Claudiu Zamfir

Ajutoare de 10.000 EUR pentru studenți care se fac patroni. Descarcă procedura propusă la Programul de incubatoare de afaceri

bancnote-lei-dreamstime

Studenții, masteranzii și doctoranzii din universitățile românești vor putea obține ajutoare de câte 50.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru a-și dezvolta afaceri, printr-un nou program de înființare a unor incubatoare de business, propus oficial de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Potrivit proiectului de procedură propus de MAT, viitorul Program  multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri are alocat un buget de 5,35 milioane de lei, pe anul 2023.

Din acești bani se vor finanța cursuri de antreprenoriat pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, în cadrul unor incubatoare de afaceri înființate la nivelul universităților, precum și anumite firme fondate de cursanți, în urma unui proces de selecție.

Se estimează că 540 de studenți, masteranzi și doctoranzi vor urma cursuri în cadrul incubatoarelor de afaceri. Pentru fiecare cursant, universitatea va putea deconta de la MAT maximum 2.500 de lei, contravaloarea cursurilor oferite.

În urma unui proces de selecție, circa 80 de firme fondate de către studenți, masteranzi sau doctoranzi, in cadrul incubatoarelor, vor ajunge să primească granturi de câte 50.000 de lei.

Firmele câștigătoare vor fi selectate la finanțare de către comisii mixte formate din reprezentanții ministerului și ai universităților. Comisiile vor verifica eligibilitatea aplicaților și vor selecta cererile de finanțare ordonându-le în funcție de criterii obiective ce vor fi stabilite și comunicate premergător înscrierii cererilor de finanțare pe site-ul universității și cel al MAT.
 
Granturile de câte 50.000 de lei vor fi compuse din:

  • a) sumă forfetară în valoare de maxim 10.000 lei pentru crearea unui nou loc de muncă și păstrarea acestuia cel puțin un an de la plata ajutorului financiar nerambursabil;
  • b) maxim 25.000 de lei pentru Pachet digital (voucher de digitalizare), care poate să conțină una sau mai multe din următoarele cheltuieli eligibile: site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică,  echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete;
  • c) sumă forfetară de maxim 15.000 de lei pentru asigurarea cheltuielilor de incubare pe perioada a minim 12 luni din momentul acordării AFN în incubatorul deținut de universitatea selectată.

Descarcă de AICI procedura propusă pentru Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri. Poți trimite propuneri și sugestii pentru program, în maximum 15 zile, la adresade mail: dezbateri_publice@mat.gov.ro .

Parallax

Vizualizari
5734
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri