Claudiu Zamfir

Investitorii americani și români cer statului să crească absorbția fondurilor europene. Situația la zi pe Politica de Coeziune

Thumbnail

Investitori americani și români membri ai Camerei de Comerț Americane (AmCham) în România cer statului român să crească absorbția de fonduri europene, pentru dezvoltarea competitivității economice, în condițiile în care în ultimii ani au scăzut investițiile în țară.

În raportul AmCham „Investiţiile – coloana vertebrală pentru o dezvoltare economică sustenabilă”, investitorii avertizează că „în ultimii ani (2014-2017), România a înregistrat una dintre cele mai reduse dinamici ale investițiilor în active fixe (creștere de 2,9% în medie pe an) din Uniunea Europeanaă”.

„Rata de investire a scazut substanțial în sectorul privat, în timp ce guvernul a redus masiv investițiile pentru a susține consolidarea fiscală (2010-2015) sau a limita creșterea deficitului public (2016-2017)”, mai spun cei de la AmCham.

În conext, ei atrag atenția că  „gradul redus de absorbție a fondurilor europene la începutul noii perioade de bugetare 2014 -2020 reprezintă un factor care a determinat reducerea investițiilor în ultimii ani”.

De aceea, investitorii membri ai AmCham Romania susțin:

  • stimularea investițiilor în industriile principale de export și crearea unor sisteme de susținere pentru investitorii locali și străini pe baza noii tehnologii implementate, a numarului de locuri de muncă înființate și a capacității de export cu valoare adaugată mare;
  • folsirea fondurilor europene pentru a dezvolta infrastructura fizică în vederea consolidării competitivității României și creșterii conomice sustenabile;
  • încurajarea cercetăii și dezvoltării și a tehnologiilor avansate;
  • accelerarea ritmului reformelor structurale, întarirea instituțiilor publice și sporirea performanței întreprinderilor de stat.

Potrivit raportului, AmCham solicită autorităților române să prioritizeze absorbția fondurilor structurale și de coeziune pentru dezvoltarea principalelor direcții suținute de Uniunea Europeană prin Politica de Coeziune:

  • Digitalizarea. Aici, AmCham vrea:
  1. „Implementarea unei infrastructuri IT naționale care sa asigure interoperabilitatea sistemelor și a serviciilor cu administrația publică centrală și locală;
  2. Implementarea unui sistem de clasificare a datelor, bazat pe regula datelor disponibile liber;
  3. Implementarea unor politici și sisteme moderne de securitate cibernetică;
  4. Creșterea nivelului de educație digitală și a competențelor digitale în România ca platforma pentru susținerea creșterii pe termen mediu și lung”.
  • Transport. „România are deja un Master Plan de transport și ar trebui sa se concentreze pe implementarea și identificarea surselor de finanțare, chiar daca acest Master Plan poate fi  îmbunătațit. Prioritatea trebuie să fie punerea în execuție calitativă și eficientă, dar depinde de accelerarea absorbției fondurilor europene, alocarea fondurilor de la buget, dezvoltarea parteneriatelor public-private și dezvoltarea competețelor tehnice pentru administrarea proiectelor mari. Subliniem că recomandarile noastre se referă la toate modurile de transport, inclusiv feroviar, fuvial, naval și aerian. Este foarte important pentru România sa beneficieze de proiectele europene de dezvoltare a rețelei paneuropene de transport TEN-T și să susțina dezvoltare infrastructurii multimodale la nivelul regiunilor desemnate pentru dezvoltare”.

 

  • Energia. „Pașii următori pentru dezvoltarea unei poziții independente, strategice din punct de vedere energetic trebuie sa includă accelerarea implementarii efective a strategiei energetice naționale care acorda prioritate modernizarii acestui sector, urmărind necesitațileși obiectivele economiei naționale pe termen mediu și lung și concretizând avantajele poziției strategice în interconexiunea piețelor regionale și europene”.

În plus, AmCham vrea prioritizarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii din agricultură:

  1. Reabilitarea infrastructurii de irigații, inclusiv prin folosirea surselor de energie regenerabila,  a rețelelor electrice inteligente, a platformelor și aplicațiilor digitale;
  2. Adoptarea unor masuri legislative și fiscale care sa încurajeze asocierea agricultorilor și comasarea terenurilor, împreuna cu masuri fiscale care sa descurajeze exportul de materie prima și sa încurajeze producția cu valoare adaugata în România;
  3. Promovarea agriculturii biologice și conservarea resurselor genetice vegetale naționale.

Investitiile Coloana Vertebrala Pentru o Dezvoltare Economica Sustenabila a Romaniei by Claudiu on Scribd

Câți bani a luat România din Politica de Coeziune a UE 2014-2020

Thumbnail

Până în luna aprilie 2018 inclusiv, România a ajuns la o rată de absorbție de 16,9% pe fondurile structurale și de coeziune plus fondurile de dezvoltare rurală și de pescuit, din perioada de programare 2014-2020, sub media Uniunii Europene, de 18%, conform datelor oficiale comunicate de Ministerul Fondurilor Europene.

La data de 30 aprilie 2018, România a absorbit doar 2,722 miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2014-2020, din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune și Fondul Social European. Cifrele sunt centralizate de Ministerul Finanțelor Publice.

În total, România are la dispoziție 23 de miliarde de euro prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, în cadrul financiar multianual 2014-2020, bani din care mai poate absorbi până la finalul anului 2023. Aceasta însemană că în acest moment pe cele 3 fonduri ale Politicii de Coeziune menționate mai sus România a ajuns la o rată de absorbție de 11,83%, până în aprilie 2018 inculsiv, cu tot cu avansurile primite de la Comisia Europeană.

În schimb, o rată de absorbție mult mai mare se observă la fondurile de dezvoltare rurală și de pescuit. Aici, Romînia a absorbit 2,635 miliarde de euro, dintr-un total de aproape 8,3 miliarde de euro alocați de Comisia Europeană. Rezultă de aici o rată de absorție de 31,74% din Fondul European de Dezvoltare Rurală și Fondul European de Pescuit și Afaceri Maritime.

Parallax

Vizualizari
659
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri