Claudiu Zamfir

Majoritatea patronilor IMM vor să-și cheme angajații la muncă în continuare, cu plata a 75% din salarii de către stat (sondaj)

Thumbnail

Majoritatea patronilor de firme mici și mijlocii din România, care au participat la un chestionar online, vor transformarea șomajului tehnic în muncă flexibilă, astfel încât statul să plătească 75% din salariile angajaților, dar aceștia să muncească în continuare pentru firme.

În cadrul unui chestionar realizat pe internet de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) 64,3% dintre antreprenorii care au completat au precizat că li s-au redus veniturile în urma deciziilor autorităților în lupta cu coronavirusul COVID-19.

 Celelalte efecte negative pe care antreprenorii le-au resimțit au fost:  reducerea activității (50%), suspendarea activității (39,1%), diminuarea producției (16,4%), diminuarea numărului salariaților (11,7%).

Patronii români nu sunt foarte mulțumiți nici de măsurile adoptate de Guvern pentru a-i ajuta: plata șomajului tehnic pentru angajați (75% din salariu în limita a 75% din salariul brut), facilități fiscale, credite bancare cu dobândă zero și altele.

34,4% dintre respondenți  au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au afirmat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societatii lor. Doar 9% dintre respondenți au spus că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

Thumbnail

Patronii care nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern, din următoarele motive (răspunsuri multiple):

1.    Sunt neclare condițiile de acordare a beneficiilor oferite de stat (46,10%);
2.    Autoritățile nu vor putea face față solicitarilor venite din partea agenților economici (36,30%);
3.    Nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar (31,30%);
4.    Este o procedură laborioasă și de lungă durată (31%);
5.    Măsurile nu sunt adaptate nevoi firmei mele (29,90%);
6.    Nu vă desfasurați activitatea în domeniile a caror activitatea a fost limitată sau suspendată de autorități (20,10%);
7.    Altele (8,60%).

Toți antreprenorii care au răspuns la chestionarul online al Consiliului IMM au cerut Guvernului și alte măsuri de sprijin.

Majoritatea respondenților și-ar dori ca șomajul tehnic să fie transformat în „muncă flexibilă”. Practic, aceasta ar însemna ca statul să plătească 75% din salariile angajaților de la firmele private, iar lucrătorii să continue să muncească „pentru a menține actvitatea economică a companiei și a societății”.

În prezent, acolo unde natura joburilor permite, o serie întreagă de angajațăi lucrează de acasă, în sistem de telemuncă, pentru a se proteja de coronavirusul COVID-19. Munca flexibilă este însă un concept mai larg care poate să însemne inclusiv ca angajații să vină la firmă cu program flexibil.

Primele firme cu activitatea închisă de autorități au fost restaurantele, barurile, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare, adică afaceri la care, prin natura serviciilor, nu este posibilă telemunca.

Reamintim că premierul Ludovic Orban a motivat subvenționarea șomajului tehnic în locul subvenționării salariilor, tocmai pentru ca salariații să stea acasă, să evite infectarea cu coronavirusul COVID-19.

Iată lista de dorințe completă a patronilor care au răspuns la chestonarul CNIPMMR:

1.    Suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia (70.70%);
2.    Suspendarea ratelor și dobânzilor bancare şi/sau societăţi de leasing pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19 (64.90%);
3.    Suspendarea plații impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și  până la 3 luni de la data încetării acesteia (54%);
4.    Suspendarea plații TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia (52.10%);
5.    Transformarea somajului tehnic într-o măsură ACTIVĂ de ocupare, MUNCA FLEXIBILĂ, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pt a menține activitatea economică a companiei și societății (50.30%);
6.    Statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie  (47.60%);
7.    Subvenționarea utilitătilor pentru angajații aflați în somaj tehnic și familiile lor (44.40%);
8.    Extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevazută inițial (40.50%);
9.    Altele (5%).

Thumbnail

Sondajul a fost derulat în perioada 22.03.2020 - 24.03.2020 și a intervievat un număr de 6120 antreprenori, care au fost în proporţie de 62,9% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mici, 11,1% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

 

Parallax

Vizualizari
116075
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri