Claudiu Zamfir
Românii pot să raporteze online ce simptome simt că ar avea, pe un site de evaluare medicală, ca măsură de triaj, pentru depistarea ulterioară a unor eventuale cazuri de pacienți infectați cu noul coronavirus COVID-19 și redirecționarea cazurilor cu alte afecțiuni. În SUA, compania Google, alături de autoritățile statului California, a anunțat, la rândul său, crearea unui site de screening pentru coronavirus.
Formularul de evaluare medicală este realizat de Spitalul Clinic Colentina din București, în parteneriat cu Medicentrum și Lite Microsystems și poate fi utilizat gratuit. Spitalul Colentina s-a transformat, de luni, în centru pentru pacienților infectați cu noul coronavirus SARS – CoV2 (care cauzează boala numită COVID-19) și persoanele cu alte afecțiuni trebuie îndrumate la alte spitale.
Prin acest serviciu online, medicii de la Colentina pot oferi recomandări medicale și pot prelua întrebări de la posibilii pacienți. Această evaluare NU oferă un diagnostic, ci este o formă de triaj din partea unui medic de la Spitalul Clinic Colentina, de pe o specialitate medicală selectată de utilizatori.
Pe acest site, românii sunt îndrumați să-și comunice simptomele pe care le percep ei și să încarce diferite documente medicale. „Veți primi, în cel mai scurt timp posibil, răspuns de la unul dintre medicii noștri. ÎNAINTE DE A VĂ PREZENTA LA UN SPITAL, vă invităm să solicitați această evaluare online”, se mai spune pe site-ul celor de la Colentina.
La rândul său, în SUA, compania IT Google a anunțat crearea unui site de screening pentru pacienții din statul american California.
Mai exact, startup-ul Verily, deținut de compania mamă a Google (Alphabet), pune la punct, un sistem complex de screening și detecție a cazurilor de infectare cu coronavirusul COVID-19 precum și de evaluare a riscului persoanei la acest virus, disponibil momentan doar pentru locuitorii zonei Bay Area, în apropiere de San Fracisco.
Californienii vor putea să completeze un chestionar online de screening pentru COVID-19 în cadrul Project Baseline, un proiect derulat de Verily împreună cu autoritățile statului California.
Cei care îndeplinesc condițiile de eligibilitate vor fi direcționați către puncte mobile de testare.
De asemenea, o altă companie deținută de Alphabet, DeepMind, a oferit predicții bazate pe inteligență artificială, care ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine structura proteinelor coronavirusului pentru a dezvolta tratamente viitoare.