Claudiu Zamfir
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlicii (IMM) din domeniul tehnologiei informației (IT&C) vor putea obține noi fonduri europene, printr-o linie de finanțare în valoare totală de peste 29 de milioane de euro pentru care s-a anunțat perioada de depunere online a proiectelor.
Ministerul Fondurilor Europene - Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale au anunțat marți lansarea apelului de aferent Acțiunii 2.2.1 - Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere.
Înregistrarea propunerilor de proiecte se realizează on-line, pe aplicația MySMIS2014, în mod continuu, în perioada 17 decembrie 2018, ora 09:00 - 14 februarie 2019, ora 17:00.
Bugetul total disponibil în linia de finanțare este de 29.062.500 euro, din care 25.000.000 euro asigurați prin Fondul European de Dezvoltare Regională, parte a Politicii de coeziune a UE, iar restul de la bugetul de stat. Banii sunt disponibili în toată țara, inclusiv în București și județul Ilfov.
Din acest buget, firmele solicitante vor putea obține pentru un proiect sume eligibile între 500.000 de euro și 3,5 milioane de euro. Durata maximă de implementare a proiectului este de cel mult 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare.
Pentru fiecare proiect, se acordă fonduri combinate, în schema de ajutor de stat și schemă de ajutor de minimis.
Per total, într-un proiect, intensitatea ajutorului de stat variază în funcție de natura investițiilor, de dimensiunea firmei solicitante și de regiunea de dezvoltare în care se face investiția. De exemplu, o microîntreprindere sau o firmă mică poate să ia un ajutor de stat în procent de 80% din cheltuielile eligibile pentru proiecte de cercetare și dezvoltare, dacă partea din proiect care beneficiază de ajutor se încadrează în cercetare industrială sau dezvoltare experimentală.
Dacă firma micro sau mică ia ajutoare regionale pentru investiții, acestea pot acoperi maximum 70% din valoarea eligibilă a proiectului, dar numai dacă investiția are loc în alte regiuni decât București-Ilfov și Vest. În schimb, aceste ajutorare scad ca intensitate la 20% pentru firmele mijlocii din București.
Pe de altă parte, ajutoarele de minimis acoperă până la 100% din cheltuiala eligibilă aferentă, însă acest tip de ajutor este plafonat la 200.000 de euro și la 20% din valoarea totală a proiectului.
Ghid POC IT by Claudiu on Scribd
sau
sau
Sunt considerate proiecte strategice acele proiecte pentru care sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:
Un proiect poate beneficia de finanțare nerambursabilă în cadrul acestei acțiuni doar dacă la finalul implementării va avea ca rezultat cel puțin o aplicație / un produs / serviciu TIC inovativ realizat, cu justificarea modului în care produsul va fi integrat în sectorul respectiv.
Următoarele categorii de activități, strict necesare pentru implementarea proiectului, sunt eligibile pentru finanțare în cadrul prezentului apel acțiuni (conform schemei de ajutor de stat și de minimis):
a. elaborarea documentațiilor necesare pregătirii proiectului propus spre finanțare
b. managementul proiectului, inclusiv elaborarea documentațiilor necesare implementării proiectului și servicii de asistență juridică pentru realizarea achizițiilor (elaborarea documentației de atribuire și aplicarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție)
c. obținerea acordurilor, avizelor și autorizațiilor aferente activităților eligibile ale acțiunii
d. obținerea, validarea și protejarea brevetelor și altor active necorporale