Redacția StartupCafe.ro

O dezvoltare digitală accelerată ar putea aduce 42 de miliarde euro, în plus, în economia Romaniei. Analiză EuroIMPACT

Thumbnail

PIB-ul Romaniei ar putea crește în următorii 6-7 ani cu până la 42 de miliarde de euro dacă s-ar dezvolta accelerat sectorul economiei digitale, arată un raport recent care analizează ce motoare noi de creștere economică ar putea fi folosite pentru dezvoltarea mai rapidă a economiilor din Europa Centrală și de  Est.  Pe de altă parte, un alt raport de țară, cel privind Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru anul 2018, plasează Romania pe ultimul loc în clasamentul Uniunii Europene, chiar dacă scorul de țară s-a îmbunătățit față de 2017.

Romania ar trebui să utilizeze mai eficient fondurile europene în special pentru a reduce decalajul digital dintre mediul urban și rural. Prin Programul Operațional Competitivitate, de exemplu, România are alocate (2014-2020) 100 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).  

În ce privește digitizarea, Romania încheie anul 2018 cu progrese lente. Privite laolaltă, cele două rapoarte la care ne vom opri în această analiză, sunt complementare: raportul care analizează indicele DESI plasează Romania într-un context mai larg, alături de toate țările membre ale Uniunii. Raportul McKinsey & Company analizează un grup de 10 țări, alegând să privească, mai degrabă, potențialul țărilor cu economii digitale mai slab dezvoltate. DESI ne arată unde mai avem de recuperat, semnificativ; cealaltă cercetare evidențiază ce ar avea de câștigat economia dacă ar alege calea recuperării accelerate a decalajelor.

Cum măsoară raportul McKinsey & Company  economia digitală în PIB

Ca să evidențieze contribuția în PIB a economiei digitale, raportul se uită la trei elemente:

  • Cât cheltuie sectorul guvernamental și companiile pe hardware, software și soluții de telecomunicații

  • Cât este valoarea comerțului electronic (bunuri și servicii cumpărate online)

  • Cât este valoarea echipamentelor digitale cumpărate offline

Thumbnail

Studiul utilizează un index al digitizării (creat de McKinsey Global Institute) care analizează opt indicatori, la nivel de sectoare economice. Fiecare sector este așezat pe o scală a contribuției la PIB, pe trei niveluri: sectoarele lider, sectoarele active și sectoarele aflate la început de drum.

Thumbnail

Celălalt raport, DESI 2018, urmărește progresele înregistrare la cinci capitole ce țin de digitizarea economiei dar și a societății, în general.

  • Conectivitatea: serviciile fixe de bandă largă, serviciile mobile de bandă largă și prețurile

  • Capitalul uman: utilizarea internetului, competențe digitale de bază și avansate

  • Utilizarea internetului: utilizarea de către cetățeni a conținutului, comunicațiilor și a tranzacțiilor online

  • Integrarea tehnologiei digitale: digitizarea întreprinderilor și comerțul electronic

  • Serviciile publice digitale: e-guvernarea și e-sănătatea

Thumbnail

  • În raportul DESI, Romania este plasată în grupul țărilor cu performanțe scăzute alături de Grecia, Bulgaria, Italia, Polonia, Ungaria, Croația, Cipru și Slovacia.  

  • În 2018, scorul Romaniei a crescut pentru că s-au îmbunătățit performanțele în patru dintre cele cinci dimensiuni DESI; totuși, din cauza progreselor lente, România a rămas pe același loc, ca în 2017, adică ultimul în clasamentul celor 28 de state membre

  • sunt două elemente care îngreunează progresele României: digitizarea economiei și competențele digitale ale populației

Ce spune raportul McKinsey & Company privind oportunitățile de dezvoltare digitală pentru Romania

  • După cum am arătat anterior, raportul plasează România într-un grup regional de 10 piețe din Europa Centrală și de Est, cu potențial promițător de dezvoltare a economiei digitale (digital challengeri), alături de Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia

  • În acest moment, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia sunt campionii dezvoltării economice digitale din Europa.

  • Digitizarea ar putea deveni următorul motor de creștere economică pentru Romania și, pe un scenariu ambițios de dezvoltare digitală accelerată, până în 2025, sectorul economiei digitale ar putea ajunge la 20% din Produsul Intern Brut (PIB).

  • Dezvoltarea digitală accelerată ar putea adăuga până la 42 miliarde dolari la PIB, în următorii 6-7 ani.  Într-un scenariu de dezvoltare normală, contribuția economiei digitale în Romania ar fi doar de 18 miliarde euro, adică doar 12% din PIB.

  • În 2016, economia digitală reprezenta aproape 7% din PIB, cu un aport de 12 miliarde dolari. Vestea bună ar fi că procentul e peste media celorlalte 9 țări din grupul regional. Calculat pe cap de locuitor însă Romania e sub media grupului (604 euro per capita față de 746 euro în grupul regional și 3276 de euro în grupul campionilor din Nordul Europei). 

  • Între 2012 și 2016, economia digitală a crescut cu aproape 11% pe an, de patru ori mai rapid decât rata de creștere din cele mai mari cinci economii europene (Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie).

  • premisă favorabilă României este una dintre cele mai mari rate de penetrare a internetului de mare și foarte mare viteză (indicele DESI plasează Romania pe locul 5 respectiv 2 în UE) și dependența mai scăzută față de tehnologiile vechi.

  • Pe de altă parte însă, raportul subliniază numărul încă redus de startup-uri, abilități digitale de bază încă puțin răspândite la nivelul populației generale (indicele DESI ne plasează pe ultimele locuri în UE la utilizatori de internet, competențe digitale de bază și specialiști în tehnologia informațiilor – TIC) și o rată scăzută de adopție a instrumentelor digitale în companii.

Mitul specialiștilor IT. Cum stăm în realitate (raport DESI)

Câteva centre urbane și universitare mari (Cluj, București, Iași, Timișoara, de exemplu), au reușit să lase impresia că Romania stă mai bine decât în realitate la capitolul competențelor digitale. De fapt, DESI ne arată că am făcut unele progrese firave iar în anumite privințe am regresat.

  • La numărul utilizatorilor de internet, suntem sub media UE: 61 % dintre cetățenii României utilizează regulat internetul, față de 81 %, media UE.

  • În ceea ce privește competențele digitale de bază, suntem încă la jumătate fașă de media UE.

  • Tinerii  între 20 și 29 de ani care dețin o diplomă de licență în științe, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) a scăzut de la 16,6 la 14,4. În UE media este 19,1.

  • Există în continuare un decalaj semnificativ între nevoile pieței și oferta universităților. În prezent, sunt acoperite doar aproximativ 20 % din nevoile pieței și există un deficit considerabil de profesori STEM, în mediul academic.

Ce ar putea face Romania ca să accelereze dezvoltarea economiei digitale (raport McKinsey)

  • Să folosească tot mai mult, mai ales în companii mari, big data și cloud computing. La cloud, de pildă DESI ne plasează pe locul 26 în UE, cu doar 6% dintre întreprinderi care utilizează această tehnologie.

  • Să digitalizeze serviciile din sectorul public (servicii online). Aici DESI ne plasează peste așteptări, pe locul 7 în UE.

  • Să investească în educația tehnologică și recalificarea digitală a forței de muncă

  • Să îmbunătățească ecosistemul de startup-uri și oportunitațile de inovare digitală

  • Să folosească tehnologii deja existente pentru automatizarea activităților.

  • Să stimuleze cultura inovării și să asigure un mediu legislativ propice dezvoltării tehnologiei și cercetării tehnologice

Notă despre rapoarte

Unul dintre studiile menționate în această analiză este realizat de McKinsey & Company, o firmă globală de consultanță în management, cu prezență în Romania din 2007.

Cercetarea acoperă 10 țări central și est europene, între care și Romania iar pentru fiecare țară există un raport individualizat.

DESI, la care face referire raportul de țară UE, este un index compozit care evidențiază un set de indicatori relevanți ce monitorizează performanța digitală a Europei și urmăresc evoluția statelor membre ale UE în ce privește competitivitatea digitală.

Există și o versiune a indicelui utilizată și la nivel internațional (I-DESI) care compară performanțele a 45 de țări.

Parallax

Vizualizari
966
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.08

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 1, 251
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri