Claudiu Zamfir

Oficial: Starea de urgență, prelungită cu încă 30 de zile. „Se pot plafona prețurile la medicamente, alimente, utilități, benzină”

Thumbnail

Starea de urgență instituită în România din 16 martie 2020 se prelungește cu încă 30 de zile, pe fondul pandemiei coronavirus COVID-19, printr-un nou decret prezidențial anunțat, marți, oficial, de Klaus Iohannis.

„Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum cer, cu inconștiență, unii politiceni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopulare a spitalelor și o presiune uriașă asupra sistemului sanitar”, a spus președintele.

Ca urmare a stării de urgență, au fost suspendate activitățile în școli și celelate unități de învățământ, iar, printr-o lege separată, firmele au fost obligate, în multe cazuri, să acorde zile libere plătite angajaților cu copii.

 

Principalele măsuri, inclusiv economice, prevăzute de decretul de marți, anunțate de Iohannis:

 

  • Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici.
  • Astfel, în mod evident, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online.
  • Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis, că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor prin continuarea aprovizionării, producției, procesării, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate.
  • Pe durata stării de urgență, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, precum energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate ori carburanți.
  • Am adăugat în decret însă o mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pe piețele regionale. În acest caz, Guvernul va lua măsurile necesare astfel încât aceste scăderi să se reflecte în prețul plătit de consumator.
  • În decretul emis astăzi, am menținut măsura ca, pe durata stării de urgență, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgență, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcții de conducere în unități sanitare, direcții de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanță, precum și autorități și instituții publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.
  • Decretul menționează explicit și posibilitatea ca, pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detașat din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.
  • În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență.
  • Un alt domeniu pe care am ținut să-l consolidez este cel al protejării suplimentare a unor categorii vulnerabile. Astfel, în această perioadă, este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private. Este însă permis ca aparținătorii sau reprezentanții legali ai beneficiarilor acestor servicii să îi poată transfera la propriul lor domiciliu sau reședință, dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.
  • În domeniul justiției, activitatea de judecată continuă numai în cauzele de urgență deosebită.
  • În domeniul transporturilor și infrastructurii, Guvernul stabilește condițiile specifice de asigurare a serviciilor de transport, de călători și de marfă, astfel încât să fie asigurată cu prioritate protecția populației și a bunurilor.
  • De asemenea, am prevăzut în decretul semnat că furnizorii de servicii de comunicații electronice au obligația de a asigura integritatea rețelelor de comunicații electronice și de a evita posibilele situații de întrerupere a traficului în rețelele publice de comunicații electronice.

Cele mai afectate firme de starea de urgență, până acum

Pe lângă situația sanitară dificilă, o serie întreagă de firme sunt afectate de starea de urgență.

Pe perioada stării de urgență, prin ordonanțe militare, autoritățile române au decis încetarea activității cu publicul pentru o serie întreagă de firme, fiind astfel închise mai ales restaurantele și barurile.

Conform Ordonanței militare nr. 1/2020, s-a decis deja:

- suspendarea activității de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației,

- suspendarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise,

-operatorii economici au interzis să organizeze și să desfășoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.

Conform Ordonanței militare 2/2020 s-a suspendat activitatea :

- pentru operatorii economici care desfășoară activități în cabinetele de medicină dentară

- pentru operatorii care desfășoară activități de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici (mall-uri), cu excepția:

  • vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie
  • vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului;
  • vânzării produselor și serviciilor de optică medicală.

 

Parallax

Vizualizari
3391
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri