Claudiu Zamfir

UPDATE Unicornul românesc UiPath a ajuns la o valoare de 3 miliarde de dolari, după o nouă rundă de investiții primite

Thumbnail

„Unicornul” IT românesc UiPath ar fi crescut de la o valoare estimată la 1 miliard de dolari la 3 miliarde de dolari, după ce luni a obținut o nouă rundă de investiții, în străinătate, au declarat surse apropiate tranzacției, citate de publicația americană de business  The Wall Street Journal. Informația a fost confirmată, marți, pentru StartupCafe.ro, de oficiali ai UiPath.

Valoarea rundei de investiții este de 225 de milioane de dolari, fiind condusă CapitalG, fondul de investiții al grupului Alphabet (Google), alături de un nou investitor, Sequoia Capital şi Accel, care a condus rundele de finanțare Seria A și B, a participat și la runda prezentă.

Unul dintre fondatorii firmei de automatizări software, Daniel Dines (foto), a refuzat să furnizeze WSJ cifre financiare anuale, dar a declarat că până la sfârșitul acestui an UiPath va genera venituri la o rată de 200 milioane de dolari anual, comparativ cu 43 milioane de dolari la sfârșitul anului trecut și doar 3 milioane de dolari în 2016, scriu jurnaliștii americani. Printre clienții UiPath se numără General Electric Co., Walmart Inc. și Chevron Corp.

Până acum, UiPath a primit finanțări totale de de peste 400 milioane de dolari.

UiPath plănuiește să folosească finanțarea de acum pentru a sprijini obiectivele sale de accelerare a dezvoltării produsului, a lărgi ecosistemul de parteneriate pentru a livra soluții complementare bazate pe AI, a spori rolul RPA în inițiativele de automatizare din cadrul companiilor de tip enterprise și a investi în oportunități de achiziție, a anunţat compania într-un comunicat pentru StartupCafe.ro.

În martie 2018, startupul românesc de tehnologie UiPath a obţinut o investiţie de 153 milioane dolari, declarând că a ajuns astfel la o evaluare de peste 1 miliard de dolari, ceea ce l-a propulsat pe lista „unicornilor” europeni.

“Noi suntem aici din noroc, nu suntem genii (...) Tehnologia este românească, dar firma nu este românească. Avem angajaţi din toată lumea. Ceea ce am făcut noi aici poate fi făcut de multe alte companii”, spune Daniel Dines, fondatorul startup-ului.

Investitorii care au oferit runda de 153 de milioane dolari sunt: Accel Growth Fund din Statele Unite, Kleiner Perkins Caufield & Byers şi Capital G (fondul de investiţii al Google).

„Am fost într-un moment foarte fericit în care am putut să alegem dintre investitori şi am ales Google pentru că ei se axează mult pe zona de inteligență artificală” - a mai spus Dines.

UiPath are acum mai mult de 1.800 clienți globali și adaugă la această listă 6 noi clienți de tip enterprise pe zi.

Compania se așteaptă să încheie anul 2018 cu peste 1.700 de angajați, o mărire de mai bine de 3 ori a numărului lor în 12 luni și cu operațiuni de business în 30 de birouri din 16 țări.

“Orice companie caută să pornească transformarea digitală a sistemelor sale de back-end, iar UiPath rezolvă acest punct sensibil prin soluții de automatizare bazate pe AI. Daniel și echipa lui au construit o platformă tehnologică care va crește eficiența afacerilor și va produce un randament tangibil al investiției. Suntem încântați să intrăm în parteneriat cu UiPath pentru a-i sprijini să accelereze creșterea lor deja impresionantă” , a declarat Carl Eschenbach, Partener, Sequoia.

Povestea UiPath

"Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. "Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început", povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tirca, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare "enterprise", care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business - explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romaneasca cu sediul in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

(A contribuit Raluca Abrihan)

Citește „totul” despre Uipath:

 

Parallax

Vizualizari
15327
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Modrea
Mihai
Se mai umflă un pic și face poc :)
poza de profil
Andreescu
Gabriela
Felicitari domnului Daniel Dines si asociatilor sai pentru succesul lor.Informatiile si scopul articolului insa raman in ceata.Mai intai poate ne explicati ce inseamna "update"? O anume categorie de oameni in Romania cred ca par mai inteligenti prin folosirea unui amestec de cuvinte englezesti si romanesti in articole care in final arata mai degraba a fi parte din descrierile lui Caragiale.Daca vreti sa vedeti cam cum aratati,va sugerez sa ascultati o convorbire intre doi filipinezi din categoria celor mai putin educati(un cuvant in engleza,doua in limba lor natala,cateva in enleza...samd).ln general cei lipsiti de cultura folosesc acest vocabular.Englezii nu se dau pe spate sa introduca cu atata incapatanare cuvinte romanesti in vocabularul lor. Cu exceptia faptului ca unii nu mai au nici nivelul de cultura necesar sa formuleze cateva fraze in limba romana, cea mai mare parte din acest articol este un amalgam stil coana Chirita.Ca sa se inteleaga ce au realizat acesti oameni ar fi bine sa explicati ce este un "start-up" (Dictionarul Cambridge ne spune ca este o mica afacere care a inceput de curand; sau actiunile care fac parte din startul unei afaceri "small business that just has been started").See pare ca strainii au inteles.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri