Claudiu Zamfir

Salariul minim: Când crește și la ce valoare, din câte spun 2 negociatori importanți

Thumbnail

Salariul minim brut pe economie, impus și firmelor private, ar urma să se majoreze de la data de 1 decembrie 2018, de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, au declarat, miercuri, pentru StartupCafe.ro, un lider al patronilor și unul al sindicaliștilor, care au participat la negocieri, împreună cu guvernanții.

Va crește începând cu 1 decembrie 2018, așa a rămas. Noi spunem mereu: arătați-ne de unde luați banii! Patronatele nu au ceva împotriva creșterii salariului minim, dar vreau să știu de unde vin aceste fonduri, pentru că dacă mâine îmi fac mie altă mutare de contribuții de colo dincolo, am o mare problemă. De asta noi suntem rezervați”, a declarat secretarul general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Liviu Rogojinaru, vicepreședinte al Consiliului Economic și Social (CES).

„Nu toate patronatele am fost de acord. Consiliul Național al IMM-urilor nu au fost de acord cu această majorare, pentru că mulți dintre cei cu salariul minim sunt IMM-iști. De multe ori, patronii, lor înșiși, își dau salariul minim, pentru că au posibilitatea să scoată dividende ulterior”, a mai explicat Rogojinaru, prezent la conferința EuroIMPACT, organizată de Institutul European din România (IER) în colaborare cu Hotnews și StartupCafe.ro

La rândul lui, liderul confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a confirmat informația, dar nu a exclus posbilitatea amânării. „Așa a rămas, dar Guvernul mai avea o întâlnire cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, deci ar putea rămâne de la 1 ianuarie 2019”, a spus Hossu, pentru StartupCafe.ro. Coaliția pentru Dezvoltarea Românei este o organizație care reunește investitori români și străini.

Dacă salariul minim brut crește de la 1 decembrie 2018, după ultimele discuții de până acum, plata se va vedea din ianuarie 2019, a precizat Hossu.

În 23 octombrie, după o întâlnire a ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, cu reprezentanții patronilor și ai sindicaliștilor, ministerul a comunicat că nivelul de 2080 de lei pe brut a fost decis, dar că se mai negocia dacă să înceapă de la 1 noiembrie 2018 sau de la 1 ianuarie 2019 această majorare. Iată însă că varianta de mijloc prinde contur cel mai mult.

Duminică, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a lăsat o marjă mai largă pentru Guvern, spunând că salariul minim va crește cel mai târziu de la 1 ianuarie 2019, data fiind în analiza Guvernului. „Analizăm care este data optimă și vom lua o decizie. Este posibil ca hotărârea de Guvern să apară săptămâna viitoare”, a precizat Teodorovici, duminică, la Antena 3, citat de Mediafax.

La un salariul minim brut de 2080 lei pe lună, salariul net (în mână) primit de angajat ar urma să fie de 1263 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2127 de lei.

Spre comparație, nivelurile actuale (de la 1 ianuarie 2018) sunt salariul minim brut 1900 de lei, salariul minim net de 1162 de lei și cost salarial al firmei de 1943 de lei. Aici vorbim de nivelul netului pentru salariații fără persoane în întreținere.

Parallax

Vizualizari
11543
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri