Claudiu Zamfir
România poate realoca spre credite bancare pentru firme mici și mijlocii și pentru achiziția de ambulanțe 222 de milioane de euro rămași necheltuiți în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, după ce Comisia Europeană a aprobat modificarea POR.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a aprobat miercuri, 17 octombrie, modificarea Programului Operațional Regional pentru România, a anunțat Comisia, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
Modificările vizează adaptarea la contextul socio-economic actual și răspund necesității de simplificare a programului - explică executivul comunitar.
"Schimbările pe care le-am aprobat vin tocmai ca răspuns la nevoia de a ne adapta la realitățile curente și vor ajuta România să utilizeze într-o mai mare măsură fondurile pe care le are alocate. Acestea vor avea un efect benefic în special pentru mediul de afaceri, dar vor sprijini și proiecte ce vizează îmbunătățirea infrastructurii medicale din întreaga țară", a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.
Două modificări importante sunt operate:
Potrivit surselor StartupCafe.ro, aceste modificări au fost solicitate de autoritățile române într-un plan mai larg de măsuri care urmăresc evitarea riscului de pierdere a 800 de milioane de euro din POR prin dezangajarea sumelor rămase necheltuite până la finalul anului 2018.
Astfel, cei peste 222 de milioane de euro pentru care CE a aprobat realocarea vor fi luați din zone de care ar fi trebuit să beneficieze ajutoritățile locale, pentru lucrări publice, și vor fi mutați. 150 de milioane de euro vor merge la bănci comerciale, care vor acorda împrumuturi pentru firme mici și mijlocii (IMM), în condiții avantajoase, iar 72,5 milioane de euro vor fi cheltuiți cu achiziționarea de ambulanțe.
În perioada 2014 – 2020, România beneficiază de un sprijin financiar din partea UE de peste 22 miliarde de euro prin politica de coeziune, din care 6,86 miliarde de euro sunt alocate pentru Programul Operațional Regional.
În perioada de programare 2014-2020, România a atras prin POR numai 58,5 milioane de euro, sub formă de decontări primite de la CE în baza cheltuielilor efectuate, până la data de 28 septembrie 2018. Aceasta înseamnă o rată efectivă de absorbție de numai 0,87%. În tot anul 2018, autoritățile române au atras prin POR numai 34 de milioane de euro, adică numai 0,5% din banii puși la dispozție în acest important program.