susține MEAT.

O altă direcție care se va crea în MEAT vizează măsuri de debirocratizare în mediul de business.

Direcţia generală reglementare şi debirocratizare „are rolul de consultare cu mediul de afaceri, sprijin în elaborare și implementarea măsurilor identificate pentru ușurarea poverii și scăderea costurilor birocratice cu care se confruntă mediul antreprenorial, simplificarea procedurilor și formalităților pentru operațiunile curente ale firmelor, mai ales în relație cu autoritățile statului, evaluarea impactului proiectelor de acte normative asupra mediului de afaceri și aplicarea testului IMM prin analiza legislației specifice pe domenii de activitate, sprijină activitatea organizațiilor profesionale, patronale și sindicale din domeniile sale de activitate, pregătește fluidizarea proceselor de autorizare, licențiere, reglementare și control. În cadrul direcției se vor stabili structuri distincte cu atribuții în domeniile: politici comerciale, politici industriale și competitivitate, piața internă, mediul de afaceri”.

Noul Minister al Economiei se organizează prin spargerea fostului Minister al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Deși portofoliul Energiei se desprinde ca minister separat, noul MEAT rămâne totuși o instituție stufoasă, care acoperă domenii ca: economie, IMM, Turism, întreprinderi de stat (multe aflate în faliment), resurse minerale non-energetice, fabricile de armament etc.

Numaul maxim de posturi alocat Ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului este de 839 posturi, finantate de la bugetul de stat, fără demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor. Din numarul maxim de posturi, 83 posturi se utilizeaza pentru birourile care constituie reţeaua de reprezentare comercial-economică externă, iar 40 posturi se utilizeaza pentru atasatii in turism. Asadar, un numarul total de 123 posturi sunt aferente retelei externe  ministerului.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, va fi secondat de 5 secretari de stat. De asemenea, ministerul va avea un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Proiectul de HG necesită aprobarea de către Guvern pentru a intra în vigoare. Între timp, puteți trimite sugestiile voastre legat de această organizare a ministerului la e-mail  dezbateri_publice@economie.gov.ro , până pe 13 februarie.

Documentele în dezbatere pot fi descărcate de aici:

Parallax

Vizualizari
6186
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri