Claudiu Zamfir

Ordonața militară 3: Magazine care primesc permisiunea să se redeschidă. Alte obligații pentru firme. Descarcă adeverinta si declaratia necesare deplasării persoanelor

Thumbnail

Statul a mai dat marți o ordonanță militară, numărul 3, care prevede noi mpsuri restrictive pentru firme, dar și redeschiderea anumitor magazine pe perioada stării de urgență ca urmare a pendemiei de coronavirus COVID-19. Descarcă de la finalul știrii adeverinta si declaratia necesare deplasării persoanelor

Principalele măsuri relevante pentru firme:

  1. Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor și clienților și suprafașa de relații cu publicul și/sau suprafața de vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri.
  2. Administratorii piețelor agro-alimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. Comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agro-alimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție, respectiv să poarte mănuși și măști. Măsura se aplică imediat ce această ordonanță se va fi publicată în Monitorul Oficial.
  3. O completare a ordonanteței militare nr 2 din 2020: Suspendarea temporară a activității comerciale de la articolul care restrângea activitatea în centrele comerciale (mall-uri) nu se aplică vânzării produselor electronice și electrocasnice de către operatorii economici care asigură și livrarea la domiciliul sau sediul cumpărătorului, cât și vânzarea produselor sau serviciilor de optică medicală.
  4. Documentele care expiră pe perioada strării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.
  5. Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și spre Germania și din Franța și din Germania către România, pentru toate aeroporturile din România pentru 14 zile. Măsura nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurile de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și celor tehnice necomerciale. Măsura se va aplica din 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.
  6. Se interzice accesul piloților (maritimi) la bordul navelor sosite din zonele de risc roșii și galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecție stabilit de DSP Constanța sau dacă aceste nave nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală. Se interzice accesul navelor maritime și fluvio-maritime și în porturile situate pe Dunărea Maritimă până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile.
  7. Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

8. Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Ordonanta militara 3 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
62889
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri