Noi critici de la Bruxelles: România, relativ lentă, cu dificultăți în absorbția fondurilor de coeziune

România a fost relativ lentă și a avut dificultăți în a absorbi fondurile europene din Politica de Coeziune, a declarat, luni, la Bruxelles, un oficial de rang înalt al Comisiei Europene.

 
 

Chestionat de presă, într-o conferință, Marc Lemaître, director general pentru Politică Regională și Urbană din CE, a afirmat că intențiile guvernului de la București de a utiliza partneriatele public-privat pentru realizarea unor investiții nu sunt neapărat un lucru rău, dacă România ar epuiza toate fondurile europene care îi sunt alocate în Politica de Coeziune.

Nu vedem asta (parteneriatul public-privat, n.r.)  ca pe o concurență nesănătoasă, atât timp cât România folosește toate fondurile europene disponibile. Dar ceea ce vedem noi este că România a fost relativ lentă și a avut dificultăți în a absorbi toate mijloacele disponibile prin Politica Europeană de Coeziune. Din nou, nu văd parteneriatele public-privat ca fiind un lucru rău în sine. Dacă acestea vor duce la finalizarea mai rapidă a unor autostrăzi în România, cu atât mai bine. Dar în prezent nu avem această dovadă. Dovada pe care o avem este că resursele Politicii de Coeziune sunt abrorbite foarte lent. Deci nu vrem să fie irosite”, a spus directorul din Comisia Europeană, la evenimentul The Week of Regions 2019.

 
 

Potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, România a atras, prin cele 6 programe operaționale ale sale care folosesc resurse din Politica de Coeziune, un total de 3,72 miliarde de euro, ca rambursări de la Comisia Europeană, în baza cheltuielilor efectuate în proiecte. Aceasta însemană o absorbție efectivă de fonduri europene de 16,51% pe Politica de Coeziune, în perioada 2014-30 august 2019.

Dacă adunăm și avansurile acordate de Comisia Europeană la începutul perioadei de programare, absorbția este de 5,4 miliarde de euro, până la data de 30 august 2019, adică 24,11% din suma alocată pe Politica de Coeziune.

Suma totală alocată de Uniunea Europeană României, prin Politica de coeziune 2014-2020 se ridică la 22,58 miliarde de euro, bani pe care putem să-i mai absorbim până la finalul anului 2023. În Politica de coeziune includem fondurile europene din 6 programe naționale:

  • PO Regional - 13,47% absorbție efectivă (fără avansuri), adică 924 milioane euro încasați până la data de 30 august 2019
  • PO Infrastructură Mare - 18,13%, adică 1,67 miliarde de euro
  • PO Competitivitate - 18,08%, adică 240,4 milioane euro
  • PO Capital Uman - 16,5%, adică 1 miliard de euro
  • PO Capacitate Adinistratvă - 14,4%, adică 118,5 milioane euro
  • PO Asistență Tehnică - 36,34%, adică 117,1 milioane de euro.

Absorbtia fondurilor europene 2014-30 august 2019. Sursa: MFE