Claudiu Zamfir
UPDATE. Legea 159/2021 pentru aprobarea OUG 10/2021 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 590 din 11 iunie 2021. Președintele Iohannis a promulgat, vineri, legea privind schema HoReCa, prin care restaurantele, barurile, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism, organizatorii de târguri și alte astfel de firme vor putea obține ajutoare de stat de maximum 800.000 de euro fiecare.
Mai exact, Klaus Iohannis a promulgat, vineri, două legi:
Prima lege nu modifică nimic. A doua lege este relevantă, pentru că modifică OUG 10/2021, care a modificat deja, la rândul său, OUG 224/2020, prin care se instituise schema HoReCa, nedemarată încă.
Mai departe, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, trebuie să dea un ordin pentru aprobarea Procedurii de implementare a schemei HoReCa, proiectul de procedură cu anexele fiind deja publicate.
Revenind la Legea de modificare a OUG 10/2021, aprobată acum de Iohannis, aceasta prevede, printre altele:
S-a introdus un al 13-lea cod CAEN în rândul beneficiarilor: 8230 - activitati de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor. Aici sunt inclusee organizarea, promovarea și/sau administrarea de evenimente, cum ar fi congrese, convenții, conferințe si întruniri, fie că include sau nu administrarea și asigurarea personalului necesar pentru a opera facilitățile în care au loc aceste evenimente.
În rest, avem ca beneficiari:
Conform noii legi, beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni sau 12 luni de la data primei plății, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricții de natură a impune suspendarea ori întreruperea activității comerciale. Perioada de suspendare ori întrerupere a activității comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăți.
Anterior, prin OUG 10/2021, care a fost astfel modificată, beneficiarii erau obligați să mențină activitatea pentru care au primit finanțarea cel puțin 12 luni de la data plății, respectiv 24 de luni în cazul celor care au luat granturi de peste 200.000 de euro.
În rest, prevederile schemei HoReCa sunt cam aceleași pe care le-am mai prezentat pe StartupCafe.ro:
Joia trecută, Ministerul Economiei a anunțat că în perioada următoare va lansa înscrierile la schema de ajutoare de stat pentru firmele HoReCa iar aplicanții trebuie să-și certifice baza de calcul pentru ajutor cu un expert contabil sau un auditor financiar.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, baza de calcul a ajutorului va trebui certificată şi asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membri CECCAR, selectați şi remunerați de către aplicant.
La alegere, baza de calcul poate fi certificată de către un auditor financiar sau o firmă de audit, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectați şi remunerați de către aplicant.
În aceste condiții, Ministerul Economiei face apel la potențialii beneficiari să pregătească din timp raportul de expertiză contabilă, întocmit conform reglementărilor CECCAR – Standardului profesional nr. 35 „Expertize contabile” sau, după caz, a raportului de audit, întocmit conform ISRS 4400 „Misiuni pe baza procedurilor convenite”.
Alături de raport, ar trebui întocmită și anexa la acesta (raportul sinteză), asumat de expertul contabil/auditorul financiar. Anexa la raport va fi realizată conform Anexei nr. 7 la procedura de implementare a schemei, care este în consultare publică.
Descarcă de AICI proiectul de procedură de implementare cu anexele.
Consultă AICI OUG 10/2021 și AICI OUG 224/2020.
Consultă mai jos noua Lege ce modifică OUG 10/2021, privind schema HoReCa:
Lege HoReCa 2021 by claus_44 on Scribd