Raluca Abrihan

Mici firme, ONG-uri sau elevi de liceu lucrează de zor la producţia de viziere pentru a-i ajuta pe cei din linia 1. Marea lor problemă - lipsa de materie primă

Thumbnail

O firmă de producţie publicitară din Sibiu s-a reprofilat  şi de câteva săptămâni produce viziere pentru spitale, instituţii şi cei care au nevoie. ONG-uri din întreaga ţară colaborează şi încarcă să vină cu cele mai bune soluţii pentru a putea produce şi ele viziere, la fel fac elevi de liceu din mai toate judeţele, care şi-au pus imprimantele 3D la bătaie. Dar principala lor problemă este lipsa de materie primă, tot mai greu de importat. O lipsa care îi va lăsa pe medici fără viziere şi pe toţi aceşti voluntari sau angajaţi dornici să ajute fără muncă.

Nu doar că reprofilându-se pe producţia de viziere Schwarz Gruppe Int, firmă de publicitate din Sibiu nu a fost nevoită să renunţe la niciun angajat, ba chiar spun că se gândesc să mai facă angajări. Însă marea problemă cu care se confruntă ei, dar şi alte firme şi voluntari care vor să ajute cu prin realizarea acestor viziere, de care este mare nevoie, este lipsa de materie primă.

Firma poate produce în medie 1.500 de viziere pe zi şi încarcă să-şi perfecţioneze capacitatea de a produce în serie a acestora. Doar că producţia în serie nu depinde doar de viteza echipei formată din 17 oameni.

"Astăzi nu am mai avut capse. Poate părea banal, dar nu sunt bune orice fel de capse, e nevoie de capse rezistente. Apoi vorbim de acel veralit - acel scut transparent care acoperă faţa (materialul respectiv se mai numeşte şi PETG - n.red.), aici este o problemă că nu se mai găseşte.

Ne-au contactat de la alte centre, de voluntari să îi ajutăm cum materie primă. Doar în Sibiu mai sunt circa 3-4 centre care produc astfel de viziere", spune Flavius Pogan, reprezentant al Schwarz Gruppe Int.

Această materie primă, şi ne referim aici la acel material numit PETG - acea folie transparent - mai poate fi adusă doar de la furnizori de afară.

Acest tip de material nu este produs la noi în ţară, iar potrivit firmelor şi voluntarilor care produc viziere el se mai găseşte doar foarte greu la furnizori din afara ţării, niciun furnizor local nu mai vine acest material. Iar reprezentanţii producătorilor cred că stocurile furnizorilor mari din România, cei care au mai rămas cu ceva pe stocuri, au fost blocate de firmele cu mulţi bani, în special firme mari de publicitate, de pe o zi pe alta.

Preţurile veralitului de import au crescut foarte mult în ultimele săptămâni. Mai mult, transportul materiei de import durează foarte mult, în media circa 20 de zile.

"Important pentru toate centrele care produc astfel de viziere este să nu oprească producţia chiar dacă rămân fără veralit. Spre exemplu noi în astfel de zile încercăm să debităm zona de burete, sau elasticul, facem alte pregătiri pentru ca atunci când va ajunge veralitul să putem produce", spune Flavius Pogan.

Preţurile de comercializare ale vizierelor produse de firma din Sibiu sunt între 20 şi 25 lei, în funcţie de cumpărător, spitalele pot cumpăra la preţuri mai mici.

"Încercăm să nu lăsăm clienţii să îşi facă stocuri, dacă cineva ne cere 4.000 de bucăţi, livrez doar 200. Încercăm să dăm din ce putem produce, să împărţim în mai multe locuri, să ajungă la spitale în toată ţara.

Dar, sunt oameni din diverse domenii care ne contactează şi ne cer doar câteva bucăţi, una - două,  spre exemplu o farmacistă, sau casieri de la un lanţ de retail, şi încercăm să îi ajutăm şi pe ei şi trimitem şi colete mici", a mai spus Flavius Pogan.

Viziere.ro este o comunitate de voluntari, iar platforma recent înfiinţăt centralizează peste 20 de centre de producţie de viziere din întreaga ţară. Aceste centre regionale au fost înfiinţate în special datorită numărului mare de voluntari din judeţe, de la Maramureş,  Constanţa, Timiş sau Ialomiţa, care vor să ajute în acestă perioadă dificilă.

Centrele sun bazate pe parteneriate între asociații și companii care dețin materiale și laser CNC şi s-au apucat de producţia de viziere. Ei distribuie viziere gratuit.

"Totul a pornit de la o postare pe Facebook a iniţiatorului acestui proiect, Mihai Toma. El a venit cu ideea de a face viziere pentru medici, a postat pe profilul personal acest lucru pentru a testa dacă ar fi nevoie de aşa ceva, iar în mai puţin de o zi a primit peste 10.000 de cereri de la medici, spitale, ISU etc", povesteşte Cristiana Bogăţeanu, voluntar în proiectul Viziere.ro.

La câte spitale au ajuns vizierele produse de Viziere.ro

Thumbnail

Toate centrele regionale raportează zilnic date legate de producţie şi cerere, aceste date sunt centralizate şi publicate pe site-ul Viziere.ro, acolo unde cei doritori pot dona pentru această cauză şi unde se găseşte şi lista cu cei care sprijină această comunitate de voluntari.

"Avem şi noi o mare problemă cu materia primă, sunt mulţi care pot să producă astfel de viziere, dincolo de centrele noastre regionale, sunt undeva pe la 50 de mici fabrici în toată ţara. Era evident că la un moment să ajungem la această problemă.

Un centru regional este compus dintr-o asociaţie şi cel puţin o firmă CNC. Ceea ce înseamnă că în Cluj, spre exemplu, avem o asociaţie şi 5 fabrici mici. Toţi folosesc acelaşi material. Acest PETG. Încercăm să luăm contact cu diverşi furnizori să vedem cum putem creşte stocurile în toate centrele", spune Cristiana Bogăţeanu.

La fel ca cei de la Sibiu, şi ONG-ul încearcă să aducă materialul de afară şi să-l distribuie către toate centrele din ţară. Costul materialului de import ajunge la circa 35.000 de euro.

Mulţi dintre cei implicaţi şi care coordonează astfel de proiecte susţin că autorităţile ar trebui să încerce să faciliteze importul de PETG utilizat la producţia de viziere, mai ales având în vedere nevoia şi cererea atât de mare, dar şi dorinţa producătorilor locali de a se implica în producţia de viziere.

Imprimantele 3D, puse la treabă

Şi nu doar firmele şi oamenii mari vor să ajute. Mulţi elevi pasionaţi de tehnologie şi de robotică au început să facă viziere la imprimante 3D. Un astfel de exemplu sunt grupurile InfO1 Robotics, Deco RAM și BravBots din Ploieşti care i-au ajutat cu viziere produse la imprimanta 3D pe cei de la DSP Prahova.

De asemenea, echipe de robotică formate din elevi de liceu din toată ţara  s-au apucat de producția de viziere, cu printare 3D şi hand-made. Un astfel de exemplu este Darius Giurgi, elev al clubului de robotică Tech-X de la Colegiului Naţional Dragoș-Vodă din Sighet.

"Ştim că sunt probleme cu materia primă, doar că noi eram pregătiţi să participăm la o competiţie naţională, dar cum competiţia nu s-a mai putut organiza, ne-au rămas nişte bani. Aşa am pornit noi.

Am avut o sigură imprimantă, dar am reuşit să mai facem rost de două, cu ajutorul oamenilor de bine din oraşul nostru. În acest moment avem material pentru 500 de viziere pe care le vom produce în circa 2 săptămâni.", a explicat Cornelia Hotea, profesoară de informatică la Colegiului Naţional Dragoș-Vodă din Sighet.

La început au reuşit să producă circa 10 viziere în două zile, dar după ce vor pune în funcţiune imprimanta achiziţionată recent din donaţii şi care a costat circa 3.000 de lei, vor putea produce 4 viziere în acelaşi timp.

Colegiul va dona vizierele către spitalul din Sighet şi în măsura în care vor putea produce mai multe vor dona şi către alte spitale, din alte oraşe.

Dar chiar şi aceşti mici producător depind tot de materia primă şi de donaţii din partea celor mari care vor să ajute.

Parallax

Vizualizari
2430
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri