Raluca Abrihan
Mai caută investitorii startup-uri în care să investească în această perioadă? Şi ce se întâmplă cu proiectele în care au investit deja? Sunt ameninţaţi angajaţii din startup-uri să rămână fără job? Răspundem la întrebări, live #deladistanţă, împreună cu Dam Mihăescu, partener fondator GapMinder, un fond de investiţii co-finanţat din fonduri europene.
În interviul LIVE discutăm despre:
02:00 Startup-urile de la noi din portofoliu au nevoie de un framework și noi cu asta încercăm să îi ajutăm: trebuie să fii în business ca să poți crește. E important să viseze pentru viitorul afacerii. E clar că vor fi oportunități pe termen scurt, dar e mult mai importantă viziunea pe termen lung
03:00 Am păstrat 50% din fond pentru rundele de finanțare de anul ăsta. Noi putem să ajutăm, dar nu a fost cazul pentru companiile de la noi din portofoliu (arată ca în aprilie).
04:00 În perioada de rebound vor avea o cerere foarte mare pentru produsele lor. Vorbim despre firme de tehnologie sau IT, toate sunt high tech. Ele sunt avantajate de valul pozitiv din high tech. Sunt și pierzători, precum re-work care un fals high tech.
05:00 Alte modele, mai avansate, sunt sustenabile și chiar puțin aciclice. Tot ce ține de transformarea digitală e pe creștere. Avem nevoie de această tehnologie, mai ales când lucrăm la distanță.
06:00 Cele care au crescut prea repede în shared economy (Lime, Uber) s-au dus în jos și nu își vor reveni prea ușor. Depinde cum vom interacționa noi ca societate. Cei globali vor fi mai agili, pentru cei locali va fi mai greu.
07:00 Startup-urile nu sunt egale, sunt în etape diferite din viață. Unele sunt foarte evoluate, au verticale în banking și o distribuție geografică foarte bună a clienților; ei sunt mai rezilienți.Să nu uităm că această criză va avea ritmuri diferite de recuperare pentru fiecare continent. Startup-urile mai tinere au o situație mai grea, dar mai bună în același timp.
08:00 Ele au capitaluri de care se pot folosi, au un moment de liniște în care să își dezvolte produsul. Când se termină partea de lockdown vor fi pregătite să își lanseze produsul. Dar astea sunt startup-uri capitalizate.
09:00 Pentru ceilalți, depinde de ei. Noi evaluăm în continuare proiectele de startup, noi avem un pipeline din spate, dinaintea crizei. Acum vedem cine are produse foarte importante. Acum avem o validare foarte brutală.
10:00 Sunt startup-uri în care vom investi, în partea de accelerare de la noi din fond. Programul va continua cu ele. Lucrurile sunt pozitive când ai intrat deja în contact cu un investitor. Pentru cei noi, va dura mai mult să adune bani, dar cei mai buni dintre ei vor reuși. Investitorii au o viziune pe termen mediu și lung. Lockdown-ul de acum nu e bun pentru economie.
11:00 E greu de ajuns la clienți din afară țării. La sfârșit, depinde de fiecare echipă de antreprenori. Trebuie să fie foarte hotărâți, să nu se lase, că să aibă succes în perioada asta.
12:00 Ecosistemul de startup-uri nu funcționează în vid, ei trebuie să exerseze cu clienții. Asta e înghețat pentru câteva luni, apoi va fi un rebound și recovery. Avem două VCs (n.r. - fonduri Venture Capital) active, focusate pe România
13:00 Va fi greu de ridicat un fond nou în perioada următoare. În 24 luni nu putem vorbi de un nou fond.
14:00 Fonduri regionale încă sunt (serie A și B), sunt foarte performante dar și picky (ajungi greu să iei bani de la ei). Sistemele sunt interconectate între ele. Dar cam 49% din banii sunt în US. Pe locul doi e China și apoi restul lumii.
15:00 Ceea ce se întâmplă în US determina ce se va întâmplă în restul ecosistemelor de startupuri. Trebuie să ne uităm la semnale, unele sunt temporare, altele pe termen lung.Sunt cazuri în care se amână deciziile de investiții. Sau sunt foarte concentrați pe portofoliul existent. Toată lumea trebuie să se pregătească de o criză de 18 luni (cel puțin în high tech).
16:00 YCombinator este cel mai puternic accelerator online. Pentru aproape 50% dintre startupuri nu a venit nimeni să vorbească cu ele.
17:00 Cei care au reușit să ridice bani au luat tichete mai mici de la investitori, au sindicalizat. Evaluările s-au dus în jos, au fost corelate cu căderea piețelor de capital.
18:00 Termenii tipici de VC au fost menținuți, e o practică standard și sănătoasă. Piețele de capital au avut o corecție temporară, pentru că s-au găsit soluții la prețul petrolului.
19:00 S-au găsit soluții temporare pentru răspândirea virusului. Piața de capital a urcat un pic. Toată lumea așteaptă să vadă cum evoluează pe termen mediu piața. E posibil să fie mai multe valuri de lockdown, pentru că va dura destul de mult să se găsească un vaccin.
20:00 Realitatea acestei crize este că nimeni nu știe cât va dura și cât de adâncă va fi. O estimare pentru SUA era Q1 2023, sunt scenarii pesimiste. Toți așteaptă să vadă niște semne.
Startupurile trebuie să fie pragmatice, e o lecție de umilință pentru ei și investitori. Trebuie ales cu grijă în ce business investim și nu toți investitorii sunt potriviți.
21:00 În România este o oportunitate enormă de a migra în online. E o ocazie foarte bună pentru un angel investor. Ca și tranzacție de tip equity va fi mai greu, pentru că sunt foarte multe online deja.
Sunt alte profile de business care au ambiții mult mai mari, care pot fi globale, infrastructură, cybersecurity, gaming... zona asta e foarte interesantă pentru noi.
22:00 Genul asta de lucruri ne interesează și le facem în continuare.
23:00 Avem 2 bucketuri: seed și accelerare. Avem proiecte în proof of concept, ei au ocazia să își finalizeze produsele acum. Alte produse sunt deja gata, cum e un proiect de machine learning din Timișoara,care corelează radiografii de plămâni cu 16 afecțiuni ale plămânului. Printre ele și pneumonia.
24:00 Asta e una din manifestările puternice ale Covid-19. Aplicația poate fi folosită de orice medic, este deja folosită la Spitalul din Timișoara pentru secondary phase (triaj).
25:00 Dacă nu e pneumonie, e dus în alte zone ale spitalului. Proiectul a fost implementat și la Spitalul Marius Nasta. Este foarte important să poți ajuta personalul medical când este absolut extenuat. Performanța este foarte asemănătoare că cea a unui radiologist.
26:00 Deci, sunt startupuri care erau pre-revenue și care se confirmă acum. Sunt startupuri din faza de seed care au ambiții globale (FintechOS, de exemplu) care performează încă foarte bine. La ieșirea din lockdown, proiectele de digital transformation ar trebui să se accelereze (cel puțin în banking și ecommerce).
27:00 Partea de eLearning va crește foarte mult. TypingDNA face partea de validare. Ei au clienți care au crescut traficul de 10 ori în 2 săptămâni.
28:00 E foarte probabil că va crește destul de mult și partea de eLearning.
29:00 Pragmatismul este cuvântul de bază în perioada asta. Dacă nu sunt suficient capitalizate, dacă nu au venituri (cash is king), vor trebui să renunțe la personalul care nu e prioritar. Au nevoie să își valideze produsele cu clienții. Important e ca măsurile care se iau să susțină toată economia. Nu există resurse suficiente pentru asta.
30:00 Mai e o oportunitate: toată lumea e forțată să digitalizeze procese. Mediul privat era mai bine pregătit. Pe partea de e-guvernanță e mai multă nevoie: healthcare, de exemplu.
31:00 Sunt companii cu experiență în transformarea digitală.
32:00 Da, trebuie să fie pragmatice. Trebuie să îmbine modelul de business cu viziunea pe termen lung (care aduce creativitatea și idealismul). E greu să inovezi sub presiune, dar se vor găsi oportunități.
33:00 Dacă au ridicat deja o rundă, ar trebuie să se pregătească pentru următoarea, trebuie să se capitalizeze rapid. Vor veni vremuri mai bune. Fondurile de investiții caută în continuare startupuri.
Lucrurile se desfășoară în IT aproape normal, e o pauză dată de acest lockdown - e cel mult slow down și delay. Se va revigora, domeniul IT este favorizat, este decuplat de la ritmul normal economic.
Dan Mihăescu este partener fondator al GapMinder, un fond de investiţii cu bani europeni pentru firme IT, co-finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020.
De la înființarea sa, în ianuarie 2018 și până în prezent, GapMinder Venture Partners a investit în 31 de companii și a atins o dimensiune a fondului de 40 de milioane de euro.