Claudiu Zamfir

VIDEO Fonduri europene: 5 sfaturi de la reprezentanta Comisiei Europene pentru românii care vor banii UE. Și un proiect care a atras zeci de milioane de euro

Thumbnail

Românii care vor să obțină fonduri europene ar fi bine să țină cont de cel puțin 5 aspecte în inițierea și implementarea proiectelor, crede șefa reprezentanței Comsiei Europene în România, Angela Cristea. Am stat de vorbă cu oficialul UE, recent, la Alba Iulia, unde am vizitat și un proiect european care a atras zeci de milioane de euro în România: Cetatea Alba Carolina.

 

Pe Angela Cristea am întâlnit-o la Alba Iulia, pe 10 mai, unde a sărbătorit Ziua Europei (9 Mai) la un cross alături de tineri români, în jurul cetății Alba Carolina, reconstruită pe fonduri europene.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene are 5 sfaturi pentru românii care vor să atragă fonduri UE:

  • 1. Contribuții la ghidurile solicitantului. „Am constatat că un lucru foarte important este ca potențialii beneficiari să se implice încă din perioada în care se fac consultări publice pe Ghidurile de finanțare, pentru că este important să înțelegi ce vrea acea linie de finanțare și să te implici dacă ți se pare că nu este corect așa cum este formulat ghidul”.

 

  • 2. Diviziunea muncii în consorții. „Când vorbim de consorții pentru realizarea unui proiect, este foarte bine ca echipa să se formeze înainte de obținerea finanțării și toate negocierile, diviziunea muncii să se facă înainte. Am constatat că au fost cazuri când echipa s-a întâlnit pentru prima dată după ce s-a obținut finanțarea și au început să se certe pe bani cine, ce face și atunci nu este cel mai bun start într-un proiect”.

Thumbnail

  • 3. Cunoașterea legislației. „Un alt aspect important este cunoașterea legislației naționale, pentru că pentru proiecte - mai ales pentru proiecte mari - este nevoie de un număr mare de avize de la autoritățile statului. Și, dacă nu știi câte avize îți trebuie, cât va dura să primești acele avize, riști să pierzi finanțarea”.

 

  • 4. Bugetarea corectă. „Un alt aspect observat este că mulți solicitanți, din dorința de a câștiga cu prețul cel mai mic, sub-bugetează și atunci, pe la jumătatea proiectului, constată că nu le mai ajung banii”.

 

  • 5. Concentarea eforturilor pe proiect. „Ce am mai observat: sunt beneficiari care încearcă pe foarte multe programe și, când obțin mai multe proiecte, își dau seama că nu au capacitatea de a le derula pe toate și atunci renunță la anumite proiecte. Bineînțeles că în această experiență de 10 ani de la aderare și autoritățile române au început să se adapteze și acum pe multe linii de finanțare se contractează peste 100%, în ideea ca, dacă unii renunță, să nu se piardă banii de la Uniunea Europeană”.

Thumbnail

Unul dintre obiectivele mari care au atras fonduri europene este Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, care a fost reconsrtuită și amenajată în două proiecte derulate de municipalitate.

Cetatea a fost restaurată în perioada 2011-2013, într-un proiect european al primăriei, în valoare totală de 68,3 milioane de lei, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 51,5 milioane de lei.

S-au amenajat peste 10.000 mp drumuri și parcaje, 10.000 mp alei si platforme pietonale și semipietonale, peste 6.700 mp piațete semipietonale și spații multifuncționale, 866 mp piste pentru biciclete.

Thumbnail

Alte lucrări de reabilitare au avut loc în perioada 2010-2015 în proiectul Reabilitare Centru Istoric Traseul Estic, Traseul Sudic, Traseul Nordic Fortificația de tip Vauban.

Valoarea totală valoare totală a proiectului a fost de 76 de milioane de lei, din care 59,7 milioane de lei a fost valoarea eligibilă, cofinanțată din POR 2007-2013, prin FEDR. Au fost amenajate căi de acces, iluminat și mobilier urban specific.

În perioada de programare 2007-2013, România a avut alocat de la Uniunea Europeană peste 3,96 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional (POR). Țara a absorbit peste 3,7 miliarde euro pe POR 2007-2013, din care 3,37 miliarde euro, rambursări de cheltuieli de la Comisia Europeană, și 335 milioane euro, avansuri acordate de CE în acest program operațional. 

Thumbnail

Votează și tu la întrebarea StartupCafe.ro: 

 

Parallax

Vizualizari
5392
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri