Claudiu Zamfir

Pagina web UE în limba română, pentru demontarea miturilor din jurul coronavirus COVID-19

Thumbnail

Comisia Europeană a lansat luni o secțiune online, disponibilă și în limba română, dedicată demontării miturilor în ceea ce privește pandemia de coronavirus COVID-19.

De la izbucnirea crizei, Comisia Europeană a lansat un portal web dedicat răspunsului la coronavirus, iar acum a dechis o secțiune pentru combatarea dezinformării. Noua secțiune furnizează materiale pentru a „demonta mituri și a facilita verificarea factuală”, a informat CE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Ce putem citi acolo:

În paralel, Serviciul European de Acțiune Externă al UE desfășoară analizează și denunță dezinformarea cu privire la pandemie, „provenită de la actori și surse externe”.

De asemenea, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, a organizat o teleconferință cu reprezentanți ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla și ai asociației comerciale EDiMA, pentru a primi informații actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.

Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au informat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informații oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autoritățile naționale de sănătate), precum și la retrogradarea și eliminarea conținutului dăunător.

Platformele online au confirmat că există un flux constant de informații false și dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare. În mod similar, acestea au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunțurilor legate de echipamente de protecție, precum măștile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Vicepreședinta CE a îndemnat companiile IT să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicității informației (fact-checkers), precum și să colaboreze cu autoritățile din toate statele membre și să facă schimb de modele de conținut eliminat, inclusiv cu Comisia.

În urma acestei discuții, vicepreședinta Jourová a declarat:

„Salut măsurile ferme luate de platforme și sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale și, în același timp, pe eliminarea conținutului dăunător și a practicilor abuzive sau înșelătoare. Cu toate acestea, atât platformele, cât și autoritățile mai au multe de făcut. Platformele trebuie să își intensifice eforturile pentru a pune în aplicare pe deplin noile politici și pentru a oferi mai multe dovezi că măsurile lor funcționează. De asemenea, este la fel de important să ne intensificăm capacitățile analitice și să ne coordonăm mai bine răspunsul la informațiile dăunătoare.”

Platformele online au constatat că a crescut traficul pe site-urile surselor oficiale, în special pentru chestiuni referitoare la sănătate, și au subliniat nevoia de a se menține o calitate superioară a conținutului respectiv în toate limbile.

 

Parallax

Vizualizari
1792
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri