Claudiu Zamfir

Finanțări de max. 100.000 euro fiecare pentru startupuri românești: Marți reîncep înscrierile la Techcelerator

Thumbnail

​Antreprenorii români cu startupuri de tehnologie se vor putea înscrie, începând de marți, 21 august 2018, într-o nouă rundă a acceleratorului Techcelerator, prin care se pot obține investiții de capital de risc de maximum 100.000 de euro fiecare, prin intermediul fondului GapMinder, susținut de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

Noua sesiune de înscrieri la Techcelerator se desfășoară în perioada 21 august - 20 septembrie 2018, au informat, luni, organizatorii, într-un comuncat remis StartupCafe.ro.

Techcelerator vizeaza startupuri inovatoare de tehnologie cu potential ridicat de expansiune internationala, aflate in faza Minimum Viable Product (MVP).

Sunt țintite domenii de business precum:

  • serviciile IT și software,
  • securitate cibernetică,
  • inteligență artificială (AI),
  • machine learning (ML),
  • transformare digitală,
  • soluții IT pentru sănătate,
  • FinTech (inclusiv aplicatii din zona blockchain).

Startupurile selectate vor beneficia de o prima runda de investitie de 25.000 de euro din partea fondului GapMinder, în schimbul unei participatii de 6% din firmele respective. Startup-urile care înregistrează un progres satisfăcător vor avea șansa de a fi invitate la o a doua rundă de investiție, de până la 75.000 euro, convertibilă în acțiuni.

Programul de accelerare se va derula pe o perioadă de 10 săptămâni, atât în București cât și în Cluj-Napoca, cu sprijinul a aproximativ 60 de mentori români și străini.

Ajuns la ediția a doua, Techcelerator va avea un format îmbunătățit care va include sesiuni intensive de business coaching, mentorat, know-how specific în funcție de industria startup-ului și servicii de marketing. De asemenea, startup-urile vor avea acces la comunități internaționale pentru creștere și expunere pe piața globală. La finalul programului de accelerare, startup-urile respective își vor prezenta public business-urile în cadrul unui eveniment de tip DemoDay. 

La ediția precedentă, la Demo Day, unde editorul Raluca Abrihan, de la StartupCafe.ro, a fost membru al juriului, premiul pentru cel mai promițător startup a fost acordat Safe Ride din București. Acesta a intrat în procesul de finalizare a unei noi runde de investiții în valoare totală de 20.000 de euro din partea GapMinder Venture Partners.

„Ingredientul principal al programului este, în mod evident, investiția în companiile participante care, după ce intră în program, știu că se pot baza pe cel puțin 25.000 de euro. Dar, mai important decât atât, misiunea Techcelerator este să le facă cât mai atractive pentru runde ulterioare de finanțare. Pentru asta am pregătit un cocktail puternic de cunoștințe pentru dezvoltarea acestor business-uri prin care, într-o perioadă foarte scurtă de timp, acestea urmează să își clarifice sau să-și valideze modelul de business și strategia de comercializare”, a declarat Cristina Țoncu, Program Director Techcelerator.

În urma primei runde de accelerare încheiate cu succes în iunie 2018, 12 startupuri din cele 14 selectate în program au beneficiat de trei sesiuni de tip bootcamp, runde dedicate de pitching, mentorat 1:1.

Programul Techcelerator s-a calificat în finala Central European Startup Awards, fiind nominalizat pentru categoria „Cel mai bun accelerator sau incubator”. Central European Startup Awards este unul dintre cele mai importante evenimente din regiune dedicate startup-urilor. Competiția cuprinde atât o etapă locală în fiecare din cele 10 țări participante din Europa Centrală și de Est, cât și una regională și una globală.

GapMinder, care susține programul Techcelerator, este un fond de investiții de capital de risc care vizează startupuri inovatoare din România aflate în faza de seed, la prima rundă de investiții sau în faza de pre-seed (accelerare). GapMinder urmărește să își aducă în portofoliu companii de tehnologie cu potențial ridicat de expansiune internațională, din domenii precum cele ale serviciilor IT și software, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală, soluții IT pentru sănătate, FinTech etc. GapMinder este primul fond de capital de risc creat ca urmare a selecției derulate de Fondul European de Investiții. Acesta este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională, parte a Politicii de Coezine a UE.

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește:

  • sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și
  • infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiții și este principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare finanțate prin fonduri structurale și fonduri de investiții: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și instrumentele financiare din cadrul PO Competitivitate, PO Regional și PNDR.

Parallax

Vizualizari
1667
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri