Claudiu Zamfir

UPDATE UiPath a ajuns „decacorn”: valoare de 10,2 miliarde dolari după o nouă finanțare cu participarea chinezilor de la Tencent

Thumbnail

Compania IT româno-americană UiPath a ajuns la o valoare estimată de 10,2 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de investiții, cu participarea gigantului chinez Tencent, scrie, luni, publicația americană TechCrunch. Firma fondată la București de Daniel Dines și Marius Târcă ajunge astfel la statutul de „decacorn”, adică o companie evaluată la cel puțin 10 miliarde de dolari înainte de listarea la bursă.

Runda de investiții de serie E obținută acum, de 225 milioane de dolari, este condusă de fondul de investiții Alkeon Capital. La finanțare mai participă Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington și T. Rowe Price Associates Inc.

CEO-ul Daniel Dines spune că noua finanțare va fi folosită pentru a scala platforma UiPath și a-și continua investițiile în inovația bazată pe inteligență artificială, pe măsură ce își extinde oferta de software-as-a-service (SaaS) în cloud, scrie Venturebeat.

UPDATE:

“Această finanțare ne permite să accelerăm ambițiile platformei noastre pentru a răspunde cererilor în creștere ale clienților noștri și pentru a extinde oportunitatea extraordinară de a face automatizarea accesibilă pentru un miliard de citizen developers – conducând la transformarea fiecărei afaceri intr-o afacere software”, a transmis Daniel Dines, co-fondator și CEO al UiPath, într-un comunicat transmis Startup Cafe.

Compania lider de Robotic Process Automation (RPA), UiPath, a anunțat luni că a încheiat runda de investiții Seria E, în urma căreia a obținut o investiție de 225 milioane de dolari, fiind evaluată la 10,2 miliarde de dolari. Runda de finanțare a fost condusă de Alkeon Capital Management. Alți participanți includ Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington precum și fonduri și conturi consiliate de către T. Rowe Price Associates, Inc. Cu peste 400 de milioane USD în ARR (venituri anuale recurente), UiPath este una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume, se mai arată în comunicatul UiPath.

„Pe măsură ce ieșim din criză, companiile vor privi automatizarea ca pe o modalitate de a atenua riscurile potențialelor crize de resursă umană ale viitorului", transmite Forrester Research.

Întrucât automatizarea devine o prioritate majoră și stringentă pentru conducerea companiilor, UiPath va folosi fondurile pentru a-și spori investițiile în cercetare și dezvoltare. După ce a anunțat lansarea platformei sale de hiperautomatizare end-to-end în mai 2020, UiPath are ca obiectiv să accelereze și să democratizeze adopția automatizării, pentru a-și ajuta clienții să ofere o experiență mai bună clienților lor, astfel încât angajații din întreaga lume să poată utiliza și să beneficieze de sprijinul valoros oferit de roboții software. Fie că aleg opțiunea unei implementări on-premise sau în cloud, clienții UiPath au la dispozitie opțiuni de implementare flexibile care se potrivesc perfect pentru organizația lor

Compania de automatizări software, care are acum sediul central la New York, ajunge astfel la un total de 1,225 miliarde de dolari.

Astfel, în puțin peste un an, UiPath crește spectaculos în valoare, cu 3,1 miliarde de dolari, de la runda de finanțare precendentă, din aprilie 2019. Înainte de această finanțare, fondatorul Daniel Dines deținea mai mult de 20% din companie, ceea ce-l făcea posesorul unei averi de cel puțin 1,4 miliarde de dolari, după cum scria Forbes în septembrie 2019. În acest moment nu se știe cât deține CEO-ul din UiPath, însă are toate șansele să-și fi consolidat statutul de miliardar, posibil cel mai bogat om de afaceri român.

În ultimele luni, CEO-ul și fondatorul UiPath, Daniel Dines, a discutat posibilitatea listării companiei pe bursă, a declarat directorul financiar (CFO), Ashim Gupta, citat de TechCrunch.

„Evaluăm condițiile de piață, dar nu am ales o zi în care să spunem că acesta e momentul în care să ne listăm la bursă. Considerăm că trebuie să fim pregătiți atunci când pața este gata și nu ar trebui să fim surprinși ca aceasta să fie în următoarele 12-18 luni”, a spus oficialul UiPath, citat de TechCrunch.

Cine este UiPath

Potrivit unui studiu de piață publicat de Gartner, în anul 2018, UiPath a avut încasări de 114,8 milioane de dolari, în creștere cu 629,5% față de anul 2017. Firma înființată la București controlează astfel 13,6% din piața de RPA mondială, fiind liderul domeniului. Practic, într-un singur an, UiPath și-a întrecut principalii competitori, urcând de pe locul al 5-lea pe primul lor, în privința cotei de piață.

Compania de softare UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

"Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business", povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. "Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început", povestește fondatorul UiPath.

Dines a văzut atunci în viitor - automatizarea avea sa marcheze definitiv modul în care oamenii își desfășoară munca la interfața cu sistemele digitale.

Pentru a finanța proiectul, Dines a pornit prin a oferi consultanță software și a dezvoltat, alături de Marius Tîrcă, actualul director de tehnologie al UiPath, un produs inițial din care o componentă a avut succes și a fost cumparată și integrată de companii mari precum IBM și Microsoft în produsele proprii. O aventură pivotantă, pe care Dines și o mână de programatori prieteni au început-o într-un apartament din Delea Veche și au purtat-o până în 2012, când lucrurile s-au copt cu adevărat pentru RPA.

2013 a fost anul în care UiPath a căpătat tracțiune, ieșind pe piață cu un produs matur, o platformă de automatizare "enterprise", care este folosit astăzi în corporații din întreaga lume.

Timp de trei ani, până în 2015, compania s-a hrănit din fonduri proprii, sprijinită de un flux de numerar pozitiv. Tot atunci business-ul s-a extins cu birouri în SUA. Pentru a susține ritmul de creștere, în august 2015, UiPath a accesat o primă rundă de investiții de tip "seed" de la Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp.

Ce înseamnă robotica software

Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business - explică Dines, în interviul pentru HotNews.ro.

UiPath este o companie romanească cu sediul central in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.

----

Parallax

Vizualizari
4243
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri