Adi Iacob

Iohannis: Dacă va fi nevoie, pot fi plafonate prețurile la servicii, anumite alimente și medicamente

Thumbnail

Președintele Klaus Iohannis anunță că decretul prin care se impune stare de urgență cuprinde măsuri sociale și economice, precum suspendarea cursurilor în școli și sistem universitar și preuniversitar. De asemenea, pot fi plafonate prețurile la servicii, combustibil și medicamente.

  • ATENȚIE! NU este obligatoriu ca aceste măsuri să fie luate.

România intră în stare de urgență începând de astăzi, anunțul fiind făcut sâmbătă de Klaus Iohannis.

Iată câteva declarații ale președintelui Iohannis (domeniul economic): 

  • "Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente, alimente de strictă necesitate, servicii de utilitate publică, gaze, carburanți, electricitate în limita prețului mediu din ultimele trei luni"
  • "Nu mai e necesară deplasarea la sediul instituțiilor pentru depuneri de cereri pentru alocare de prestații sociale, pot fi depuse electronic"
  • "Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale"
  • "Guvernul va anunța în curând pachetul de soluții pregătit" (n.r. pentru domeniul economic)
  • "Producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei"
  • "Se va asigura continuitatea serviciilor de utilitate publică"
  • "Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajator de ITM"
  • "Totodată, ca măsură de primă urgență cu aplicabilitate graduală, repet graduală însemnând atunci și numai atunci când este absolut necesar, este și identificarea și rechiziționarea de stocuri, capacități de producție și distribuție, de echipamente de protecție, dezinfectanți și medicamente utilizate în tratarea COVID-19"

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, anunță, în contextul decretării stării de urgență, că Executivul va pregăti un set de măsuri economice pentru a sprijini societățile economice afectate de criza generată de noul coronavirus.

„Nu lăsăm pe nimeni în urmă. În urma numeroaselor soluții care ne-au fost transmise pregătim un set de măsuri economice pentru a veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului. În cel mai scurt timp se va organiza o ședință de Guvern în care vom adopta setul de măsuri care va veni în sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului, pentru a susține domeniul economiei, dar în mod special de a-i proteja pe cetățeni, antreprenori și pe fiecare dintre români.

Suntem pe deplin conștienți că trecem printr-o perioadă de criză care lasă loc interpretărilor și incertitudinilor, dar vreau să subliniez faptul că vom gestiona această criză. Însă fac un apel la calm și la analizarea, la rece, a soluțiilor. Economia trebuie să meargă mai departe, contractele să rămână în vigoare, industria să producă, iar toate acestea să se facă în condiții de siguranță, cu aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenție”, a afirmat Virgil Popescu, conform unui comunicat de presă citat de Mediafax.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri i-a rugat pe toți cei care administrează companii și societăți comerciale să fie raționali în luarea deciziilor, pentru a putea oferi statului posibilitatea să-i ajute.

„Am rugămintea ca toți cei care conduc companii sau firme să fie responsabili atunci când iau decizii în aceste zile pentru a ne putea oferi posibilitatea să îi putem ajuta. Să analizeze cu atenție în ce situații vor apela la conceptul de forță majoră, la deciziile de a concedia angajații pentru că, în mod contrar, nu vom putea să punem în aplicare soluțiile pe care le vom găsi.

Fac apel la calm, la funcționarea pe cât posibil a activităților importante, cu respectarea indicațiilor autorităților și acordarea unei atenții sporite la igiena spațiilor de lucru și a siguranței angajaților”, a mai declarat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri face parte din GLI - ECOROM, grupul de lucru care își desfășoară activitatea sub coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului și Administrației Prezidențiale, prin Departamentul Politici Economice și Sociale, unde s-au constituit mai multe grupuri de lucru pentru a veni cu cele mai bune soluții în aceste vremuri de criză.

Parallax

Vizualizari
574
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri