Claudiu Zamfir

Ordonanța militară 8: Vești bune pentru service-urile auto, blocarea exportului unor alimente și alte măsuri pentru firme

Thumbnail

Autoritățile române au emis, joi seara, o nouă ordonanță militară, cu numărul 8, care aduce restricții la exportul de cereale, dar și vești bune pentru service-urile auto.

Reamintim că președintele Iohannis a anunțat prelungrea stării de urgență cu încă 30 de zile, adică până la jumătatea lunii mai 2020, ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19.

Principalele măsuri relevante pentru antreprenori în ordonanța militară 8:

- Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a apicultorilor spre/dinspre locația stupinei sau pentru deplasarea stupinei.

- Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb pentru autovehicule și servicii de reparații auto.

 - Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

- Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție a produselor agroalimentare până și de la piața agroalimentară și accesul în interiorul acesteia, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a certificatului de producător.

 - Unitățile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență, personalul acestora având obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

- Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare, lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.  Prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână. Punctele de trecere a frontierei de stat româno-ungare prin care se permite intrarea în România sunt următoarele: Cenad, Nădlac, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Săcuieni, Urziceni și Petea.

- Se exceptează de la măsura izolării la domiciliu/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României. Prevederile se aplică și pentru domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și securitate națională.

- Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de semințe, zahăr, prduse de brutărie, patiserie, biscuiți, turte. Pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din această listă. Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din listă  poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

Textul complet al Ordonanței militare 8:

Ordonanta Militara 8 din 2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
9421
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri