Claudiu Zamfir

Parlamentul European cere majorarea bugetului UE pentru programul de inovare Orizont

Thumbnail

Parlamentul European a adoptat, marți, la Strasbourg, noul buget multianual (MFF) al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, cerând suplimentarea unor investiții, printre care și cele pentru firme mici și mijlocii (IMM), precum și cele din programul Orizont, prin care se finanțează proiecte inovatoare inclusiv cele realizate de către startupuri.

Europarlamentarii consideră că varianta de cadrul financiar multianual 2021-2027 plecată din Comisia Europeană „nu va permite UE să îşi onoreze angajamentele politice şi să răspundă la provocările importante din viitor”.

  • Prioritățile bugetare pe care le susțin europarlamentarii în negocerile cu Comisia și cu Consiliul UE:
  • Stabilirea unui buget de 120 miliarde Euro, la nivelul prețurilor din 2018, pentru programul de cercetare Horizon Europe (propunerea Comisiei: 83,5 miliarde Euro)
  • Întărirea Planului european pentru investiţii strategice („Planul Juncker”)
  • Creșterea finanțării pentru infrastructura de transport şi IMM-uri.
  • Menținerea finanţării pentru politicile de agricultură şi coeziune pe termen lung
  • Dublarea resurselor pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, triplarea resurselor pentru programul Erasmus+
  • Stabilirea nivelului de contribuţie al UE pentru obiective climatice la minim 25% din bugetul total şi, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2027, la 30%

De asemenea, PE vrea introducerea de noi resurse proprii pentru bugetul UE, precum: cele provenite din noua baza fiscala consolidata comuna a societăților (CCTB - Common consolidated corporate tax base), inclusiv impozitarea marilor companii din domeniul digital; venituri din cadrul Schemei de tranzacţionare a certificatelor de emisie (ETS - Emissions Trading System) sau o taxă pe produsele din plastic.

Europarlamentarii menţionează că veniturile şi cheltuielile trebuie luate în considerare împreună. Aşadar, elemente din cadrul pachetului MFF/resurse proprii şi, mai ales, cifrele din cadrul MFF trebuie menţinute în procesul de negociere până la încheierea unui acord final.

În urma votului de miercuri, Parlamentul poate începe negocierile cu miniștrii statelor membre UE pentru viitorul Cadru financiar multianual al UE.

Eurodeputații se așteaptă „să se ajungă la un acord bun înainte de alegerile din 2019 pentru Parlamentul European, în scopul de a se evita regrese majore la lansarea noilor programe din cauza adoptării cu întârziere a cadrului financiar, astfel cum s-a întâmplat în trecut”.

Parallax

Vizualizari
1202
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri