Claudiu Zamfir

Comisia Europeană dă voie statului român să acorde ajutor unor firme

Thumbnail

Schema de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde de lei lei (aproximativ 800 milioane euro) care vor fi acordat de statul român unor firme private din România a fost aprobată joi de Comisia Europeană.

Ajutoarele de la guvern vor sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus. Aici este vorba despre schema de garanții de stat pentru credite bancare acordate companiilor mai mari.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank.

Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum și întreprinderilor mari.

Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta, a menționat CE într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar.

Mai precis, pentru ambele măsuri:

  • (i) scadența împrumuturilor este limitată la șase ani,
  • (ii) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor,
  • (iii) împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții și (iv) autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Parallax

Vizualizari
1908
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri