Claudiu Zamfir

Fonduri europene de max. 25.000 Euro fiecare, pentru mici afaceri în 38 de localități din România. Se depun proiecte

Thumbnail

Persoane aflate în risc de sărăcie din 38 de localități din România vor avea ocazia să obțină fonduri europene de maximum 25.000 de euro fiecare, pentru mici afaceri, în cadrul unor proiecte mai mari, pentru care organizațiile non-guvernamentale (ONG), primăriile și alte instituții pot cere bani europeni începând de luni, 4 iunie 2018.  

Vorbim despre apelul de proiecte ”Dezvoltare Locală Integrată (DLI 3600) în comunitățile marginalizate din teritoriul ITI Delta Dunarii”, finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Autoritatea de Management a POCU, din subordinea Ministerului Fondurilor Europene, este principala instituție care gestionează această linie de finanțare.

Lungul drum al antreprenorului până la fondurile europene

Ghidul solicitantului by Claudiu on Scribd

Românii din comunitățile marginalizate nu pot cere direct banii europeni în această fază. Mai întâi ONG-urile, primăriile, universitățile sau alte organizații trebuie să depună proiecte în valoare de maximum 3 milioane de euro fiecare. Bugetul alocat pentru toate proiectele este de 9 milioane de euro, din care 7,65 milioane de euro din Fonsul Social European și restul de la bugetul de stat.

Aceste proiecte mari se depun în sistemul electronic MySMIS în perioada 4.06.2018, ora 10.00 -  4.09.2018, ora 16.00.

Mai exact, pot depune proiecte mari:

  • Autoritățile publice locale cu responsabilități în domeniu, din teritoriul ITI Delta Dunarii, în parteneriat cu actori cu expertiză relevantă pentru acțiunile selectate;
  • ONG-uri în parteneriat cu actori cu expertiză relevantă pentru acțiunile selectate.

Proiectele de maximum 3 milioane de euro fiecare vor fi derulate în zona de investiții teritriale integrate (ITI) Delta Dunării, în 38 de localități, printre care municipiul Tulcea, orașele Sulina, Isaccea, Babadag, Măcin și o serie de comune (mai jos, lista completă).

Abia în aceste proiecte mari, de maximum 3 milioane de euro fiecare, derulate de ONG-uri, primării și alte instituții, vor putea fi incluși viitorii antreprenori.

În fine, mai întâi trebuie aprobate aceste proiecte mari, care pot fi maximum 3 pentru toată zona ITI Delta Dunării, la valoarea cea mai mare a finanțării, sau ceva mai multe, dar cu valori mai mici.

În proiectele aprobate de AM POCU vor fi selectați ulterior cei din grupul-țintă - persoane aflate în risc de sărăcie. Iar printre aceștia, în măsura în care proiectele mari câștigătoare cuprind componenta de antreprenoriat, se vor număra și asipranții la afceri care, în cele din urmă vor putea obșine cei 25.000 de euro pentru micile firme.

Lista UAT Din Arealul de Implementare Al ITI DD by Claudiu on Scribd

Condiții pentru viitorii antreprenori

Scopul proiectelor este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (non roma). În general, aceste proiecte vor cuprinde activități de calificare profesională, ocupare a forței de muncă, dar și de antreprenoriat, inclusiv de ocupare pe cont propriu.

Persoanele incluse în aceste activități, așa-numitul grup-țintă (beneficiari finali, practic), sunt persoane din cele 38 de localtăți aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (non-roma). Prin excepție, dacă numărul persoanelor din grupul-țintă din localitatea respectivă este mai mic decât numărul minim obligatoriu prevăzut în proiect, se va accepta includerea și a altor persoane aflate în risc de sărăcie situate în afara teritoriului ITI Delta Dunării, din vecinătate.  

Dacă proiectul prevede măsuri de antreprenoriat, persoanele defavorizate care vor să intre în afaceri vor fi incluse în programe de educație antreprenorială, vor fi ajutate să-și facă planuri de afaceri și să-și deschidă firme.

Abia apoi, în urma unei selecții a planurilor de afaceri, românii din comunitățile marginalizate din cele 38 de localități vor putea primi fondurile nerambursabile de maximum 25.000 de euro fiecare, pentru investiții, în baza unei scheme de minimis.

În total, până la 3 ani pot să țină activitățile din proiectele mari, în care sunt incluși antreprenorii aspiranți care vor cei 25.000 de euro fiecare.

Alte condiții pentru a obține cei 25.000 euro:

  • Pentru subvenția acordată, mica firmă nou-înființată este obligată să angajeze minimum 1 persoană.
  • Afacerile înființate trebuie să funcționeze minimum 12 de luni pe perioada implementării proiectului și să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 6 luni.
  • Perioada de sustenabilitate presupune continuarea funcționării afacerii, inclusiv obligația menținerii locului de muncă, și poate fi contabilizată pe perioada implementării proiectului sau după finalizarea implementării.
  • afacerile trebuie să fie non-agricole.

Schema minimis by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
6142
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri