Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2018: Câte 30.000-40.000 Euro pentru mici afaceri, în Start-Up Plus. Se mai fac înscrieri. Bogdan Colceriu (Frisbo și Trilulilu), printre lectori

Thumbnail

Românii care vor să facă mici afaceri în mediul urban, cu fonduri europene, se mai pot înscrie în proiecte din linia de finanțare Start-Up Plus, prin care pot obține granturi nerambursabile de cel mult  40.000 Euro fiecare. Iată 4 proiecte în care administratorii promit fonduri nerambursabile între 30.000 euro și 40.000 euro fiecare, în mai multe județe. Într-unul dintre proiecte, săptămâna aceasta, va susține un curs de antreprenoriat Bogdan Colceriu, fondator al Frisbo și co-fondator al Trilulilu.

Vorbim despre linia de bani europeni Româna Start-Up Plus, finanțată de Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Start-up@CENTRU - bani europeni în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu

În acest proiect, 48 de persoane vor primi fonduri europene de până la 169.270 lei (aprox. 36.500 Euro) fiecare, să li se ceară o contribuție proprie în bani. Bugetul total alocat proiectului este de circa 12 milioane de lei, din care 9.983.943,32 lei din Fondul Social European, iar restul de la bugetul de stat și de la organizații.

Organizațiile care derulează proiectul și care vor împărții fondurile europene antreprenorilor aspiranți sunt: Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, Iceberg Consulting SRL , Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Filiala Cluj-Napoca și Municipiul Alba Iulia.

Se pot înscrie antreprenori din regiunea Centru - județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de antreprenoriat pentru 396 de persoane din regiunea Centru și un concurs de planuri de afaceri în cadrul căruia vor fi selectați 48 de antreprenori care vor primi finanțare pentru afacerile propuse.

La cursuri sunt invitați ca „profesori” și antreprenori cu experiență. Unul dintre aceștia este Bogdan Colceriu, fondator Frisbo și co-fondator Trilulilu, au declarat organizatorii, pentru StartupCafe.ro.

Antreprenorii vor mai beneficia de:

 • stagii de practică în companii cu același domeniu de activitate,
 • sprijin pentru înființarea afacerii,
 • consiliere și mentorat, inclusiv în cadrul a două Școli de Afaceri,
 • sprijin și monitorizare în vederea implementării planului de afaceri și utilizării în condiții optime a finanțării nerambursabile obținute.

Înscriere în 2 pași:

 1. numele și prenumele,
 2. localitatea în care ai domiciliul/reședința,
 3. localitatea în care dorești să îți înființezi afacerea,
 4. statutul tău (angajat, student, șomer etc),
 5. datele de contact (telefon si email).

Vei putea fi ținut la curent cu activitățile proiectului astfel încât să nu ratezi nicio etapă importantă.

 • Pasul 1: Dacă deja te-ai decis că vrei să faci parte din proiect, pasul următor este să te înscrii pentru participarea la cursurile gratuite de antreprenoriat. Înscrierea a început pe 9 martie 2018. Înscrierea și selecția se vor desfășura în mod continuu până la atingerea numărului de participanți pentru fazele de recrutare, selecție și formare antreprenorială (orientativ august-septembrie 2018).

Mai multe informații, AICI.

Atelierul de Antreprenori - bani europeni în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara

În acest proiect, 38 de antreprenori din regiunea Vest vor primi fonduri nerambursabile de max. 36.900 Euro fiecare. Organizațiile care vor ține cursurile de antreprenoriat și vor da banii sunt: Universitatea de Vest din Timișoara și Grupul de Consultanță Pentru Dezvoltare DCG.

Se pot înscrie persoane fizice care au domiciliul sau reședința în regiunea Vest (județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara) și care doresc să înființeze o afacere în această regiune, în mediul urban.

Antreprenorii selectați pentru a primi ajutorul financiar de înființare și dezvoltare a afacerilor nu trebuie să mai aibă calitatea de asociați majoritari in alte afaceri.

Persoanele interesate trebuie să își exprime intenția de participare la adresa antreprenoriat@fonduri-structurale.ro (numele și prenumele; localitatea în care aveți domiciliul/reședința; localitatea în care doriți să vă înființați afacerea; statutul – șomer, angajat etc; datele voastre de contact - telefon si e-mail).

Se mai fac înscrieri până în luna iulie 2018.

Pentru a putea participa la cursurile de antreprenoriat trebuie să completați și transmiteți prin email scanate (la antreprenoriat@fonduri-structurale.ro) o serie de documente (lista AICI.)

După transmiterea documentelor va fi evaluată îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și, pe măsura înscrierilor persoanelor eligibile în grupul țintă, vor fi  organizate cursurile de formare. Cursurile gratuite (40 de ore, 5 zile de formare + 1 zi examen) se fac până în august 2018.  

Mai multe informații, AICI.

Un PLUS pentru START UP-urile Regiunii Nord-Vest  - bani europeni în județele județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Satu Mare

În acest proiect, 38 de antreprenori, cu planuri de afaceri viabile, vor fi selectați pentru a primi o finanțare de 30.000 de euro sau 40.000 de euro, fiecare, fără să fie nevoiți să contribuie cu bani de acasă.

Fundația Civitas, cu birouri la Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc, va împărți banii către antreprenorii aspiranți, ca titular de proiect.  Bugetul total al proiectului este de 8.900.412,34 lei, din care 7.534.576,40 lei sunt de la UE, 1.329.631,13 lei sunt din bugetul național și 36.204,81 lei sunt asigurați de fundația Civitas. Partneri în proiect sunt Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG și Centrul pentru Politici Publice (CENPO).

Înscrierile se fac AICI.

În total, 307 persoane (angajați, persoane ocupate pe cont propriu, șomeri și persoane inactive) vor fi primiți în proiect și vor participa la cursuri de antreprenoriat.

În urma unui proces de selecție de planuri de afaceri, 12 start-up-uri vor beneficia de un ajutor de minimis în valoare de  40.000 Euro, iar alte 26 de start-up-uri vor beneficia de un ajutor de minimis în valoare de 30.000 Euro. Noii antreprenori vor beneficia de stagii de practică, precum si de servicii personalizate de consiliere, consultanță, mentorat și monitorizare pentru noua afacere, pentru o perioadă de 18 luni de la înființare.

Mai multe informații, AICI.

Start Up Smart 2.0 - bani europeni în județele Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Buzău și Vrancea

În acest proiect, 42 de antreprenori care vor fi selectați vor primi 148.600 lei (circa 32.000 Euro) fiecare pentru înființarea și dezvoltarea micilor afaceri. Proiectul este derulat de Asociația Centrul de Dezvoltare SMART împreună cu Structural Consulting Group și  Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est.

Înscrierile se fac AICI.

Se pot înscrie persoane din cele 6 județele ale regiunii Sud-Est - Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Buzău și Vrancea.

În urma înscrierilor, vor fi incluși în proiect 350 de persoane fizice (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă).

Vor fi susținute cursuri de antreprenoriat și, în urma unui proces de selecție de planuri de afaceri, vor fi desemnați cei 42 de antreprenori care vor putea primi fondurile nerambursabile.

Aceștia își vor deschide afaceri în regiunea Sud-Est, în mediul urban.

Mai multe informații, AICI.

Acestea sunt doar 4 dintre cele 195 de proiecte europene din cadrul liniei de finanțare România Start Up Plus, în valoare totală de 477 milioane euro, în care vor fi incluși, în anumite condiții, români care vor să-și deschidă mici afaceri non-agricole în mediul urban, în aproape toată țara, cu excepția regiunii București-Ilfov.

(LISTA finală a organizațiilor care împart fondurile europene de maximum 40.000 Euro pentru mici afaceri în România Start Up Plus)

LISTA finala finantari Romania Start Up Plus by Claudiu on Scribd

România Start-up Plus (RSUP) - lungul drum până la granturile de 40.000 de euro

Schema de finantare Romania Start-up Plus (RSUP), cu un buget total ajuns acum la 477 milioane euro,  face parte din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritara 3 - Locuri de munca pentru toti, Prioritatea de investitii 8iii - Activitati independente, antreprenoriat si infiintare de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor intreprinderi mici si mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. - Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.

Românii care vor să intre în afaceri NU vor putea pune direct mâna pe banii europeni. Pe scurt, din acesti bani vor fi finantate proiecte europene de pana la 5 milioane de euro fiecare, derulate pe o perioada de pana la 3 ani.

Aceste proiecte vor fi derulate de institutii de stat, universitati, organizatii non-guvernamentale si alte entitati din toata tara, in afara de Bucuresti si judetul Ilfov (regiune care NU se incadreaza in finantare).

Abia in cadrul acestor proiecte mari vor fi selectate peroane fizice care vor fi instruite in antreprenoriat, iar unele dintre ele vor primi pana la 40.000 de euro, subventie sub forma de ajutor de minimis pentru derularea unor mici afaceri, in anumite conditii.

Să luăm, pe rând, pașii:

1. Organizațiile, universitățile și instituțiile de stat selectate acum pentru a derula proiectele de câte 5 milioane de euro, ca administratori de granturi, au început depunerea acestor proiecte încă 15 august-30 octombrie 2016, dar verificarea de la AM POCU a durat până acum. Anul trecut sau depus 347 de proiecte.

În urma acestor întârzieri, românii care vor să se facă oameni de afaceri cel mai probabil abia în 2018-2019 vor putea intra în business.

2. După ce se vor soluționa contestațiile, organizațiile vor trebuie să semneze cu statul contractele de finanțare.

3. Organizatiile vor trebuie apoi să își deruleze proiectele mari (de pana la 5 milioane de euro) de stimulare a antreprenoriatului in Romania. Abia aici se poate ajunge, in sfarsit, la beneficiarii finali sau grupurile-tinta, adică romanii care vor sa se apuce de afaceri.

Atenție: O serie întreagă de organizații care derulează aceste proiecte mari au început încă de anul treccut să facă pre-selecții orientative pentru a-și atrage antreprenori-aspiranți. De aceea, românii care vor să beneficieze de acești bani europeni pentru a-și deschide afaceri ar fi bine să contacteze organizațiile care dreulează la ei în județe proiectele.

4. Antreprenorii - aspiranti sunt inclusi in tot felul de cursuri, sunt indrumati sa-si deschida firme, sunt invatati sa faca afaceri, sa caute profitul etc.

5. Romanii selectati pentru a face afaceri cu bani europeni de pana la 40.000 de euro vor primi, prin firmele infiintate de ei, aceste granturi in 2 transe:

 • a.    O transa initiala de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, asa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri si prevazut in contractul de subventie incheiat.
 • b.    O transa finala reprezentand diferenta pana la valoarea totala a ajutorului de minimis, dupa ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada ca a realizat din activitatea curenta, in termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale. In cazul in care acest termen nu este respectat, transa finala nu se mai acorda.

Cine va putea primi max. 40.000 Euro pentru afaceri

Obiectivul prezentei scheme il constituie acordarea de sprijin financiar persoanelor fizice pentru infiintarea si dezvoltarea de afaceri, inclusiv prin furnizarea unor servicii specializate de consiliere in managementul afacerilor, formare antreprenoriala, atat in faza de infiintare a afacerii, cat si post infiintare.

"Fiecare membru al grupului țintă va putea participă la cursurile de formare antreprenorială și vă putea primi ajutor de minimis pentru înființarea unei întreprinderi și pentru implementarea unui plan de afaceri numai o singură dată în cadrul acestui apel de proiecte, indiferent de numărul de asociați din cadrul întreprinderii nou înființate" - prevede Ghidul solicitantului.  

Membrii grupului-tinta sunt persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (de exemplu, someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca).

Atentie, in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte nu sunt eligibili ca grup tinta tinerii NEETs (care nu sunt incadrati nici intr-o forma de invatamant, nici in munca) someri cu varsta intre 16 - 24 ani. Separat, acestia pot beneficia de masuri pentru infiintarea de afaceri, inclusiv sprijin sub forma de consiliere, formare, mentorat in cadrul masurilor sprijinite din Axa prioritara 1, respectiv Axa prioritara 2.

Pentru a primi banii, firmele infiintate de beneficiarii finali trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

 • a) sunt legal constituite in Romania si isi desfasoara activitatea in Romania;
 • b) reprezentantul legal al intreprinderii nu a fost supus in ultimii 3 ani unei condamnari pronuntate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, din motive profesionale sau etic-profesionale;
 • c) reprezentantul legal al intreprinderii nu a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru frauda, coruptie, implicare in organizatii criminale sau in alte activitati ilegale, in detrimentul intereselor financiare ale Comunitatii Europene;
 • d) reprezentantul legal al intreprinderii nu furnizeaza informatii false;
 • e) este direct responsabila de pregatirea si implementarea planului de afaceri si nu actioneaza ca intermediar pentru proiectul propus a fi finantat;
 • f) nu a fost subiectul unei decizii/ ordin de recuperare a unui ajutor de stat/ de minimis a Comisiei Europene/ al unui alt furnizor de ajutor, sau, in cazul in care a facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta a fost integral recuperata, inclusiv dobanda de recuperare aferenta.

Ce trebuie sa facă antreprenorii cu banii. O condiție controversată

Banii europeni de pana la 40.000 de euro vor putea fi folositi pentru investitii in afacere. Pentru a primi suma intreaga aprobata, firmele romanilor "convertiti" la antreprenoriat trebuie sa indeplineasca tot felul de obiective.

Printre altele, vor fi create minimum 2 locuri de munca in cadrul fiecarei firme infiintate prin intermediul acestui apel de de proiecte. Persoanele angajate in cadrul intreprinderilor nou infiintate vor avea, in mod obligatoriu, domiciliul sau resedinta in regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul, in mediul urban sau rural.

O persoana care fac parte din grupul-tinta nu va putea participa la cursurile de educatie antreprenoriala si nu va putea primi subventie de ajutor de minimis pentru infiintarea unui IMM si pentru implementarea unui plan de afaceri mai mult de o data in cadrul acestui apel de proiecte, atat in calitate de asociat unic sau in cadrul unui IMM infiintat de mai multi asociati.

Antreprenorii care vor beneficia de ajutorul european trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in cel urban, intr-una dintre cele 7 regiuni mai putin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia.

Bucureștiul si judetul Ilfov sunt excluse de la aceasta finantare.

De asememena, viitorii patroni trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in regiunea in care se implementeaza proiectul.

In calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici solicitantii, nici partenerii acestora din proiect nu pot incheia contracte de prestari servicii, furnizare de bunuri sau executie de lucrari cu beneficiarii ajutorului de minimis in cadrul aceluiasi proiect.

Persoanele fizice care infiinteaza afaceri nu trebuie sa aiba calitatea de asociati majoritari in structura altor intreprinderi, la data semnarii contractului de subventie.

In schimb, firmele nou infiintate vor trebui sa aiba sediul social si, dupa caz, punctul/ punctele de lucru in mediul urban, in regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul.

Ghidul solicitatului elaborat de MFE contine si o prevedere controversata. Pentru a putea lua cei pana la 40.000 Euro pentru dezvoltarea unei mici afaceri, acestia trebuie sa faca in prealabil un stagiu de practica intr-o firma din acelasi domeniu de activitate cu cel pe care vor sa-l abordeze si ei. Practic, oamenii trebuie sa gaseasca o firma care sa-i ajute sa ii devina concurenti in viitorul apropiat.

De ce ar ar ajuta un om de afaceri care deja are experienta in piata un viitor concurent? Linia de finantare prevede aici remuneratii pentru indrumatorul in practica.

"Persoanele ale căror planuri de afaceri au fost selectate în vederea acordării ulterioare a ajutorului de minimis, în cadrul întreprinderilor pe care le vor înființa, vor efectua, obligatoriu, câte un stagiu de practică organizat în cadrul unei întreprinderi existente, funcționale, a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri selectat. Stagiul va avea o durată minimă de 40 de ore și se va desfășura la sediul social sau, după caz, la punctul de lucru al întreprinderii selectate" - prevede Ghidul solicitantului - conditii specifice.

"Administratorul schemei de antreprenoriat va intermedia identificarea întreprinderii în care va avea loc stagiul de practică. Pe perioada desfășurării acestuia, stagiarii vor fi coordonați și îndrumați de un reprezentant al întreprinderii, cu rol de mentor. Activitatea de coordonare și îndrumare a stagiarului va fi remunerată prin plata unui onorariu al cărui tarif orar va respecta plafoanele salariale prevăzute în Orientări privind accesarea finanțărilor în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020" - se mai arata in Ghidul solicitantului - conditii specifice.

Cofinantarea proiectelor

Toate celelalte 7 regiuni de dezvoltare vor avea alocate cate 15 milioane de euro, pentru derularea e proiecte de stimulare a antreprenoriatului. Din acesti bani, 85% vin de la Uniunea Eropeana, iar restul din contributie nationala.

Organizatiile non-guvernamentale, alte astfel de entitati fara scop patrimonial si institutiile publice vor primi finantare publica totala, fara sa fie nevoite sa vina cu cofinantare proprie in proiectele europene de stimulare a antreprenoriatului.

Persoanele juridice cu scop patrimonial (cum sunt companiile de exemplu) care vor derula proiecte europene de stimulare a antreprenoriatului vor trebui sa asigure 5% cofinantare proprie.

In schimb, antreprenorii care vor fi formati si ajutati in program NU vor fi oligati sa contribuie cu niciun ban la cheltuielile eligibile.

"Valoarea maxima acordata pentru planurile aprobate este de 40.000 euro/ plan de afaceri, reprezentand maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si se acorda numai intreprinderilor infiintate de persoanele ale caror planuri de afaceri sunt aprobate" - se arata in ghidul solicitantului.

Resurse utile:

Citeste mai multe despre România Start-up Plus:

Parallax

Vizualizari
38455
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri