Raluca Abrihan

Elevi din toată ţara, pasionaţi de robotică, lucrază la soluții pentru criza provocată de noul coronavirus

Thumbnail

Echipele de robotică din toată țara care fac parte dintr-un program implementat de Asociația Nație Prin Educație sunt activ implicate în această perioadă pentru a pune la dispoziția celor care au nevoie soluții concrete de ajutor pentru criza provocată de virusul CO-VID 19. Cum poate fi pusă robotică în slujba oamenilor, cum își pot folosi acești copii toate cunoștințele, experiența competițiilor de robotică la care au participat până acum și dotarea pe care o au la dispoziție.

Sunt întrebări la care robotiști din toată țara, ghidați de mentori, au găsit răspunsuri concrete și utile, în paralel cu lecțiile online la care sunt prezenți.

Elevii din programul BRD FIRST Tech Challenge implementat de Asociația Nație Prin Educație au răspuns prompt apelului asociaţiei de a-și uni forțele și cunoștințele pentru a oferi soluții rapide de ajutor pentru cadrele medicale.

Printre acestea se numără: producția de viziere, cu printare 3D si hand-made, care se pot folosi imediat, iar pentru acestea există deja cereri sosite de la farmacii, medici de familie, serviciile de ambulanță și medici de la urgență din diferite spitale din țară; sunt echipe care și-au cedat imprimantele 3D care sunt acum folosite pentru producerea de piese pentru aparate de ventilație mecanică, susținute de inițiative private din diferite orașe din țară. Echipele de robotică deja active sunt în orașele: Hunedoara, Galați, Brăila, Huși, Cugir, Dorohoi, Bârlad, Târgoviște, Târgu Mureș, Beclean, Focșani, București, Tecuci, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Gherla, Ploiești, Brașov, Arad, Năsăud, Pitești, Călărași, Cluj Napoca, Mediaș, Câmpia Turzii, Turda, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Câmpina, Constanța, Târgu Neamț, Câmpulung Muscel, Bacău, Moldova Nouă, Vatra Dornei, Satu Mare, Sângeorz Băi, Petroșani, Deva, Tulcea, Găești, Moreni, Brașov, Sibiu, Suceava, Iași.

„Este un apel pe care Asociația Nație Prin Educație l-a făcut către comunitatea noastră de robotică, pentru a sprijini sistemul medical atât de încercat în această perioadă. Colegii mei au organizat un curs online pe 20 martie și la mai puțin de o săptămână copiii înscriși în programul nostru național de robotică și-au pus la lucru cunoștințele, inventivitatea și au venit cu soluții concrete în acest context. Toate echipele dețin imprimante 3D, cele mai multe donate de Nație Prin Educație în cei 4 ani de proiect, pe altele și le-au cumpărat singure, astfel că s-au mobilizat pentru a confecționa viziere pentru spitale. O altă parte a echipelor și-a cedat imprimantele 3D pentru a fi folosite pentru execuția de piese necesare la construirea aparatelor de ventilație mecanică, unul dintre ele fiind în testări în Timișoara, dar știu că există și alte inițiative private în diferite alte orașe din țară”, spune Dana Războiu, Președintele Asociației Nație Prin Educație.

Câteva echipe de robotică s-au mobilizat deja și au venit și cu acțiuni concrete:

 • Elevii gălățeni fabrică viziere și măști pentru spitale. Mihai David, care are 15 ani și face parte din echipa de robotică Sophia Science, a proiectat o vizieră pe care a confecţionat-o la imprimanta 3D. Apoi a luat legătura cu profesoara care îi este mentor, Marinela Buruiană, pentru a face rost de mai multe imprimante 3D și pentru a apela la ajutorul mai multor colegi din echipele de robotică. Astfel, toți cei care aveau acasă o imprimantă 3D s-au alăturat, pentru a putea produce cât mai multe astfel de obiecte. Totodată, ideea robotiștilor gălățeni s-a extins în toată ţara, prin cluburile de robotică partenere, iar în curând vor produce şi componente pentru ventilatoare.

 • RobotX Hunedoara se implică și ei! În colaborare cu Viziere Hunedoara, echipa a pus imprimantele 3D la lucru în această perioadă, în vederea confecționării de părți ale vizierelor atât de necesare personalului medical al spitalelor din județ.

 • Echipa de robotică din Năsăud au confecționat primele viziere pentru angajații din spitale. Echipa de robotică Cybersoul de la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud a confecționat și livrat primele viziere pentru personalul medical de la Spitalul Orășenesc Năsăud. Aceștia au postat pe pagina lor de Facebook următorul mesaj: „Proiect, în regim voluntariat, la sugestia celor de la Asociația Nație prin Educație, organizatorii competiției de robotică, la care s-a aliat și Clubul de Robotică Cybersoul pentru confecționarea vizierelor pentru personalul medical din Spitalul Orășenesc Năsăud și Serviciul Ambulatoriu. Azi au fost livrate primele produse ale tinerilor robotiști CNGC.”

 • Și elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au confecționat viziere. Aceștia au mărturisit că folosesc o folie de laminat, iar partea de susținere este tipărită 3D. La sugestia celor de la Nație Prin Educație, echipele de robotică Esentza Robotics și Esentza Revolution au folosit prototipul celor de la Prusa pentru a crea viziere. Vizierele le vor pune la dispoziția Spitalului Orășenesc Beclean. Avantajul unei viziere este faptul că se poate spăla, dezinfecta și folosi ori de câte ori este nevoie. „Sperăm ca vizierele să fie de folos personalului medical.”

 • Echipa de Robotică infO(1)Robotics de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești împreună cu Deco RAM şi BraveBots produc viziere în cantități destul de mari pentru personalul care acționează în prima linie în lupta cu coronavirusul și care are mare nevoie de astfel de echipamente de protecţie.

 • Elevii de la C.N. „Constantin Carabella” din Târgoviște confecționează viziere de protecție pentru medici. Echipele Phantom și Under Construction au răspuns provocării Nație Prin Educație și s-au decis să construiască viziere de protecție din plastic PET, cu sistem de prindere realizat la imprimantă 3D. Săptămâna trecută au plecat sub formă de donație către Spitalul Județean de Urgență Târgoviște multe bucăți, cantitatea se actualizează zilnic, după cum comunică chiar echipele pe paginile lor de Facebook, iar pe măsură ce alte viziere vor fi realizate, vor fi donate și celorlalte spitale din județ, mai ales că cererile sunt foarte mari.

 • Elevii călărășeni din echipa de robotică Danube Robotics și-au pus în funcțiune imprimanta 3D și deja confecționează și ei viziere pentru medici.

 • La Arad, robotiștii din echipa Delta Force au început crearea unor viziere atât de necesare personalului medical pentru a se proteja. Avantajul acestora este faptul că se pot spăla și dezinfecta ori de câte ori este nevoie. Partea de susținere este tiparită cu ajutorul unei imprimante 3D iar viziera propriu-zisă este obținută dintr-o folie laminată.

 • La Focșani echipele AICitizens si BrickBot sunt și ele implicate în acest proiect inițiat de Nație Prin Educație. Echipele se coordonează online și realizează printurile acasă, unde au fost mutate imprimantele 3D.

 • La Pitești, elevii robotiști de la Colegiul „Zinca Golescu” printează viziere pentru medicii argeșeni. „Până ne vom întâlni la evenimente și competiții FTC în țară, să fim alături unii de alții!” este mesajul pe care l-au postat aceștia în comunitatea lor online.

 • Billzard Eye, echipa de robotică a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, confecţionează viziere pentru personalul medical al spitalului orăşenesc, folosind imprimanta 3D primită de la Asociația Nație Prin Educație.

Parallax

Vizualizari
3494
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri