Raluca Abrihan

Ce angajaţi mai sunt la căutare în plină criză

Thumbnail

Joburile rămase active în piață sunt cele legate direct de vicii (consultant vânzări țigarete electronice) și alte activități obligatorii în evoluția firească a vieții socio-economice (contabilitatea). Chiar și așa, numărul lor este mult mai mic decât cel al posturilor promovate în lunile anterioare, arată o analiză a MAD intelligence.

Chiar și așa, numărul lor este mult mai mic decât cel al posturilor promovate în lunile anterioare. Dintre acestea, joburile de contabil sau contabil senior s-au transformat în oportunități de angajare pentru junior accountant, deci specialiști cu expertiză redusă, iar asta ne poate spune că a crescut interesul pentru personalul cu pregătire limitată, suficientă pentru a livra documente de avarii. Conform acestor rezultate, asistăm la o stafidire a întregii activități economice și la un blocaj al pieței muncii, centrată în principal, în acest moment, pe funcțiile vitale ale societății – consum, consum de vicii și raportări obligatorii către stat în vederea evitării amenzilor, mai arată analiza citată.

Thumbnail

"Dacă privim asupra principalelor posturi promovate în 2020, în intervalul 1 ianuarie – 8 aprilie, o să vedem cum piața și-a închis pe rând oportunitățile dedicate profesioniștilor cu grad ridicat de senioritate, lăsând loc pentru acele posturi cu rol în salvarea sau supraviețuirea pieței în ansamblu", arată specialiştii MAD intelligence.

Pentru realizarea analizei au fost au fost indexate peste 3,5 milioane de joburi încărcate în ultimii 15 ani pe principalele platforme HR din România. Acestea sunt grupate, la rândul lor, în 64 de industrii și departamente și separate pe două sectoare, public și privat.

În ceea ce priveşte diferenţa dintre criza financiară din 2007-2008 și cea din 2020 pentru, ultima aduce un impact global geografic și disciplinar deopotrivă. Acest lucru presupune necesitatea unei regândiri a proceselor cu care eram obișnuiți până la  începutul acestui ani și proiectarea unor noi roluri sau comasarea mai multora într-unul singur.

"Într-o analiză comparativă cu una dintre cele mai negre luni ale crizei economice anii 2007-2013, evoluția din 2020 surprinde un blocaj mult mai puternic al pieței muncii (o scădere cu 94% a ofertei locurilor de muncă în aprilie, față de luna anterioară). Desigur, acest blocaj este unul temporar, până la reluarea activității economice, dar revenirea la o stare inițială este cel puțin improbabilă, așa că trezirea pieței se va face sacadat, în funcție de industrii și puterea financiară a angajatorilor", se mai arată în analiza MAD intellignece.

În ceea ce îi privește pe angajatori, specialiştii subliniază nevoia de a imagina ipoteze pentru care, în mod obișnuit, nu au putut aloca prea mult timp în ultimii ani. Printre acestea propunem exersarea ideii de permanentiazare a muncii de la distanță pentru peste 50% dintre angajați, cu toate implicațiile – reducerea costurilor cu spațiile de lucru, consum, menținerea unui plafon salarial decent pentru angajat, reorientarea serviciilor de HR și consiliere psihologică în gestiunea activității din mediu familial ș.a. Fiecare dintre industrii și fiecare angajator ar trebui să își analizeze statusul în contextul comunitar, național și chiar global, după care să traseze mai multe scenarii de evoluție dintre care să le aleagă pe cele durabile, cu impact pozitiv asupra cât mai multor actori sociali implicați (angajați/ parteneri/ clienți).

MAD intelligence este un think tank digital.

Parallax

Vizualizari
10414
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri