Claudiu Zamfir

VIDEO Un român captează energia solară pe fereastră și spune că așa-ți poți câștiga independența față de marile companii de utilități

Thumbnail

Un inginer din Pitești a obținut aproape 160.000 de euro, fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeană și de la stat, să vadă cum s-ar putea face un sistem cât mai bun de captare a energiei solare prin ferestrele locuințelor sau ale clădirilor de birouri. După ce a încheiat proiectul, el crede că populația și firmele își pot câștiga independența energetcă față de marile companii de utilități printr-o combinație de instalații pentru captarea energiei din surse regenerabile.
 

Pe Cicerone Marinescu (51 de ani) l-am găsit în laboratorul de energii regenerabile pe care l-a amenajat la Universitatea din Pitești. El e un caz rar de antreprenor, cu care nu ne-am prea întâlnit la StartupCafe: a parcurs drumul invers - de la afaceri la cercetare.

Spirit întreprinzător, Cicerone făcea de aproape 10 ani afaceri în domeniul instalațiilor, printr-o firmă destul de prosperă în anii 2000, când s-a hotărât să se apuce de doctorat. În domeniul energiilor regenerabile.

Mai întâi și-a făcut la el în garaj o fereastră termosolară: cu niște tuburi termopanul său capta căldura de la soare și o redistribuia în locuință. Rudimentar și neperformant, ”prototipul” său nu a avut succes la unversitățile din țară la porțile cărora a bătut pentru a fi primit la studiile doctorale. În cele din urmă, a convins un profesor universitar să-l ia sub îndrumare, și i-a promis că va face toate testele și cercetările pentru doctorat în condiții de laborator, cu măsurători științifice, nu în garaj.

Thumbnail

Pentru asta avea, însă, nevoie de bani, și nu puțini. I-a găsit la Uniunea Europenă. Și-a deschis o nouă firmă, Solar Energy Interavtic SRL, și în 2010 a reușit să obțină un contract de finanțare, suținut din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice (POSCCE) 2007-2013.

Așa s-a născut proiectul său: ”Cercetări privind creșterea randamentului captării energiei solare în panouri solare de tip termopan”. Poate suna pompos, dar asta să fie problema, la peste 840.000 de lei, valoare totală, adică peste 200.000 de euro, la vremea aceea.

De vreo 40.000 de euro, cofinanțarea proprie, a trebuit să intre în economile familiei și să se și împrumute de pe la rude, pentru a putea obține fondurile nerambursabile de 160.000 de euro (641.000 de lei), din banii europeni și de la bugetul de stat. „Aveam afaceri, o firmă care mergea și oamenii aveau încredere să mă împrumute, mai ales că le-am arătat în permanență rulajul de fonduri pe care îl aveam în proiect. Asta a fost soluția, pentru că băncile nu-mi acordau credite sau scrisori de garanție”, își amintește acum Cicerone.

Thumbnail

În proiect, a dezvoltat un sistem de panouri termosolare, panouri fotovoltaice, generator eolian și pompe de apă geotermală. Inginerul crede că astfel clădirile pot deveni independente energetic. Nu deodată, ci în trepte: puțin de colo, nițel de dincolo până aproape de 100%. Cheia este combinația între o izolare cât mai bună, pentru a reduce pierderile de energie, și sistemul de producție.

Și tot așa, procent cu procent, o clădire ar urma să-și asigure necesarul de energie termică, prin panourile termosolare și pompele geotermale, și de energie electrică prin jaluzele fotovoltaice la ferestre, panouri fotovoltaice și turbine eoliene.

Cicerone Marinescu a făcut cercetare cu banii europeni, dar nu a reușit să atragă investiții pentru a realiza un transfer tehnlogic către business, astfel încât să producă în serie, să marketeze și să vândă panouri solare și fotovoltaice.

„Investitorii vor recuperarea rapidă a investiției, lucru care este destul de greu de realizat, deoarece trebuie să-ți formezi o piață de desfacere, ceea ce necesită timp”, spune el acum.

Pentru a o scoate la capăt cu cheltuile în proiect și cu ceilalți parametri, Cicerone a folosit un „artificiu” pe cât de banal pe atât de corect: a făcut bani ca evaluator de clădiri, acordând certificate energetice. De exemplu, la vânzarea unui modest apartament prin credit bancar, un proprietar are nevoie de certificat energetic. Cu o cameră de termoviziune, achiziționată prin proiect, Cicerone vedea și reprezenta grafic piederile de energie din apartamente. Așa și-a creat o piață destul de bună care i-a permis să ducă la capăt proiectul, să treacă de perioada de monitorizare de 3 ani și să le dea și rudelor banii înapoi.

În cele din urmă, el și-a luat doctoratul în energii regenerabile și și-a donat echipamentul, luat pe fonduri europene, Universității Pitești. Aici a ajuns lector universitar și și-a amenajat laboratorul de energii regenerabile.

Cicerone a obținut și un brevet de invenție de la OSIM pentru fereastra sa termosolară. Nu a reușit să o introducă pe piață, dar el crede că invenția sa ar putea fi folosită de exemplu pentru pereții-cortină de la clădirile de birouri, pentru a obține energie termică. „De ce să pui sticlă goală când poți să ai un panou termosolar introdus în elementele de construcție, ca să produci și energie?!”, argumentează inginerul.

O altă invenție pe care vrea să o breveteze este un sistem de jaluzele fotovoltaice, prin care te aperi de soare și obții curent electric în același timp.

Thumbnail

Scurt interviu cu Cicerone Marinescu despre sistemele sale de energie regenerabilă:

StartupCafe.ro: Cum functionează panoul termosolar?

Cicerone Marinescu: Panoul termosolar brevetat de mine nu functionează cu agent termic apă - lichid, glicol etc. - , agentul termic fiind aerul. Aerul este circulat cu ajutorul unui ventilator si cu ajutorul tuburilor este trimis în încăperi sau la utilaje pentru a folosi energia termică astfel captată. Energia ventilatoerelor poate fi accesată de la rețeaua convențională sau de la un simplu panou fotovoltaic. La fereastra termosolară, scade vizibilitatea comparativ cu o fereastră obișnuită, e adevărat, dar  pentru balcoane se pot folosi panouri termosolare pe părțile laterale iar pe ferestrele principale, frontale, se pot utiliza  jaluzelele fotovoltaice.

StartupCafe.ro: Pentru un apartament normal, să zicem de 70 mp, cum am putea să ne asigurăm independența energetică? Ce sisteme recomandați, din cele care se pot realiza în România?

Cicerone Marinescu: Soluția pentru independența energetică a apartamentelor este diversificată în funcție de:

  • suprafața apartamentului,
  • orientarea apartamentului după punctele cardinale,
  • nivelul de umbrire a apartamentului,
  • nivelul de eficiență energetică al apartamentului (izolarea termică, sistemul de conectare la rețelele termice, sistemele de automatizare a instalațiilor electrice din apartament).

Sunt solutii cum ar fi:

  • placarea cu panouri fotovoltaice a pereților exteriori,
  • amplasarea pe terasă blocurilor cu panouri fotovoltaice clasice sau tego-solar, panouri termo-solare pe terasa blocului,
  • transformarea geamurilor termopan în geamuri termopan cu jaluzea fotovoltaică,
  • pe exteriorul balcoanele pot fi aplicate panouri termo-solare cum sunt montate unitatile de aer conditionat etc.

StartupCafe.ro: Cât ar costa aceste echipamente?

Cicerone Marinescu: În ultima perioadă prețul panourilor termo-solare a scăzut. Am vazut cu 1.200 lei un panou cu 12 tuburi vidate , pentru primavară, vară, toamnă este asigurata apa calda pentru o familie de 2 persoane. Pentru independența apartamentelor, însă, lucrurile sunt mai complexe si trebuie urmăriți pașii de eficiență energetică în primul rând.

StartupCafe.ro: Ar renta, din punct de vedere economic, trecerea de la sistemul centralizat de utilități la energia din surse regenerabile? În cât timp s-ar amortiza investiția?

Cicerone Marinescu: Sistemele de energie regenerabilă rentează economic în momentul în care eficiența energetică a clădirii este ridicată , dacă lucrurile sunt bine calculate investiția în surse regenerabile se poate amortiza în 2 - 4 ani.

StartupCafe.ro: Dumneavoastră acasa ce sisteme aveți montate si ce randamnet dau? Cât ați investit și cât ați economisit în anii în care ați utilizat sistemele?

Cicerone Marinescu: Eu locuiesc la casă si am montat pe imobil un sistem fotovoltaic  de 1,2 kW si 2 panouri termo-solare: unul cumpărat și altul confecționat de mine. Așa că am asigurat o independență electrică la iluminat și la apa caldă, dar îmi mai trebuie câteva acumulatoare performante pentru sistemul electric de forță. Sistemul este pus in functiune de 4 ani și funcționeaza foarte bine. Poziția casei nu este prea însorită, sunt situat pe o vale cam umbroasă și răcoroasă, am reusit să-mi izolez casa cu polistiren de 15 cm la nord și 10 cm la sud. Mai am de investit in sistemul de automatizare, tind să dezvolt casa în casă inteligentă, pe cont propriu . Ca preț, nu vă pot spune exact, pentru că este executat de mine, am cumpărat componente pe parcurs și între timp prețurile s-au tot schimbat.

StartupCafe.ro: Panoul termosolar de ce nu l-ați produs și pentru vânzare? Ce investiție ar fi necesară pentru  un astfel de business?

Cicerone Marinescu: Pentru a produce panourile solare trebuie sa dispui de fonduri destul de mari pentru utilaje și linie tehnologică, iar pentru a obține fonduri europene trebuie să ai cofinanțare destul de mare, ceea ce ma depășește. Pe de altă parte, investitorii vor recuperarea rapidă a investiției, lucru care este destul de greu de realizat, deoarece trebuie să-ți formezi o piață de desfacere, ceea ce necesită timp.

Imagine și montaj: Alexandru Rădulescu. Video realizat cu echipament Nikon.

Parallax

Vizualizari
21566
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri