Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2019: Câte 500.000 - 3,5 milioane Euro pentru mici firme IT. Când se depun proiectele

Thumbnail

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domeniul tehnologiei informației (IT) pot obține fonduri nerambursabile de câte 500.000 de euro - 3,5 milioane de euro fiecare, printr-o nouă linie de finanțare europeană prin Politica de coeziune a UE, pentru care s-a anunțat perioada de înscrieri.

Vorbim despre Programul Operațional Competitivitate - POC 2014-2020, Acțiunii 2.2.1 - Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere.

Firmele interesate vor putea depune proiecte în sistemul electronic MySMIS 2014, în mod continuu, în perioada 14.01.2019 ora 09:00  - 11.03.2019 ora 17:00. Apelul de proiecte este gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Comunicațiilor.

Fondurile europene pot fi accesate de următoarele categorii de solicitanți eligibili:

  • Întreprinderi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii) care își desfășoară activitatea în România, centrate pe domeniul TIC

sau

  • Întreprinderi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii) care își desfășoară activitatea în România, în cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC

sau

  • Consorții (parteneriate) de microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii care își desfășoară activitatea în România, în cadrul clusterelor  centrate pe domeniul TIC.

Sunt considerate proiecte strategice acele proiecte pentru care sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:

  •  1.    sunt implementate în parteneriate care încorporează IMM-uri care provin din clustere TIC diferite sau din același cluster
  •  2.    se implementează în mai multe regiuni de dezvoltare a României.

Solicitanții trebuie să desfășoare activități autorizate în oricare din următoarele domenii (CAEN), la data depunerii Cererii de finanțare:

  • C2611    Fabricarea subansamblurilor electronice (module)
  • C2612    Fabricarea altor componente electronice
  • C2630    Fabricarea echipamentelor de comunicații
  • J6201    Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
  • J6202    Activități de consultanta in tehnologia informației
  • J6203    Activități de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
  • J6209    Alte activități de servicii privind tehnologia informației
  • M7211    Cercetare-dezvoltare in biotehnologie
  • M7219    Cercetare-dezvoltare in alte științe naturale si inginerie

Câți bani se vor putea accesa

Valoarea maximă a finanțării nerambursabile acordate pe proiect în cadrul schemei de ajutor de stat (raportat la cheltuielile eligibile totale din sursele Fondul European de Dezvoltare Regională și Bugetul de stat) este de 3.500.000 euro, echivalentul a 16.345.350 lei la cursul valutar INFOREURO pentru luna octombrie de 1 EURO = 4,6701 lei), la care se adaugă cheltuielile aferente ajutorului de minimis.

Valoarea minimă a finanțării nerambursabile acordate pe proiect în cadrul schemei de ajutor de stat (raportat la cheltuielile eligibile totale din sursele Fondul European de Dezvoltare Regională și Bugetul de stat) este de 500.000 euro, echivalentul a 2.335.050 lei, la cursul valutar INFOREURO pentru luna octombrie de 1 EURO = 4,6701lei), la care se adaugă cheltuielile aferente ajutorului de minimis.

Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de minimis care poate fi acordată unui beneficiar trebuie sa respecte următoarele condiții simultan:

1. nu poate depăși 20% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente proiectului
2. nu poate depăși echivalentul în lei a 200.000 de euro (100.000 euro, în cazul solicitanților care își desfășoară activitatea în sectorul transporturilor) pe ultimii 3 ani fiscali (care se referă la anul în curs și 2 ani anteriori).

La partea de ajutor de stat, firmele beneficiare trebuie să aducă și ele un aport propriu la investiție, care variază între 20% și 80%, în funcție de locul de desfășurare a proiectului, domeniul de investiție și mărimea firmei.

Firmele din București și Ilfov sunt nevoite să vină cu cel mai mare procent de aport propriu.

La componenta de ajutor de minimis, care poate fi de maximum 200.000 de euro pe proiect, instensitatea sprijinului este de 100%, adică beneficiarul nu este nevoit să participe cu aport propriu la această finanțare.

Bugetul total alocate acestei linii de finanțare este de 29.062.500 euro , din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) al UE și de la bugetul de stat.

Fondurile nerambursabile vor viza dezvoltarea de produse/servicii/aplicații TIC inovative prin:

  • Investiții în active corporale și necorporale în cadrul unei investiții inițiale;
  • Investiții în cercetare industrială și dezvoltare experimentală;
  • Investiții în proiecte de inovare ale IMM-urilor;
  • Investiții în proiecte de inovare de proces și organizaționale.

Va fi finanțată crearea de produse cu valoare adăugată în domeniul IT&C și generarea de know-how transferabil către celelalte sectoare de activitate.

Inițial, apelul de proiecte era programat să se deschidă pe 17 decembrie 2018, însă a fost amînat pentru ianuarie 2019, efectuându-se anumite modificări la ghidul solicitantului.

Printre alte modificări, codurile CAEN 70.10 – Activități privind sediile sociale și 70.22 – Activități de consultanță în afaceri și management NU  mai sunt excluse de la finanțare.

Ghidul solicitantului și alte documente necesare pot fi descărcate de AICI.

Ghid221 by Claudiu on Scribd

Aceste fonduri europene, din Programul Operațioanel Competitivitate, se pot dovedi foarte utile unor proiecte în domeniul tehnologiei informației, deși nu reprezintă întotdeauna o sursă de finanțare ușor de accesat.

Un antreprenor român din zona tehnologiei informației (IT), care a obținut 1 milion de euro pentru un sistem de automatizare a acțiunilor repetitive din procesele de creare a site-urilor sau a altor aplicații digitale, a recunoscut că, la început, i-a fost „foarte frică” de birocrație, dar apoi s-a dovedit că „beneficiile sunt absolut gigantice”.

Paul Brie, director general (CEO) al proiectului teleportHQ, de la Cluj-Napoca, a venit la conferința EuroIMPACT de la București, din luna octombrie 2018, pentru a-și povesti experiența de business și cercetare în tehnologie.

„Beneficiile pe care le avem sunt absolut incredibile, nu mă așteptam. Era prima oară când am făcut apel la fondurile europene și ne era foarte, foarte frică de aspectul administrativ, pe bună dreptate, dar în final s-a dovedit că beneficiile sunt absolut gigantice”, a spus Brie, la conferința #EuroIMPACT, organizată de Institutul European din România (IER), în parteneriat cu StartupCafe.ro și HotNews.ro, cu sprijinul Comisiei Europene.

Parallax

Vizualizari
24023
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu
poza de profil
Melinda
Morariu
Deschiderea s-a amanat pentru 30.01.2019 ora 09:00. Amanarea a fost anuntata pe 10.01.2019.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri