Claudiu Zamfir

VIDEO Antreprenor IT, despre fondurile UE: Ne-a fost foarte frică, dar beneficiile sunt gigantice

Thumbnail

Un antreprenor român din zona tehnologiei informației (IT), care a obținut o finanțare nerambursabilă de 1 milion de euro din fonduri europene și de la stat pentru un sistem de automatizare a acțiunilor repetitive din procesele de creare a site-urilor sau a altor aplicații digitale, mărturisește că, la început, i-a fost „foarte frică” de birocrație, dar apoi s-a dovedit că „beneficiile sunt absolut gigantice”.

Paul Brie, director general (CEO) al proiectului teleportHQ, de la Cluj-Napoca, a venit la conferința EuroIMPACT de la București, pentru a-și povesti experiența de business și cercetare în tehnologie.

Beneficiile pe care le avem sunt absolut incredibile, nu mă așteptam. Era prima oară când am făcut apel la fondurile europene și ne era foarte, foarte frică de aspectul administrativ, pe bună dreptate, dar în final s-a dovedit că beneficiile sunt absolut gigantice”, a spus Brie, la conferința EuroIMPACT, organizată de Institutul European din România (IER), în parteneriat cu StartupCafe.ro și HotNews.ro, cu sprijinul Comisiei Europene.

Totuși, el i-a sfătuit pe antreprenori să se apuce de un proiect european în momentul în care dispun ei înșiși de anumite resurse materiale, de care nu depinde funcționarea firmei în mod curent.

În primul rând, când aveți mai mulți bani - și nu depindeți de banii pe care îi obțineți de la clienți să supraviețuiți până luna viitoare - aceasta generează timp pentru a face cercetare-dezvoltare. (...) Banii pe care i-am primint prin Programul Operațional Competitivitate ne-au permis nouă, unui grup de oameni dintr-o firmă, să nu mai lucrăm <<ca să mâncăm>>, ci să dedicăm timp fundamental pe zona de tehnologie” - a spus Paul Brie.

Proiectul teleportHQ a obținut, în 2017, o finanțare europeană prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020. Valoarea totală (defalcată în contribuție UE si națională): 4,52 milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,2 milioane de lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 566.000 de lei.

Finanțarea a venit însă și cu peripeții, iar în cercetare-dezvoltare birocrația și timpul pierdut îi scot din sărite pe antreprenori, care se gândesc, uneori, să și renunțe la banii europeni.

Noi am depus în 2016 proiectul și am primit răspunsul în 2017. Noi am făcut o propunere tehnologică ce, în 2016, era coerentă, dar în momentul în care am primit răspunsul pozitiv viața s-a schimbat foarte mult. Asta a fost o mare provocare pentru noi, pentru că eram pe punctul de a refuza banii. Prin contractul semnat, deși 80% din bani vin de la fondurile europene, noi avem obligația ca în 5 ani să avem o cifră de afaceri de 1 milion de euro, iar dacă nu putem, să dăm banii înapoi. Pentru o firmă mică, a da 1 milion de euro înapoi este destul de stresant” - a povestit antreprenorul IT, la conferința EuroIMPACT de la București.

Brie și echipa sa nu s-au lăsat descurajați. „Ne-a luat 2 luni să analizăm dacă mai suntem în măsură să răspundem la acele condiții. Pe final am ales să o facem, adică să livrăm și proiectul vizat, deși financiar nu mai era viabil, și să-l îmbogățim cu planuri de cercetare-dezvoltare. Noi am început să implementăm din vara lui 2017, după ce am reușit să ne reorganizăm ca să facem produsul promis. Acum, la sfârșitul lui 2018, suntem la 1 an până la lansarea unui produs pe piață”.

O altă provocare a fost lipsa de personal atât de specializat și de bine calificat. „Evident, când vorbim de activități intense pe cercetare-dezvoltare, trebuie oameni, iar acești oameni nu se găsesc la fiecare colț de stradă, ei mai lucrează și în alte proiecte. Construirea echipei a fost un alt challenge foarte mare”, a mai spus Paul Brie, la EuroIMPACT.

Munca și inteligența românilor au fost remarcate și de potențiali investitori mari, ca Google sau Microsoft, care au fost atrași de un clip de prezentare lansat pe LinkedIn de Brie și colegii săi (clipul video poate fi văzut de la minutul 54.49).

„Din momentul în care am lansat acest video, vreme de două săptămâni, 2,5 milioane de persoane l-au văzut pe LinkedIn. Am fost contactați de 20 de fonduri de investiții, de Google, de Microsoft, care au apreciat potențialul unei astfel de tehnologii. (...) Noi nu făceam ceva extraordinar, dar nouă ni s-a întâmplat ceva extraordinar. Noi făceam un fel de cercetare - n-aș spune fundamentală, dar am explorat liber niște agregări de tehnlogii care, deși existau pe piață de câțiva ani, nu au fost combinate în felul în care am făcut-o noi”, a spus IT-istul român.

Thumbnail

Mai departe, însă, el crede că antreprenorii români trebuie să lase în urmă afacerile în care fabricau pentru mari branduri din străinătate și să se dedice creării de proprietate intelectuală „made in România”.

România, foarte mult timp, a fost considerată o țară în care era o populație capabilă să execute foarte bine în zona industrială sau să facă outsourcing în zona de IT. A fost un lucru foarte necesar, care a adus foarte mulți bani.

Pe de altă parte, în competiția globală nu mai putem să producem și IP-ul (Intellectual Property - proprietate intelectuală - n.r.) să iasă din țară. Este un fel de formulă fatală. Și ca România sau oricare regiune din Europa sau din lume să rămână competitivă, să fie creatoare de IP, trebuie ca gradul de complexitate a activității lor să crească. Și militez foarte mult pentru ideea că industria de IT ar trebui să facă un efort cu Guvernul și cu Europa, pentru ca natura muncii IT-iștilor români să fie oriectată căre deep tech și heavy tech. Deep tech este punctul de întâlnire între știință și producție”, a spus Paul Brie, la EuroIMPACT.

Concluzia lui: „Românii sunt foarte ingenioși, din momentul în care le dai un pic timp, valoarea explodează”.

Proiectul dezvoltat de Paul Brie și finanțat prin fonduri ale Politicii de coeziune a Uniunii Europene se referă la „dezvoltarea produsului de tehnologie a informației și comunicațiilor (TIC) teleportHQ, instrument de prototipare, design vizual și generator de cod cu aplicabilitate în sectoarele industriilor creative, sănătate și TIC pentru integrarea pe verticală a soluțiilor TIC”, după cum se arată in descrierea oficială de pe site-ul proiectului.

Proiectul a fost propus de un parteneriat constituit din Evo Forge și CoreBuild, membri ai clusterului iTech Transilvania by ARIES Transilvania, cu scopul de a facilita trecerea de la outsourcing la dezvoltarea bazată pe inovare.

Obiectivul specific principal este dezvoltarea unui instrument care să permită persoanelor non-tehnice (analiști, designeri) să creeze designul vizual (prin funcționalități de tipul drag and drop, panouri de personalizare) unei soluții software, iar prin crearea acesteia să se genereze automat codul aferent interfeței utilizator pentru aplicatii web si/sau mobile.

Între programator și producție, automatizarea a avansat foarte mult și nu se mai pierde timp. Între designer și developer de-abia acum se începe automatizarea, dar este extraordinar de puțină automatizare în relația dintre project manager și designer. Și una dintre marile provocări este că oamenii de business au nevoie să petreacă timp gândindu-se la afacerile lor, nu la vocabularul în care ar trebui să discute cu IT-iștii sau cu creativii”, a explicat Paul Brie, la conferința EuroIMPACT.

teleportHQ a fost lansat în 16 August 2017, se implementează în Cluj-Napoca, pe o durată de 2 ani. Se preconizează că rezultatul proiectului va fi un produs inovator de tehnologie a informației (TIC) .

Parallax

Vizualizari
5612
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri