Claudiu Zamfir

Noi ajutoare UE pentru producători din sectorul agro-alimentar

Thumbnail

Comisia Europeană a anunțat ajutoare excepționale pentru producătorii din sectorul agro-alimentar, pentru echilibrarea prețurilor din piață, ca urmare a situației create de pandemia de coronavirus COVID-19.

Măsurile de răspuns la corona-criză cuprind:

- Ajutoare de depozitare a produselor agro-alimentare. Comisia propune scheme de ajutpare pentru depozitare privată a produselor lactate (lapte-praf degresat, unt, brânză) și a produselor din carne (carne de vită, oaie și capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață pentru minimum 2 până la 3 luni și pentru o perioadă maximă de 5 până la 6 luni. Această măsură va conduce la o scădere a ofertei disponibile pe piață și la reechilibrarea pieței pe termen lung.

- Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței. Comisia Europeană va introduce flexibilitate în implementarea programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, produse apicole și pentru schema UE privind școlile (lapte, fructe și legume). Acest lucru va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizelor pentru toate sectoarele.

- Derogare excepțională de la normele de concurență ale UE. Se va aplica sectoarelor de lapte, făină și cartofi și va permite operatorilor să adopte măsuri de auto-organizare a pieței. Concret, acestor sectoare li se va permite să ia măsuri colective pentru stabilizarea pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea voie să planifice colectiv producția de lapte, iar sectorul făinei și cel al cartofilor vor avea voie să retragă produsele de pe piață. De asemenea, va fi permisă stocarea de către operatori privați. Astfel de acorduri și decizii ar fi valabile doar pentru o perioadă de maximum șase luni. Evoluțiile prețurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a evita efectele adverse.

Pentru a se putea aplica, măsurile trebuie votate de statele membre.

Parallax

Vizualizari
722
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri