Adi Iacob

VIDEO Robotul zburător inspirat de musca de oțet

Thumbnail

Agilitatea insectelor zburătoare este superioară oricărui robot creat de om, dar dispozitivele pe care le inspiră încep să prindă viață. Un nou robot cu patru aripi nu numai că imită cu succes metoda de zbor a musculiței de oțet, dar poate călători până la un kilometru înainte să i se termine bateria.

Cercetătorii de la Delft University of Technology au creat un dispozitiv care imită felul în care zboară musculița de oțet (drosofila). În acest fel, specialiștii în robotică doresc să afle modul în care insectele răspund unor obstacole, precum vântul puternic sau o mână care vrea să le strivească, informații care ar putea fi introduse în industria vehiculelor autonome cum ar fi dronele sau chiar avioanele mici, scrie TechCrunch. Mai exact, cercetătorii vor să creeze sisteme agile care sunt capabile să evite obstacole în mod automat, fără intervenție umană.

Problema este că atunci când obiectul devine mult mai mare decât o insectă, acea metodă de zbor nu mai funcționează întotdeauna la fel din cauza diferențelor de masă și a altor factori. 

"Datorită provocărilor tehnologice care rezultă din restricțiile stricte de greutate și mărime, majoritatea modelelor existente nu se pot compara cu performanța zborului omologilor lor biologici; lipsesc agilitatea necesară, puterea suficientă pentru a decola sau suficientă energie pentru a zbura mai mult de un minut", spun cercetătorii de la Delft University of Technology.

Robotul lor poate atinge o viteză de 7 metri pe secundă (circa 24 km/h) și efectuează tot felul de mișcări extreme, cum ar fi scufundările.

Thumbnail

Totuși, cea mai uimitoare competență este durata sa de zbor: robotul poate călători un kilometru cu o singură încărcare.

"Spre deosebire de experimentele pe animale, am avut controlul complet asupra a ceea ce se întâmpla în «creierul» robotului. Acest lucru ne-a permis să identificăm și să descriem un nou mecanism pasiv aerodinamic care ajută muștele, dar și alte animale zburatoare", explică cercetătorul Matěj Karásek.

Parallax

Vizualizari
1142
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri