Redacția StartupCafe.ro
Felix Pătrășcanu, CEO Fan Courier, a participat joi 19 martie 2020, de la 12.00, la un interviu online realizat la distanță și a răspuns întrebărilor despre efectele crizei coronavirus asupra afacerilor și despre posibile soluții pentru traversarea stării de urgență cauzate de pandemia Covid-19.
Cum se simte această epidemie în businessul de curierat?
Am intrat în contact cu un lucru nou, nemaiîntâlnit. Comenzile au scăzut, dar nu mult, au scăzut la produse de fashion şi electroIT, dar a a crescut zona de food.
Lucrurile s-au schimbat, la începutul săptămânii au apărut scăderile de câteva zeci de mii de scăderi.
Foarte multă lume lucrează de acasa de la începutul săptămânii.
Abia după săptămâna asta ne vom da seama ce se întâmplă mai exact, fluxurile de comenzi să se regleze.
Am fost anunţaţi de toate companiile de curierat din Europa cu care lucrăm de unele schimbări în livrare, mai ales pe plăţi. Slovacia şi Cehia nu mai primesc comenzi cu plata cash la livrare.
Toţi curierii noştri au POS-uri, dar asta nu schimba mare lucru pentru că curierul tot trebuie sa interacţioneze. Ar trebui ca clienţii să plătească online, cu cardul, direct pe site-ul de unde face comanda.
Ați văzut măsurile pe care tocmai le-au luat autoritățile și pe care le-au anunțat în această dimineață. Cum ”citiți” dumneavoastră aceste măsuri?
În primul rând am observat calmul echipei care a transmis informaţiile. Nu ştiu cât de pregătiţi financiar pentru a ne ajuta pe noi, dar au luat măsurile ce trebuiau luate.
Rămâne să vedem din punct de vedere economic ce măsuri se vor lua. Sunt 530.000 companii din care 150.000 sunt pe pierdere deja.
O problemă importantă pentru noi antreprenorii este că nu ştim cât va ţine această recesiune. Dar estimările vorbesc de septembrie-octombrie, ceea ce ar fi fatal pentru noi, mediul de afaceri.
Vrem să ne fie plătite în primul rând contribuţiile pentru angajaţi. Este un lucru pe care Guvernul poate să îl facă. Să nu întrerupă investiţiile.
Companiile de stat trebuie să îşi plătească toţi partenerii cu care lucrează.
În momentul de faţă iese la iveală şi incompetenţa managementului din companiile de stat, dar nu numai.
Un alt lucru important - reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea pensiilor speciale. Avem 2 milioane de bugetari. Presiunea pe bugetul României este imensă.
Există si o parte bună a acestei crize?
Business-urile se reaşează. Apare multă tehnologie, iată noi stăm de vorbă pe o platformă online. Putem munci de acasă.
Toată economia mondială ia o pauză. Să vedem cine rezistă în piaţă, ce businessuri noi vor apărea. Tinerii pot să vină cu idei noi pe care să le implementeze. Să ne uităm la valorile care ne definesc, ce este important pentru angajaţii noştri şi clienţii noştri.
Top dificultăţi în această perioadă
Am discutat cu managerii marilor bănci româneşti, care ne-au transmis un mesaj destul de reconfortant pentru mediul de business, spunând că toate sunt supracapitalizate, adică au lichidităţi foarte bune şi că pentru a-şi păstra clienţii unii au declarat că pot ajuta companiile aflate în dificultate cu împrumuturi cu dobândă 0.
Ar fi un gest extraordinar. Anul ăsta nu trebuie să ne gândim la profituri.
Vor mai intra jucători în piaţă?
Nu cred ca se mai poate pune problema ca vreo companie strategică de afară să vină să cumpere. Eu ştiu că s-au stopat multe achiziţii de companii în ultima săptămână. Vom vedea ce se va întâmpla în cea dea a doua jumătate a anului.