Claudiu Zamfir

5 proiecte de 675 milioane euro pe fonduri structurale și de coeziune, anunțate de ministrul Plumb

Thumbnail

Ministerul Fondurilor Europene a aprobat 5 proiecte majore noi, în valoare totală de 675 de milioane de euro, eligibilă, pe fonduri structurale și de coeziune, în sectorul de apă, potrivit unui comunicat oficial remis, marți, StartupCafe.ro. Proiectele de aducțiuni de apă și și cele de gestionarea apelor uzate sunt considerate ca având un impact major pentru firmele mici și mijlocii, în principal antreprenorii din turism plângându-se de lipsa acestor amenajări foarte importante pentru pensiuni, hoteluri și restaurante. De asemenea, firmele prvate de construcții și instalații din România lucra la proiecte în calitate de contractori.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb a precizat că alte proiecte, cu o valoare de aproximativ 2 miliarde euro, sunt în pregătire.

Ea a adăugat că au fost semnate și primele contracte de lucrări în domeniu, ceea ce reprezintă startul lucrărilor. 2018 trebuie să reprezinte un an de intensificare a activității și a ritmului de aprobare și realizare a investiților din sectorul de apă/apă uzată, a mai spus Plumb.

Ministrula  făcut aceste declarații la Forumul Regional al Apei Dunăre-Europa de Est, EXPOAPA 2018, organizat, luni, de Asociația Română a Apei (ARA), la Palatul Parlamentului.

La dezbatere, Plumb le-a spus reprezentanților autorităților locale, consultanților, operatorilor regionali de apă, asociațiilor de dezvoltare intercomunitare, JASPERS să asigure un ritm mai crescut în implementarea proiectelor de către beneficiari.

Ministerul Fondurilor Europene spune că a stabilit două priorități majore, prin Programul Operațional Infrastructură Mare:

  • susținerea pregătirii și implementării portofoliului de proiecte majore 2014 - 2020;
  • consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă, în parteneriat cu BERD  (proiect finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică).

Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, gestionat de Autoritatea de management POIM de la Ministerul Fondurilor Europene, are o alocare de 11,6 miliarde de euro, din care:

  •     6,94 miliarde euro din Fondul de Coeziune (FC) al Uniunii Europene,
  •     2,28 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR),
  •     2,41 miliarde de euro cofinanțare națională.

Conform celei mai recente situații publicate de Ministerul Fonsurilor Europene, în februarie 2018, în cadrul POIM România a încasat de la Comisia Europeană rambursări de cheltuieli în proiecte europene în valoare totală de 858,2 milioane de euro, reprezentând o rată de absorbție de 9,11%.

În perioada de programare precedentă, 2007-2013, România a absorbit în cele două programe operaționale corespondente actualului POIM, fonduri europene astfel:

  • Programul Operațional Sectorial Transport (POST): 3,2 miliarde de euro, adică 74,63% rată de absorbție, fără avansurile acordate de CE.
  • Programul Operațional Sectorial Mediu (POSM): 3,4 miliarde de euro, adică rată de absorbție de 78,48% fără avansuri (situația centralizată până la nivelul lunii noiembrie 2017).
Parallax

Vizualizari
632
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri