Claudiu Zamfir

Care sunt simptomele coronavirus COVID-19? Chestionar de risc personal și alte informații utile pe un site realizat de IT-iști voluntari

Thumbnail

Românii pot obține informații de bază, răspunsuri la întrebările fregvente și pot evalua sumar , prin chestionar online, riscul personal la coronavirus COVID-19, pe un nou site realizat de IT-iști voluntari.

Noul site de informații utile despre coronavirus COVID-19 , cemafac.ro , a fost realizat de programatorii voluntari de la Code for Romania, în parteneriat cu Guvernul și cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, iar conținutul de pe portal este avizat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), după cum se precizează pe site.

Informațiile sunt structurate în 6 rubrici principale, pentru ajuta diferite categorii de persoane: Transmitere și simptome, Adaptare și rezistență, Cum ne protejăm, Pentru cei care oferă ajutor, Ai simptome?, Întrebări frecvente.

Rubrica de întrebări frecvente cuprinde o listă generoasă. Printre altele, poți găsi aici descrierea simptomelor coronavirus COVID-19, precum și un chestionar online de evaluare personală a riscului de îmbolnăvire.

Simptimele coronavirus COVID-19, așa cum apar pe site-ul cemafac.ro :

Cele mai răspândite simptome pentru infecția cu noul coronavirus sunt:

  •     Febră
  •     Tuse seacă
  •     Dificultăți de respirație

Acestea pot apărea între 2 și 14 zile după expunere. De obicei apar în primele 7 zile.

Marea majoritate (80%) a persoanelor care se îmbolnăvesc prezintă simptome ușoare sau foarte ușoare, echivalentul unei răceli sau unei pneumonii ușoare. Un număr de aproximativ 15% prezintă complicații și au nevoie de spitalizare. Un număr de aproximativ 5% prezintă complicații grave necesitând tratament de urgență.

Simptomele de urgență ale COVID-19 sunt:

  •     Dificultăți severe de respirație
  •     Durere sau presiune constantă în piept
  •     Confuzie
  •     Față sau buze albastre

Această listă este doar una provizorie. Contactați-vă medicul de familie dacă prezentați orice tip de simptome asociate COVID-19. Pe baza simptomatologiei se poate dispune testarea pentru COVID-19 și spitalizarea într-unul din centrele specializate dacă se consideră necesar de către cadrele medicale. Contactați numărul de urgență 112 doar în caz de simptome grave. O persoană trebuie să fie testată de două ori consecutiv cu un rezultat negativ, pentru a fi considerată vindecată.

Folosește chestionarul  pentru a identifica gradul de risc propriu pentru a putea vedea ce pași ai de urmat mai departe, în funcție de starea ta de sănătate și de acțiunile întreprinse în ultima perioadă.

Recent, în SUA, și compania Google a lansat un site de informații utile despre coronavirus COVID 19: COVID‑19 Information & Resources.

 

Parallax

Vizualizari
28109
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri