Raluca Abrihan

Se caută noi manageri de fonduri: 50 milioane de euro din bani europeni, pentru afaceri româneşti din diverse domenii

Thumbnail

A fost lansat un nou apel prin care Fondul European de Investiţii caută manageri de fonduri pentru a aloca 50 de milioane de euro din fonduri europene pe care fondurile selectate să le investească apoi în afaceri româneşti dintr-o are extinsă de domenii. Ce condiţii trebuie să îndeplinească managerii care vor să aplice pentru aceste fonduri.

În România, FEI implementează instrumente financiare finanțate prin fonduri structurale și fonduri de investiții: JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM și instrumentele financiare din cadrul PO Competitivitate, PO Regional și PNDR.

Pentru fondurile nealocate prin JEREMIE 2007-2013, FEI este în căutare de noi manageri de fonduri alături de care să co-investească în afaceri româneşti dintr-o gamă extinsă de domenii. StartupCafe.ro a stat de vorba cu un reprezentant al FEI pentru a vedea ce manageri de fonduri cauta instituţia.

“Am început în perioada de programare 2007-2013 cu Fondul Catalist, condus în prezent de Marius Ghenea. Un fond carae a fost înfiinţat în 2012 şi care în momentul de faţă este în fază de exit. Acesta a fost finanţat din JEREMIE. În perioada actuală de programare pentru fonduri structurale s-au alocat mai mulţi bani pentru fondurile de equity şi am putut să creăm 4 fonduri: Gap Minder şi Early Game (de early stage, accelerare, seed) şi Morphosis şi Black Sea (pentru companii mature). Care împreună au o finanţare de 96 de milioane de euro şi cu tot cu resursele private au ajuns la 150 de milioane de euro”, spune Camelia Dragoi, Mandate Management-Equity, European Investment Fund.

Din resursele JEREMIE au fost disponibili, în total, 225 milioane de euro, iar circa 50 de milioane de euro din resursele rambursabile (banii nealocaţi) din acest fond sunt disponibili acum pentru noi fonduri de investiţii interesate să investească în afaceri româneşti.

“Ce nu este acoperit a ţinut în special de restrictiile din programe. Din programele actuale se poate finanţa foarte puţin pe zona Bucureşti-Ilfov pentru că aşa a fost hotărâtă strategia naţională. Şi atunci ar trebui să acoperim finanţările de equity şie pe acestă zona, de asemenea, e nevoie de să acoperim zona de investiţii între 1 şi 4 milioane de euro din anumite sectoare economice care nu se încadraul până acum în programele operaţinonale.

Astfel, din resursele rambursate JEREMIE, care în momentul de faţă sunt de aproximativ de 100 de milioane de euro, am discutat cu autorităţile, cu Ministerul Fondurilor şi Ministerul Finanţelor, care sunt la noi în comitetul de investiţii, şi le-am propus să aloce 50 de milione de euro pentru noi fonduri de equity care să acopere sectoarele rămase nefinanţate.

În urmă cu două săptămâni, a fost lansat apelul pentru expresia de interes adresată managerilor de fonduri pentru acest buget de 50 de milioane de euro, prin care să fie create aceste fonduri” – a mai spus Camelia Dragoi.

Acest apel se adresează managerilor de fond care fie vor să creeze un fond nou, fie să apeleze la o facilitate de co-investiţie (să aibă acces la co-finanţări, deşi ei au deja un fond principal). Iar pentru întreprinderi se vor aplica criterii mai relaxate, se vor putea finanţa firme din toată ţara, sectoare care nu erau eligibilie în celelalte programe şi, în funcţie de ajutoarele de stat, FEI încearcă să facă în aşa fel încât să poată fi finanţate şi mid-caps.

“Definiţia IMM-ului, la noi în ţară, este cumva în neconcordanţă cu piaţa. Definiţa spune ca IMM-ul trebuie să aibă până în 50 de milioane de euro venituri şi 250 de salariati. O firmă care ajunge să aiba în jur de 10 milioane de euro venituri, la noi în România, de obicei are un număr mai mare de 250 de salariaţi. Drept urmare, avem o categorie definită la nivel european şi care se cheamă mid-caps, care păstrează acea limită de venituri sau de bilanţ, dar duce numărul de salariaţi până la 2500. Aici am vrea să putem acoperi şi această nişă, trebuie să vedem cum se potriveşte cu schemele de ajutoare de stat, dar în principiu, în apel, noi permitem managerilor de fond să aplice şi pentru o strategie care să includă aceste midcaps pentru că în felul acesta se pot ţinti şi firme care au mai mult de 250 de salariaţi, care sunt foarte multe”, a mai explicat reprezentanta FEI.

“Am început deja să primim aplicaţii. Pe măsură ce primim aplicaţii cu o strategie potrivită pentru acestă sursă de finanţare se vor crea aceste noi fonduri. Ne aşteptăm să aibă un efect de multiplicare mai mare decât resursele trecute pentru că de exemplu la un fond de equity aceste resurse rambursate Jeremie nu pot participa decât până într-o treime şi până în 20 de milioane de euro. Drept urmare, dacă alocăm cei 50 milioane de euro, fondurile vor avea cel puţin 150 milioane de euro capital. Acestea pot să fie fonduri regionale, care să aibă investiţii şi în alte ţări, obligaţia pe care trebuie să şi-o asume este ca suma primită contribuţie de la resursele rambursate Jeremie să fie investită în România. Cu alte cuvinte, fondul care primeşte 10 milioane din aceste resurse va trebui să facă investiţii de cel puţin 10 milionae de euro în companii eligibile (localizate în România).

Vor fi acceptate între 2 şi 4 fonduri. Dacă vorbim de un fond care vrea să facă doar o alocare mică pentru România poate să solicite sub 10 milioane de euro. Suma maximă care poate fi cerută este de 20 de milioane de euro.

Aplicanţii trebuie să demonstreze că au resursele necesare, au echipa suficient de mare să mai gestionze încă un fond. Experienţa oamenilor din echipă contează iarăşi foarte mult, este foarte important să rămână în echipă timp de 10 ani”, spune Camelia Dragoi.

Investiţiile din aceste fonduri vor avea un profil generalist, în afară de sectoarele, restricţionate ale FEI, care sunt cele cu risc reputaţional, nu se vor impune restricţii sectorial, se vor acoperi zone de afaceri care nu intrau în zona programelor existente.

“Managerii de fonduri trebuie să prezinte o strategie şi o echipă compatibilă cu strategia respectivă, o strategie coerentă cu mersul economiei atât la nivel naţional cât şi internaţional. Faptul că noi avem resurse în zona de IT este recunoscut de toată lumea şi atunci evident că o propunere care s-ar axa pe acest sectro va fi interesantă, dar, pe de altă parte, un manager de fonduri s-ar putea gândi că mai există alte fonduri dedicate acestei industrii şi ar putea fie să meargă pe aceleaşi sectoare, dar cu investiţii mai mari pe care fondurile existente nu le acoperă, fie să se axeze pe alte sectoare, sau să adopte o strategie generală şi să meargă oportunist pe toate sectoarele econosmice. Această stratgie presupune să ai o echipă cu oameni care au o reţea în toate industriile, dar este posibil”.

În acest an ar urma să fie selectat cel puţin un fond de investiţii. Mai multe detalii şi pentru managerii de fonduri interesaţi, găsiţi aici.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Bǎncii Europene de Investiţii şi este principalul finanţator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare.

 

Parallax

Vizualizari
5610
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu
poza de profil
Gogu
B
Un articol pe care l-am citit dar nu prea am inteles mare lucru. Pe mine ma intereseaza sa accesez un program de finantare nerambursabila, sa desfasor o activitate noua in tara, venind din Diaspora, insa nu gasesc nicaieri informatii clare despre ce am de facut! Sunt foarte frustrata si va cer ajutor, cumva!! Am citit sute de pagini de bla-bla, ca cel de sus....si...de unde incep cu informarea mea??? Multumesc

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri