Claudiu Zamfir
Compania ucraineană Biosphere, controlată de omul de afaceri Andrei Zdesenko, a cumpărat fabrica Alufix, de la Făgăraș, județul Brașov, care produce folie de aluminiu pentru bucătărie.
Fabrica din România, care aparținea austriecilor de la Alufix, din anul 2003, este specializată în producția de folii de aluminiu, hârtie de copt, pungi si alte produse de bucătărie si catering.
Ucrainenii de la Biosphere au început procesul de achiziție în vara lui 2022, anul în care a început invazia rusă asupra Ucrainei. Tranzacția „s-a finalizat recent”, potrivit casei de avocați ONV LAW, care a asistat Biosphere în procedura de achiziție.
Suma tranzacției nu a fost dezvăluită.
Biosphere este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de bunuri de uz casnic, igienă și produse de uz profesional pentru segmentul away-from-home din Europa de Est și Asia Centrală, se precizează în comunicatul avocaților.
Prin această achiziție, Biosphere își consolidează poziția pe piața globală, extinzându-și producția în România.
Compania a fost fondată în anul 1997, la Dnipro, de omul de afaceri ucrainean Andrei Zdesenko, considerat printre cei mai bogați 100 de antreprenori din Ucraina, cu o avere cotată la 175 de milioane de dolari, conform Forbes Ucraina.
Produsele firmei ucrainene sunt vândute în peste 20 de țări din întreaga lume, cele mai cunoscute fiind mărcile de uz casnic „FrekenBok” și „Smile”.
În martie 2022, Biosphere avea 2500 de angajați în Ucraina, oamenii fiind grav afectați de invazia rusă începută în februarie, în acel an, după cum relata revista americană Forbes, atunci.
De partea cealaltă, compania care a vândut fabrica de la Făgăraș, Alufix, a fost fondată în urmă cu mai mult de jumătate de secol, în Austria, de familia Hayer. Inițial o afacere de familie, Alufix s-a impus treptat pe piața de folie de aluminiu alimentară, hârtie pentru copt și saci de gunoi. Confruntată cu insolvența, pe fondul creșterii prețului la materie primă, afacerea a fost preluată, în anul 2019, de un consorțiu austriac, potrivit Newsbeezer.com.
Cu tranzacția anunțată acum, investițiile cu capital străin în România își continuă parcursul ascendent, pentru al doilea an la rând. În februarie 2023, România a atras investiții totale în capital social în valoare de 103 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului Național al Registrul Comerțului analizate de ONV LAW.