Claudiu Zamfir
Montarea de panouri solare pentru alimentarea caselor cu energie și transformarea anvelopelor uzate pentru a fi folosite sub diverse forme se numără printre afacerile dezvoltate de 48 de antreprenori români care vor primi fonduri nerambursabile de 33.000 de euro fiecare, în cadrul unui proiect finanțat, în zona Moldovei, din Politica de coeziune a Uniunii Europene.
Potrivit Mediafax, cei 48 de antreprenori au semnat, zilele trecute, contractele de finanţare prin proiectul Start-up Yourself, în cadrul liniei de finanțare România Start-Up Plus, finanțată, la rândul ei, din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Aplicanţii sunt din judeţul Iaşi - 27, câte 6 din Bacău şi Neamţ, patru din Suceava, trei din Vaslui şi doi din Botoşani.
Prin proiectul Start-up Yourself, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, noii antreprenori vor primi fonduri nerambursabile de câte 33.000 de euro nerambursabili, pentru deschiderea afacerii, achiziţionarea echipamentelor necesare, precum şi achitarea salariilor angajaților timp de minimum 6 luni.
Aceştia deschid afaceri diverse, de la cabinete stomatologice şi la kinetoterapie, IT, turism, activităţi de recreere sau de protejare a mediului.
Andreea Baltag, care a lucrat mai mulţi ani în domeniul automotive, vrea să dezvolte, cu banii primiţi, o afacere de reutilizare a anvelopelor uzate, din care să poată fi confecţionate dale de cauciuc, piste de joacă pentru copii sau covoraşe de cale ferată. Aproape 60 la sută din banii primiţi vor fi cheltuiţi pentru achiziţionarea echipamentului necesar pentru transformarea anvelopelor în granule de cauciuc.
”Vom încerca să colaborăm cu instituţiile din Iaşi şi cu firmele care au parcuri auto, cu Centrul de colectare al Primăriei Iaşiului, iar aceste anvelope neutilizabile vor fi transformate în granule de cauciuc. Iaşiul este un oraş destul de aglomerat cu normă de poluare ridicată, iar piaţa pe care doresc să intru este o piaţă nouă, o piaţă virgină. Şi îmi doresc să las ceva pozitiv şi să las ceva în oraşul în care trăiesc”, a explicat Andreea Baltag.
Un alt tânăr antrenenor, cu experienţă în urbanism, a decis să dezvolte în cadrul proiectului o afacere care îmbină domeniul IT cu cel al urbanismului. Acesta urmează să procure o dronă care va filma şi va scana locaţii prestabilite, iar datele obţinute vor fi folosite la elaborarea documentaţiei de urbanism.
”Drona va zbura în locaţii prestabilite, va reliefa aspectele de acolo, va obţine imagini aeroportate de precizie, va extrage modelul metric al terenului, va extrage curbe de nivel, cote şi voi avea ulterior un suport care îmi va folosi în elaborarea documentaţiei de urbanism. Un suport actualizat, real, de precizie spre deosebire de datele pe care le prelucrez în mod normal, respectiv hărţi topografice din anii 75-80 şi ortofotoplanuri din anii 2005 - 2010. Aici vorbim de informaţii actualizate, la zi, reale, corecte, fără erori de planimetrare, fără erori de colorit care pot influenţa ulterior soluţia urbanistică” a spus Adrian Covăsneanu.
Decanul de vârstă al noilor antreprenori din zona Moldovei este Ioan Cojoc, din Piatra Neamţ, care şi-a propus să deschidă un showroom şi echipament necesar pentru instalarea sistemelor cu panouri fotovoltaice şi termodinamice.
”Proiectul constă în instalarea de panouri fotovoltaice şi o tehnologie nouă de panouri termodinamice care asigură o independenţă energetică. Banii pe care îi iau se vor cheltui în primul rând pentru scule specifice instalării la domiciliul clientului a acestor panouri fotovoltaice, iar cea mai mare parte a investiţiei va fi alocată unui showroom pentru ca omul să vină să vadă cum funcţionează şi cum poate beneficia de independenţă energetică”, a povestit Ioan Cojoc.
Bugetul total al proiectului Start-up Yourself este de 11.836.863 lei. Din aceasta sumă, statul român contribuie cu 1.713.501 lei, iar restul banilor vine din Politica de coeziune a Uniunii Europene.
Start-up Yourself este unul dintre cele aproape 200 de proiecte din România cărora le-a fost oferit un buget total de 477 milioane euro, în cadrul liniei de finanțare România Start-Up Plus (RSUP), pentru sprijinirea proiectelor de antreprenoriat în toată țara, în afară de București și județul Ilfov.