Claudiu Zamfir

Termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real la ONRC s-a prelungit din nou

Thumbnail

Firmele din România vor putea depune și mai târziu la Registrul Comerțului declarația privind beneficiarul real, conform Legii contra spălării banilor, termenul fiind amânat din npu de Guvern prin ordonanță de urgență.

Noul termen de depunere a declarației privind beneficiarul real la ONRC este 1 noiembrie 2020, conform Ordonanței de Urgență 70/2020, publicate joi seara în Monitorul Oficial. Termenul prorogat se referă la declarația prevăzută la art. 56 (4) și art 62 (1) din  Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Oficiul Național al Registrului Comerțului a operaționalizat Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor.

Inițial,în funcție de momentul înființării firmelor, termenele pentru depunerea declarației privind beneficiarul real erau calculate astfel:

I. Potrivit art. 56 alin. (1) din actul normativ menționat, persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor, după cum urmează:

  • 1.    la înmatriculare. Printre celelalte înscrisuri solicitate de lege, la înmatriculare, se va depune și declarația privind beneficiarul real, dată de către reprezentantul legal, în forma prevăzută de Legea nr. 129/2019.
  • 2.    anual. Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.
  • 3.    ori de câte ori intervine o modificare. În termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.

Nedepunerea de către reprezentantul legal a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

II. În cazul societăţilor înregistrate până la 21.07.2019 (data intrării în vigoare a legii), cu excepţia companiilor şi societăţilor naţionale, precum şi a societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, termenul de depunere (potrivit art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019) era de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la data de 21.07.2020.

Declarația privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune, prin grija reprezentantului legal, la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată societatea spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Nerespectarea de către administratorul care reprezintă societatea a obligaţiei prevăzute la art. 62 alin. (1), la expirarea termenului menționat anterior, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.  

Ca urmare a stării deurgență declanțate pe fondul pandemiei coronavirus COVID-19, termenul de depunere a declarației la ONRC s-a amânat mai întâi, prin OUG 29/2020, cu 3 luni după terminarea stării de urgență, adică 14 august 2020. Acum, însă, prin OUG 70/2020, termenul se prelungește până la 1 noiembrie 2020.

Parallax

Vizualizari
23190
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri