Claudiu Zamfir

O clujeană, implicată în proiecte de inteligență artificială și roboți finanțate de Aviața SUA

Thumbnail

Forțele Aeriene ale SUA vor investi 15 milioane de dolari pe an în proiecte de inteligență artificială și roboți dezvoltate de universitatea MIT, printr-un nou accelerator de cercetare demarat luni, în care este implicată și o cercetătoare originară din Cluj.

Massachusetts Institute of Technology (MIT), probabil cea mai bună universitate de tehnologie din lume, a semnat luni un acord cu Aviața americană pentru a lansa MIT-Air Force AI Accelerator, un program conceput pentru cercetări avansate fundamentale în inteligență artificială (AI), „care ar putea să folosească operațiunilor Forțelor Aeriene, dar și unor nevoi mai largi ale societății”, a anunțat MIT.

Aviația SUA va investi 15 milioane de dolari pe an în cel puțin 10 proiecte de cercetare derulate de MIT, în cadrul parteneriatului pe care cele două institiții îl au de 50 de ani.
 
Acceleratorul va urmări realizarea rapidă de protitipuri, scalarea conceptelor și aplicarea algoritmilor și sistemelor de inteligență artificială.

Principalele obiecte de cercetare vor fi inteligența artficială, machine learning și roboții, cu aplicabilitate în domenii ca răspunsul la dezastre, prevenția medicală, managementul datelor, siguranța vehiculelor, securitate cibernetică.

Printre cei implicați în acest accelerator se numără și cercetătoarea româno-americană Daniela Rus, originară din Cluj. Ea este directoarea laboratorului MIT de informatică și inteligență artificială (CSAIL).

"Vrem să formăm echipe interdisciplinare care vor colabora pe domenii disparate ale inteligenței artificiale pentru a crea noi algoritmi și soluții. Acceleratorul AI ne oferă o șansă de a dezvolta tehnologii care vor fi vectori pentru schimbări pozitive în lume. Acest nou proiect va integra implicațiile societale, încă de la început, în cercetare", a spus Daniela Rus.

Daniela Rus (55 de ani) este prima femeie la conducerea laboratorului MIT de informatică și inteligență artificială, fiind numită în funcția de director în anul 2012. CSAIL este cel mai mare laborator interdepartamental al MIT, cu un personal de 900 de cercetători distribuiți în 50 de grupuri de lucru, pe trei domenii mari: inteligență artificială, sisteme și teorie.

Rus a emigrat cu familia în SUA în anii '80 și și-a dat doctoratul în computer science la Cornell University. Din 2003 activează la MIT, unde a ajutat la dezvoltarea unor roboți.

Despre proiectele ei neobișnuite s-a scris mult în presa internațională, unul dintre cele mai recente subiecte fiind nisipul inteligent și programabil care poate lua diverse forme.

Daniela Rus este adeptă a introducerii educației avansate în domeniul computerelor de la cele mai fragede vârste.

"Alfabetizarea tehnologică este la fel de importantă ca citirea, scrierea și matematica, pentru că este peste tot în jurul nostru. Vrem să-i facem pe copii să fie interesați și atrași de robotica de la o varsta frageda, astfel incat ei sa poata fi inovatorii de mâine. Pe scurt, trebuie sa introducem gândirea computationala ca obiect obligatoriu de studiu la toate clasele, începand cu grădinița. În conditiile in care tot mai multe locuri de muncă necesita utilizarea calculatoarelor într-un mod tot mai complex, avem nevoie disperata sa reducem decalajul de cunoștințe în predarea bazelor programării pe computer” - spunea cercetătoarea clujeană, în anul 2016, într-un interviu acordat revistei americane Forbes.

Parallax

Vizualizari
1555
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri