Adi Iacob
În prezent, orice tractor poate fi transformat într-un utilaj agricol smart. Cu câteva mii de euro, chiar și utilajele vechi pot fi echipate cu instalații de ghidare prin satelit sau diferite software-uri care să ușureze munca fermierilor.
"(Prețul) tehnologiei (de auto-ghidare) pleacă de undeva de la, pentru cele care au doar o antenă exterioară și urmăresc eu ținând de volan - între 1000-1500 de euro, iar pentru cele au autoghidare, în sensul că mișcă singure tractorul - cele mai ieftine sunt undeva la 6-7000 de euro și până la cele mai sofisticate - undeva la 12.000 de euro", explică un specialist New Holland.
Pe lângă sistemele GPS, noile tehnologii din domeniul agriculturii au adus software-uri care ajută fermierii să evite sarcinile repetitive.
"La nivelul acestei manșe există acest buton, care are un semn de întoarcere - este memoria de capăt de rând. Această secvență poate memora în jur de 30 de operațiuni succesive, pe care tractorul să le facă: să coboare turația, să reverseze plugul, să crească înapoi turația și așa mai departe. Este un buton foarte important, pentru că nu mai stau de fiecare dată să fac aceste acțiuni succesive de fiecare dată când am ajuns la capătul de rând", spune reprezentantul companiei.
Nu doar tractoarele au profitat de avansul tehnologiei. Utilajele agricole precum combinele sunt acum echipate cu camere video, senzori, touchscreen-uri și softuri specializate.
"Cu ce este deosebită acestă combină, are un sistem intellisense, care permite combinei să se regleze singură în brazdă. Asta nu înseamnă că nu avem operator sau altceva. Putem să alegem ca reglajele să fie pentru pierderi minime, pentru calitate boabelor sau o cantitate fixă de recoltare.
Avem GPS care urmărește brazda, avem sistem de descărcare, sunt camere pe combină - astfel încât, când dăm înapoi să ne apară pe monitor și așa mai departe. Toate comenzile astea pot fi blocate pentru modul de drum, și atunci eu nu mai pot să fac nici o cuplare, nu pot să deschid tubul de descărcare, etc. Toate astea pentru siguranță. De asemenea, pe modul de drum, se aprind luminile de drum. Nu pot să le aprind pe alea de lucru că îi orbești pe ceilalți", explică specialistul.
Pe plan internațional, au apărut și diverse aplicații dedicate antreprenorilor din industria agriculturii. De exemplu, două fime din Statele Unite urmează să lanseze un serviciu similar Uber, dar pentru tractoare.
Startup-ul IoT (Internet Of Things) Aeris din California și compania care promovează conceptul de economie colaborativă (sharing economy) în domeniul agriculturii - Hello Tractor - vor să lanseze un serviciu de închirieri de tractoare. Serviciul va deține 500 de tractoare, iar micii fermieri vor putea plăti doar pentru timpul în care utilizează utilajele agricole.