Claudiu Zamfir

România, ultima în UE la inovare

Thumbnail

România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la performanțele în inovare, potrivit Tabloului de bord al Uniunii Europene 2018, un raport anual publicat vineri de Comisia Europeană. Țara noastră are punctaj zero în ceea ce privește firmele mici și mijlocii (IMM) românești cu inovații, în pofida fondurilor europene de care beneficiază România prin Politica de coeziune.

Thumbnail

Și în ediția 2018 a raportului european, România și Bulgaria sunt plasate în grupul statelor UE al „inovatorilor modești”.

În anul 2017 comparativ cu 2010, performanța inovării a crescut în UE, dar nu pentru toate statele membre, spune Comisia Europeană. În medie, performanța în materie de inovare a UE a crescut cu 5,8 puncte . „Cu toate acestea, nu a existat o convergență între țările UE care au performanțe la niveluri mai scăzute și cele care se desfășoară la niveluri superioare. Din 2010, performanța inovării a crescut în 18 țări din UE și a scăzut la 10. Performanța a crescut cel mai mult în Lituania, Malta, Olanda și Marea Britanie și a scăzut cel mai mult în Cipru și România”, atrage atenția CE.

Pentru două state membre, performanța a scăzut cu mai mult de 5 puncte procentuale: Cipru (-9,2%) și România (-14,0%).

Thumbnail
România, ultima pe harta UE a inovării

România este ultima în UE și la resursele umane din domeniul inovării. „Inovatorii modești performează cel mai slab, România fiind cea mai slabă performeră” în domeniul resurselor umane inovatoare, avertizează Comisia.

Pentru 24 de state membre, performanța în domeniul resurselor umane inovatoare s-a îmbunătățit între anii 2010 și 2017, cea mai mare rată de creștere a performanței înregistrând Slovenia (51,8%). Două state membre au avut scăderi adânci  de performanță în domeniul resurselor umane inovatoare: România (-18,3%) și Portugalia (-23,1%).

În privința firmelor mici și mijlocii (IMM), în anul 2017 România avea performante zero față de media UE pe anul 2010 la 3 indicatori-cheie:

  • IMM cu inovații de produs sau proces
  • IMM cu inovații de marketing sau de organizare
  • IMM care inovează in-house.
  • Firme care oferă training în IT&C.

În privința investițiilor în cercetare-dezvoltare din sectorul de business, în anul 2017 România performanța României era de nici 20% din media UE pe anul 2010.

 

Romania si inovarea by Claudiu on Scribd

Uniunea Europeană investește în creșterea performanțelor în inovare prin programul Orizont 2020, care are un buget total de 77 de miliarde de euro în perioada de programare 2014-2020.

În aprilie 2017, Comisia Europeană a anunțat că 4 firme romînești au obținut fonduri europene de câte 50.000 de euro pentru proiecte inovatoare, prin facilitatea SME Instrument, din cadrul programului Orizont 2020:

  • Greentop (coordonator: Indeco Soft) - are in vedere procesarea datelor oferite gratuit de Agentia Spatiala Europeana pentru aplicatii in domeniul silviculturii, amenajarii teritoriale sau agriculturii de precizie.
  • TELLY (coordonator: Vitality Media) - are in obiectiv crearea de noi modalitati de obtinere de venituri pentru societatile de TV si radiodifuziune, canale TV, cluburi sportive, precum si a posibilitatii de interactiune in timp real cu audienta si fanii.
  • Vision Bot. Coordonator: S.C. BIT Technlogies RO SRL-D, Rm Valcea. Sunt roboti de asamblare de tip Pick and Place, cu acuratete mecanica de 10 nanometri. Echipamentul este inovativ si accesibil.
  • Cargo List. Coordonator: Software & Design Innovations SRL, Cluj-Napoca. Este o platforma de licitatie in timp real a serviciilor de transport de marfa, in Europa.

De asemenea, în iunie 2018, Ascendia, firmă românească de eLearning (învăţarea cu ajutorul tehnologiei şi a mediilor digitale), a câștigat un grant prin programul Orizont 2020 în valoare de 30.000 de euro și a început colaborarea cu iziBAC - creatorii aplicației care ajută elevii de liceu să ia BAC-ul.

Inovația este finanțată și prin Politica de coeziune a Uniunii Europene, mai ales prin Programul Operațional Competitivitate.

Prin acest program România are la dispoziție o alocare totală de aproape 1,33 miliarde de euro, asigurați din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Până la data de 2 februarie 2018, prin PO Competitivitate 2014-2020, România a reușit să absoarbă fonduri europene de 77,5 milioane de euro, ca rambursări de cheltuieli efectuate în proiecte, fără avansurile acordate de Comisia Europeană. Această sumă corespunde unei rate de absorbție de 5,83% pe PO Competitivitate 2014-2020.

Parallax

Vizualizari
1026
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri